تحقیقات جدید نشان میدهد که آمپولهای پرطرفدار لاغری مانند سماگلوتاید (اوزمپیک) و تیرزپاتاید (مانجارو) علاوه بر کاهش وزن، عضلات باارزش بدن را نیز از بین میبرند.
به گزارش تکناک، این تحقیق که توسط دانشگاه علوم پزشکی ویرجینیا (UVA Health) انجام شده است، نشان میدهد آمپولهای پرطرفدار لاغری که با نام داروهای آگونیست گیرنده GLP-1 یا ترکیبی GLP-1/GIP شناخته میشوند، ممکن است توده عضلانی بدون چربی را کاهش دهند و اثری بر سلامت قلب و تنفس نداشته باشند.
دکتر ژنچی لیو، سرپرست گروه تحقیقات در این باره گفت: «برخی بیمارانی که از این داروها استفاده کردهاند، به من گفتند که احساس میکنند عضلات آنها در حال تحلیل رفتن است. این موضوع نگرانکننده است، چرا که عضله، بهویژه عضلات محوری بدن، برای حفظ حالت بدن، عملکرد فیزیکی و سلامت عمومی ضروری هستند.»
از دست دادن توده عضلانی میتواند با افزایش خطر بیماریهای قلبی-عروقی، مرگومیر کلی و کاهش کیفیت زندگی همراه باشد. به همین دلیل، پزشکان باید اطمینان حاصل کنند که بیماران قبل از شروع مصرف این داروها، دچار سوءتغذیه یا توده عضلانی پایین نباشند.

با وجود اینکه بدن به طور طبیعی با افزایش سن، سالانه حدود 8 درصد از حجم عضلات را از دست میدهد، داروهای لاغری مانند اوزمپیک و مانجارو میتوانند باعث شوند که 25 تا 40 درصد از وزنی که کم میکنید، از عضلات باارزش بدن باشد! محققان هشدار میدهند که این داروها نه تنها باعث بهبود سلامت قلب و تنفس نمیشوند، بلکه ممکن است با کاهش حجم عضلات، در درازمدت مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد کنند.
فهرست مطالب
تاثیر آمپولهای لاغری بر سلامت قلب و تنفس
آمادگی قلبی-تنفسی که با شاخص VO2max (حداکثر مصرف اکسیژن) اندازهگیری میشود، نشان میدهد که بدن تا چه حد در تحویل اکسیژن به عضلات اسکلتی برای تولید انرژی هنگام فعالیت جسمی کارآمد است. VO2max بالا نشانه کارایی بهتر قلب، ریه و عضلات در مصرف اکسیژن است و از شاخصهای قویتر سلامت نسبت به وزن بدن به حساب میآید.
دکتر سیدارتا آنگادی، یکی از پژوهشگران این تحقیق توضیح داد: «در مطالعهای روی حدود ۴۰۰ هزار نفر در سراسر جهان، ما دریافتیم که آمادگی قلبی-تنفسی نسبت به وضعیت اضافه وزن یا چاقی، پیشبینیکننده بهتری برای خطر مرگ است.»
نتایج این مطالعه نشان میدهد که اگرچه این داروها، کاهش وزن چشمگیری ایجاد میکنند و برخی شاخصهای سلامت قلب را بهبود میبخشند، اما نهتنها آمادگی قلبی-تنفسی را افزایش نمیدهند، بلکه باعث کاهش توده عضلانی نیز میشوند، که از نظر پزشکی بسیار مهم و نگرانکننده است.

الزام مصرف با مشورت پزشک
پژوهشگران توصیه میکنند که مطالعات بیشتری برای درک بهتر اثرات این آمپولهای لاغری بر عضله و VO2max انجام شود و بیماران پیش از شروع مصرف، با پزشک خود درباره روشهای حفظ توده عضلانی صحبت کنند.
دکتر لیو در ادامه تأکید کرد: «در حال حاضر، بیماران باید قبل از شروع مصرف داروهای GLP-1، از نظر سوءتغذیه و ریسک کاهش توده عضلانی بررسی شوند و در طول درمان نیز مصرف کافی پروتئین و ورزش منظم توصیه شود.»
همچنین مشخص نیست که تمرینات ورزشی همزمان با مصرف داروهای GLP-1 تا چه حد میتواند به حفظ یا بهبود شاخصهای سلامت قلب کمک کند.