پژوهش جدیدی نشان میدهد که اسید اولئیک که چربی مفید موجود در روغن زیتون است، میتواند در صورت مصرف زیاد، با افزایش تولید سلولهای چربی، به چاقی کمک کند.
به گزارش تکناک، این یافتهها نقش مهمی در درک بهتر چاقی و سلامت متابولیک دارند.
فهرست مطالب
چربی مفید یا عامل چاقی پنهان؟
اسید اولئیک که اسید چرب تکاشباعنشدهای است که مدتها بهعنوان دوست قلب و ستون فقرات رژیم مدیترانهای شناخته میشد، اکنون در مرکز توجه محققان قرار گرفته است. پژوهشگران دانشگاه اوکلاهما دریافتند که این اسید چرب میتواند در صورت مصرف زیاد، فرایند طبیعی آدیپوژنز (تولید سلولهای چربی) را بهشدت تحریک کند.

در این تحقیق، موشهایی که غذاهای پرچرب با انواع مختلف چربی مصرف کردند، فقط در گروهی که اسید اولئیک دریافت کرده بود، افزایش قابلتوجهی در تشکیل سلولهای چربی جدید دیده شد. همین نتایج در آزمایشهای روی سلولهای انسانی نیز تأیید شد.
چربی ذخیرهای بیشتر
اسید اولئیک میتواند فرآیند ذخیره چربی در بدن را تغییر دهد. این ماده با فعال کردن یک پروتئین خاص و مهار پروتئین دیگر، باعث میشود سلولهای چربی حتی زمانی که نیازی به ذخیره چربی نیست، همچنان برای ذخیره آماده باشند. این موضوع میتواند بر تعادل چربی بدن تأثیر بگذارد.
دکتر مایکل رودولف، نویسنده ارشد این مطالعه گفت: مصرف بیشازحد این نوع چربی مثل افزایش تعداد سربازان ارتش چربی بدن است. در ابتدا ممکن است کمککننده باشد، اما در درازمدت زمینهساز چاقی و بیماریهای متابولیک مانند دیابت و بیماری قلبی خواهد شد.
سلولهای چربی هیچوقت فراموش نمیکنند
یکی از نکات مهم این است که سلولهای چربی بعد از کاهش وزن از بین نمیروند، بلکه فقط کوچکتر میشوند. آنها مانند حافظه عضلانی، آماده ذخیره دوباره چربی هستند. این یعنی مصرف زیاد اسید اولئیک میتواند باعث افزایش تعداد سلولهای چربی شود و بازگشت چربی به بدن را راحتتر کند.

محدودیتهای پژوهش و پیام نهایی
گرچه این یافتهها هیجانانگیز هستند، اما پژوهش فعلاً روی موشها و سلولهای آزمایشگاهی انجام شده است. هنوز مشخص نیست که آیا افزایش سلولهای چربی بهتنهایی عامل مستقیم چاقی است یا خیر.
با این حال، همانطور که در رژیم مدیترانهای دیده میشود، مصرف متعادل اسید اولئیک با فواید فراوانی همراه است؛ از جمله کاهش کلسترول، خطر بیماری قلبی و حتی سرطان.
رودولف در پایان گفت: مصرف متعادل چربیها از منابع متنوع بسیار مهم است. اگرچه مقدار متوسط اسید اولئیک مفید است، اما مصرف طولانیمدت و بیشازحد آن میتواند مضر باشد، بهویژه برای افرادی که در معرض خطر بیماریهای قلبی هستند.