تحقیقات جدید یائسگی را با نقص های شناختی و آتروفی مغز مرتبط می کند و بر نقش گیرنده استروژن بتا در آستروسیت ها تأکید می کند.
به گزارش تکناک، مطالعه ای جدید به رهبری دکتر روندا ووسکول، متخصص مغز و اعصاب در UCLA، بینش های مهمی را در مورد اینکه چگونه یائسگی به زوال عقل و کوچک شدن مغز دامن می زند، آشکار کرده است و به تأثیر حیاتی گیرنده استروژن بتا (ERβ) در آستروسیت ها اشاره می کند.
این تحقیق که با استفاده از موش های ماده انجام شد، مناطق و مکانیسم های خاصی از مغز را شناسایی کرد که تغییرات شناختی مشاهده شده در دوران یائسگی را هدایت می کند.
فهرست مطالب
از دست دادن استروژن و اختلال شناختی
این تحقیق نشان داد که از دست دادن هورمونهای تخمدان در موشهای ماده در دوران میانسالی، اما نه سنین پایینتر، باعث اختلال شناختی میشود. این یافته نشان داد که پیری و از دست دادن استروژن برای بروز نقایص شناختی، حیاتی هستند.
علاوه بر این، تصاویر ام آر آی مغز این موشهای ماده میانسال نشان داد که قسمت عقب هیپوکامپ که یک ناحیه مغزی است که مرکزی برای حافظه و یادگیری است، کاهش حجم داشت و فعال شدن سلولهای استروسیت و میکروگلیا با از دست دادن سیناپس، نشان داده شد.
نقش گیرنده استروژن بتا در سلامت مغز
حذف انتخابی گیرنده استروژن بتا (ERβ) در آستروسیتها که سلول های پشتیبان مغز هستند، همان اثرات مخربی را بر مغز داشت که از دست دادن هورمون داشت و این مسئله نشان میدهد که ERβ در آستروسیتها نقش اساسی در حفظ عملکرد هیپوکامپ در طول یائسگی دارد.
محققان برای انتقال یافتههای خود به انسانها نشان دادند که تغییرات در فعالیت ژن در هیپوکامپ موشهای ماده میانسال با کمبود استروژن، شامل استفاده غیرطبیعی از گلوکز است و فعالیت یک ژن کلیدی در این مسیر در زنان یائسه نیز رخ میدهد.
درمان های موثر برای تغییرات مغزی ناشی از یائسگی
با هدف جلوگیری از اثرات مضر کمبود استروژن در میانسالی، شناخت و از بین رفتن تغییرات نوروپاتولوژیک مشاهده شده در هیپوکامپ پشتی در موشهای تحت درمان با لیگاند Erβ، مشاهده شد.
در حالی که تحقیقات بیشتری برای ترجمه این یافتهها به کاربردهای بالینی برای انسان ها مورد نیاز است، این مطالعه گام مهمی در جهت درک پاسخ مغز به تغییرات هورمونی در طول یائسگی است و امیدی برای درمانهای موثر در آینده ایجاد میکند.