از زمان اختراع لامپهای تجاری در اواخر قرن نوزدهم، یک لامپ توانسته است از دیگر لامپها پیشی بگیرد و در سال 2025 این لامپ روشن صدساله معروف، 124 ساله خواهد شد.
به گزارش تکناک، زمان دقیق ساخت این لامپ 60 واتی و سالی که برای اولین بار روشن شد، هنوز مشخص نیست، اما طبق گزارشهای گینس، لامپ صدساله به عنوان طولانیترین لامپ روشن جهان شناخته شده است.
این لامپ در حال حاضر در ایستگاه آتشنشانی شهر لیورمور در کالیفرنیا به طور مداوم یک نور ضعیف و نارنجی ساطع میکند و در تمام این سالها به ندرت خاموش شده است.
این روشنایی پیوسته نه تنها گواهی بر قدرت و دوام لامپهای تجاری اولیه میباشد، بلکه سالها از طریق یک دوربین آنلاین برای عموم قابل مشاهده بوده است. طبق گزارشی از نشریه نیویورکر در سال 2016، لامپ صدساله حتی از سه وبکم مدرن هم بیشتر عمر کرده است.
در سال 2015، بنیاد آتشنشانی لیورمور به مناسبت بیش از یک میلیون ساعت خدمت این لامپ جشنی گرفت. همچنین در سال 2021، مهندسی به نام مارتین کیکتا، رئیس شرکت MAK Electro-Optics، ساختار لامپ صدساله را مطالعه و پیشبینی کرد که اگر این لامپ به ساطع کردن 4 وات یا کمتر ادامه دهد، ممکن است برای یک قرن دیگر هم به کار خود ادامه دهد.
این لامپ در دهه 1970 به شهرت رسید، زمانی که یک تحقیق روزنامهای در Herald News آن را به عنوان لامپ روشنی که طولانیترین عمر جهان را دارد، معرفی کرد.
بر اساس روایتهای محلی، این لامپ روشن 124 ساله برای اولین بار در سال 1901 به ایستگاه آتشنشانی لیورمور اهدا شد و علیرغم تغییر مکانهای متعدد در طول سالها، همچنان در همین ایستگاه آتشنشانی نگهداری میشود.
در گزارش سال 1972 آمده که این لامپ در سال 1902 روشن شده، در حالی که گینس تاریخ روشن شدن آن را سال 1901 ذکر کرده است.
این لامپ تنها در مواقع ضروری یا به طور تصادفی خاموش شده است. رئیس آتشنشانی لیورمور در مصاحبهای با مایک دانستن، خبرنگار Herald News در سال 1972 گفت: «این لامپ 24 ساعت شبانهروز روشن بود تا کمک کند داوطلبان راه خود را پیدا کنند.»
وی تصریح کرد: «این لامپ هیچگاه خاموش نمیشد، مگر زمانی که گروههای بازسازی در دهه 1930 برای تعمیرات ساختمانی در ایستگاه مشغول بودند و گاهی نیز بهدلیل قطع برق، خاموش میشد.»
امروزه، لامپهای رشتهای به دلیل عمر کوتاه خود شهرت دارند، چرا که اغلب به طور مکرر روشن و خاموش میشوند و این موضوع باعث انبساط و انقباض سریع سیم تنگستن در داخل لامپ میشود. اما لامپ روشن 124 ساله به طور ویژهای ساخته شده است.
این لامپ توسط شرکت شلبی ساخته شده و دارای یک فیلمنت کربنی است که برخلاف تنگستن، بهراحتی فرسوده نمیشود. اگرچه در قرن بیستم تنگستن به دلیل مقاومتر بودن در برابر اکسیژن محبوبتر شد، اما لامپ شلبی با سیم کربنی ضخیم خود که در یک خلا نگهداری میشود، قادر به ساطع کردن نوری ضعیف با دوام بالا است.
تبلیغات این لامپها در آن زمان آنها را به عنوان «لامپهایی با هر ولتاژی از 30 تا 250» و با «کارایی 3 تا 4 وات» معرفی میکرد و میگفت که طولانیترین عمر را با بیشترین صرفهجویی دارند.
در حالی که هیچکس نمیداند آیا لامپهای LED میتوانند از لامپ شلبی پیشی بگیرند، اما گفته میشود که عمر متوسط یک لامپ LED حدود 50,000 ساعت است که معادل شش سال میشود. حتی اگر عمر آنها به 100,000 ساعت برسد (که برخی معتقد هستند ممکن است این طور باشد)، فقط کمی بیش از یک دهه روشنایی خواهد بود.
در مقایسه با لامپ صدساله، باید گفت که عمر یک لامپ LED هیچگاه نمیتواند با این شاهکار طولانی مدت رقابت کند.
هرچی قدیم ساخته شده با دوام است حتی لوازم خانگی ، ما یک یخچال وستینگهاوس داریم 70 ساله هنوز کار میکنه متعلق به مادر بزرگم بوده،
حالا ژاپنی ها و بعد کره ای ها به دنیا یاد دادند جنس بی دوام و گران ولی به ظاهر زیبا و با کارایی بظاهر بالا بسازند تا سود بیشتری نصیب تولید کنندگان بشود و این رسم بد شایع شده ، باید این طریقه خرید مصرفکنندگان عوض شود و ابتدا تولیدات بادوام را شرط خرید قرار دهند تا تولیدکنندگان هم تغییر رویه بدهند