اینتل بزرگترین کامپیوتر نورومورفیک جهان به نام «هالا پوینت» (Hala Point) رونمایی کرد.این کامپیوتر با الهام از مغز انسان ساخته شده است.
بهگزارش تکناک، کامپیوتر نورومورفیک جدید اینتل در نوع خود در جهان بینظیر است و در ساخت آن از نحوه عملکرد مغز انسان الهام گرفته شده است.
این کامپیوتر که در ابتدا در آزمایشگاه ملی ساندیا در نیومکزیکو مستقر شده، در پردازش اطلاعات از مغز انسان الگوبرداری میکند. اینتل در زمان رونمایی هالا پوینت اعلام کرد که این پیشرفت میتواند به تحقیقات هوش مصنوعی کمک شایانی کند.
اینترستینگانجینیرینگ مینویسد که براساس گفتههای اینتل، هالا پوینت اطلاعات را ۵۰ برابر سریعتر پردازش و ۱۰۰ برابر انرژی کمتری از سیستمهای کامپیوتری سنتی مصرف میکند. ازطریق این فناوری، اینتل قصد دارد استفاده از هوش مصنوعی را پایدارتر کند.
کامپیوترهای سنتی اطلاعات را بهصورت خطی پردازش میکنند؛ ازاینرو، آنها به واحد پردازش مرکزی (CPU) و واحد پردازش گرافیکی (GPU) وابسته هستند. درمقابل، کامپیوترهای نورومورفیک از نحوه عملکرد مغز انسان الهام گرفته شدهاند و از شبکههایی از نورونها و سیناپسهای مصنوعی مشابه مغز بیولوژیکی استفاده میکنند.
این ساختار به کامپیوترهای نورومورفیک کمک میکند تا محاسبات زیادی را بهطور همزمان پردازش کنند. سیستم مذکور میتواند حداکثر ۲۰ کوینتیلیون عملیات در ثانیه (۲۰ پتافلاپ) را پردازش و درعینحال، در مصرف انرژی صرفهجویی فراوانی کند. برای درک بهتر، این قابلیت با قدرت برخی از سریعترین ابرکامپیوترهای جهان برابری میکند.
با این میزان قدرت پردازشی، هالا پوینت میتواند کارهای پیچیده هوش مصنوعی را با سرعتی بسیار زیاد و تنها با مصرف حداکثر ۲۶۰۰ وات برق (بهاندازه یکی از وسایل خانگی) انجام دهد. طبق ادعای اینتل، هالا پوینت بهلطف این پردازش موازی عظیم، میتواند سرعت و کارایی کمنظیری ارائه دهد.
هسته اصلی کامپیوتر Hala Point پردازنده نورومورفیک Loihi 2 اینتل است که درمقایسهبا نسل قبلی خود، یعنی Pohoiki Springs، ارتقایی چشمگیر بهشمار میرود. این سیستم ۱,۱۵۲ پردازنده Loihi 2 را در فضایی بهاندازه یک مایکروویو جای داده است. درنتیجه، میتواند تا ۱/۱۵ میلیارد نورون مصنوعی و ۱۲۸ میلیارد سیناپس را پشتیبانی کند. ظرفیت نورونی هالا پوینت تقریباً معادل قدرت مغزی یک جغد یا یک میمون کوچک است.
محققان آزمایشگاه ملی ساندیا ابتدا قصد دارند از هالا پوینت برای انجام محاسبات علمی پیشرفته در زمینههایی مانند فیزیک دستگاه و معماری کامپیوتر و علوم کامپیوتر استفاده کنند. درحالحاضر، هالا پوینت در مراحل اولیه خود قرار دارد و محصولی مصرفی نیست. بااینحال، این سیستم گام بلندی در تحقیقات هوش مصنوعی بهشمار میرود. این نمونه اولیه تحقیقاتی بر نسل بعدی سیستمهای رایانش نورومورفیک تأثیر خواهد گذاشت.
بازده چشمگیر Hala Point باعث میشود تا در دنیای واقعی که نیاز به راهحلهای لحظهای احساس میشود، بسیار مفید باشد. برای مثال، هالا پوینت میتواند بهطور گسترده در تحقیقات علمی و شبیهسازیهای مهندسی یا مدیریت شهرهای هوشمند مفید باشد. علاوهبراین، با کاهش نیازهای انرژی عظیم مرتبط با آموزش مدلهای هوش مصنوعی در مقیاس بزرگ، راه را برای آیندهای پایدارتر برای هوش مصنوعی هموار میکند.
اینتل اعلام کرده است که هالا پوینت را با همکاران تحقیقاتی خود بهاشتراک خواهد گذاشت تا بتواند فناوری رایانش نورومورفیک را بیشتر ارتقا دهد. این غول فناوری آمریکایی قصد دارد تا در سالهای آینده این هوش مصنوعی الهامگرفته از مغز را از نمونههای اولیه تحقیقاتی به محصولات تجاری پیشرو در صنعت تبدیل کند.