پژوهشگران با بررسی تأثیر ChatGPT بر زبان گفتاری انسانها دریافتهاند که این مدلهای هوش مصنوعی بهتدریج در حال بازتعریف زبان گفتاری ما هستند.
به گزارش تکناک، مطالعهای تازه از پژوهشگران مؤسسه ماکس پلانک برای توسعه انسانی در آلمان نشان میدهد که الگوهای زبانی هوش مصنوعی، بهویژه ChatGPT، در حال تأثیرگذاری بر زبان گفتاری انسانهاست. براساس یافتههای این پژوهش، انسانها بهطور فزایندهای از واژگانی استفاده میکنند که پیشتر در خروجیهای رایج هوش مصنوعی دیده میشد. واژههایی مانند «بررسی عمیق کردن»، «دقیق بودن»، «تأکید کردن»، «درک کردن» و «تحولآفرین بودن» نمونههایی از این اصطلاحاتاند که پژوهشگران آنها را «واژگان GPT» نامیدهاند.
این تیم تحقیقاتی برای دستیابی به نتایج خود، میلیونها متن شامل ایمیلها و مقالهها و گزارشهای خبری را وارد سامانه ChatGPT کردند و از آن خواستند که متون را ویرایش کند. سپس واژگانی که این چتبات بیشتر ترجیح میداد، استخراج کردند. پساز آن، بسامد استفاده از این واژگان در بیش از یکمیلیون ویدئو یوتیوب و قسمتهای پادکست، پیش و پساز انتشار رسمی ChatGPT بررسی شد.
به نقل از اندرویدهدلاینز، نتایج این تحقیق نشان داد که از زمان انتشار ChatGPT در سال ۲۰۲۲، استفاده از این نوع واژگان در زبان گفتاری انگلیسی بهشدت افزایش یافته است.
لوین برینکمن، یکی از نویسندگان این مطالعه، دراینباره میگوید:
الگوهایی که در فناوری هوش مصنوعی ذخیره شدهاند، به ذهن انسان منتقل میشوند. ما معمولاً افرادی که دانا و معتبر میدانیم، بهطور ناخودآگاه تقلید میکنیم و حالا به نظر میرسد که هوش مصنوعی نیز در این جایگاه قرار گرفته است.

همچنین، پژوهشگران اشاره کردند که این تحول زبانی ممکن است بخشی از «چرخه بازخورد فرهنگی» جدید باشد؛ وضعیتی که در آن انسانها بهواسطه تعامل مداوم با سامانههای هوش مصنوعی، از الگوهای زبانی آنها تأثیر میپذیرند. زبان پدیدهای پویا و در حال تحول است و عوامل متعددی در شکلگیری آن ایفای نقش میکنند. بااینحال، این مطالعه روشن میکند که نقش هوش مصنوعی در این روند روزبهروز پررنگتر میشود؛ بهویژه زمانی که ابزارهای هوشمند به بخشی جداییناپذیر از زندگی روزمره مردم تبدیل شدهاند.
این نخستین پژوهش درباره تأثیر هوش مصنوعی بر رفتارهای انسانی نیست. در گزارشی دیگر که چند هفته پیش منتشر شد، هشدار داده شده بود که تکیه بیش از اندازه بر چتباتها میتواند به کاهش توانمندیهای شناختی انسان منجر شود. همچنین، مطالعاتی هشدار دادهاند که برخی چتباتها در پلتفرمهایی نظیر اینستاگرام نقش روانشناس را تقلید میکنند و ممکن است کاربران را بهاشتباه بیندازند.
درمجموع، باید بگوییم که نتایج این تحقیق تازه باردیگر نشان میدهد که فناوریهای مبتنیبر هوش مصنوعی نهتنها ابزارهای کمکی برای انسانها هستند؛ بلکه بهتدریج بر شیوه فکرکردن و سخنگفتن و حتی شکلگیری فرهنگ زبان ما اثرگذارند.