شما همواره میتوانید از ابزارهای مختلفی برای حفظ حریم خصوصی آنلاین خود، مانند استفاده از VPN و برنامههای پیامرسانی رمزگذاریشده، استفاده کنید.
به گزارش تکناک، مرورگر Onion Router (Tor) که توسط سازمان Tor Project ایجاد شده است، یکی از این ابزارها است و یک مرورگر بسیار قدرتمند محسوب می شود.
این ابزار حفظ حریم خصوصی مبتنی بر مرورگر موزیلا فایرفاکس، فناوری منبع بازی را ارائه می دهد که برای محافظت از فعالیت های آنلاین شما در برابر چشمان کنجکاو ارائه دهنده خدمات اینترنتی (ISP) و اکثر وب سایت ها طراحی شده است. به عنوان مثال، این مرورگر به شما این امکان را می دهد از دیدن تبلیغات آزاردهنده، اجتناب کنید.
در حالی که مرورگر Tor به شما امکان دسترسی به وبسایتهای معمولی مانند کروم را میدهد، اما جذابیت اصلی آن برای اکثر مردم در قابلیتهای آن برای دسترسی بهdark web نهفته است که در Google، Bing و سایر موتورهای جستجوی اصلی نمی توان به چنین وب سایت هایی دسترسی داشت.
برای اینکه بدانید مرورگر Tor چیست و چگونه کار می کند با ما تا آخر این مطلب همراه باشید.
Tor چیست؟
مرورگر Tor یک نسخه اصلاح شده از مرورگر وب موزیلا فایرفاکس ESR (نسخه پشتیبانی گسترده) است که اجزای مختلف متمرکز بر حریم خصوصی، از جمله TorButton، TorLauncher، NoScript و پروکسی Tor را یکپارچه می کند.
نسخه ای از مرورگر موزیلا که مرورگر Tor بر اساس آن ساخته شده است، ویژگیهای امنیت سایبری و حریم خصوصی بیشتری را ارائه میکند. به عنوان مثال، برخی از قابلیتهای مرورگر که معمولاً توسط وبسایتها برای ردیابی کاربران استفاده میشوند، غیرفعال میشوند و ویژگیهای مختلف برای به حداقل رساندن میزان دادههای به اشتراک گذاشته شده با وبسایتها، طبق درخواست کاربر روشن یا خاموش میشوند.
همچنین مرورگر Tor سه افزونه را به طور پیش فرض ادغام می کند:
- TorButton که یک رابط ساده برای کنترل تنظیمات مختلف مرتبط با Tor است. از جمله این تنظیمات می توان به روشن و خاموش کردن قابلیتهای Tor، پاک کردن کوکیها و موارد دیگر اشاره کرد.
- پسوند TorLauncher پراکسی Tor را به کار می اندازد و یا آن را متوقف می کند (در ادامه در این مورد بیشتر توضیح خواهیم داد).
- NoScript یک افزونه مرورگر شخص ثالث است که اسکریپت ها را بر اساس هر سایت، فعال یا غیرفعال می کند.
Tor چگونه کار می کند؟
مرورگر Tor بر اساس اصل مسیریابی تونل زنی کار می کند. این تکنیک شامل فشرده کردن کردن دادهها در لایههای رمزگذاری شده، چیزی شبیه به لایههای پیاز، و مسیریابی آن از طریق یک سری سرور است. هر سرور، که از گره ورودی شروع میشود، وظیفه حذف یک لایه رمزگذاری شده و انتقال دادهها از یک مسیر امن را به سرور بعدی در شبکه استفاده میکند تا زمانی که به سرور نهایی برسد، که درنهایت پیام را رمزگشایی کرده و به مقصد ارسال میکند. دادههایی که از طریق سرور ها عبور میکنند با دادههای سایر کاربران ترکیب میشوند، که همین مسئله ردیابی منشأ ارتباط را برای سایتها و ISPها دشوار میکند.
همچنین مرورگر Tor با ذخیره نکردن تاریخچه مرور وب در دستگاه شما، حریم خصوصی فعالیت اینترنتی شما را تضمین می کند. وقتی مرورگر را می بندید، دیگر هیچ سابقه ای از وب سایت های بازدید شده باقی نمی ماند.
با این حال، مهم است که بدانیم در حالی که این نوع مسیر ارتباطی، ردیابی منبع ارتباط را برای هکرها چالش برانگیز می کند، اما Tor از آسیب پذیری ها مصون نیست. هکرها کاملا می توانند ترافیک اندازه و زمان داده های رمزگذاری نشده را تجزیه و تحلیل کنند و منبع اصلی فعالیت اینترنتی را آشکار کنند. علاوه بر این، هکرها میتوانند به گره خروج Tor نفوذ کرده، به دادههای رمزگشایی شده دسترسی پیدا کرده و آنها را به منشأ خود بازگردانند.
تفاوت بین Tor و فیلترشکن چیست؟
هم مرورگر Tor و هم فیلترشکن ها، آدرس IP شما را از ISP ها و وب سایت ها پنهان می کنند. با این حال، این ابزارها به روش های متفاوتی از یکدیگر کار می کنند. فیلترشکن ها معمولاً یک بار ترافیک کاربر بین دستگاه خود و سرور فیلترشکن را رمزگذاری می کنند. از سوی دیگر، Tor از شبکه ای از سرورهای داوطلبانه برای رمزگذاری ترافیک، چندین بار (حداقل سه بار) استفاده می کند که ردیابی آن را دشوارتر می کند. همچنین مرورگر Tor اطلاعات مربوط به آدرس IP کاربر و وبسایتی را که از آن بازدید میکند، جدا میکند. VPN ها معمولاً از کاربر می خواهند که اطلاعات خود را به ارائه دهنده VPN بدهند و او اعتماد کنند.
علاوه بر این، از آنجایی که Tor ترافیک را از طریق چندین رله یا سرور تغییر مسیر می دهد، سرعت آن معمولا کمتر از اکثر VPN ها است.
چگونه می توانم از Tor استفاده کنم؟
استفاده از Tor بسیار ساده است. این مرورگر برای سیستم عامل های ویندوز، macOS، لینوکس و اندروید در دسترس است.
پس از نصب مرورگر، می توانید بدون هیچ گونه تغییر خاصی، در وب بگردید. با این حال، برای استفاده از قابلیتهای حریم خصوصی Tor باید به شبکه Tor متصل شوید. این کار بسیار ساده است و می توان این کار را با کلیک کردن (یا ضربه زدن، اگر اندروید هستید) روی نماد پیاز در مرورگر انجام داد.
پس از اتصال، می توانید به صورت ناشناس و ایمن اینترنت را مرور کنید. علاوه بر این، میتوانید وبسایتهای فعال در dark webرا که معمولاً به عنوان سایتهای پیاز شناخته میشوند، مرور کنید. منابع مختلفی برای جستجوی این وب سایت ها وجود دارد، از جمله Hidden Wiki.
هنگام مرور سایت های dark web مراقب باشید. اگرچه بسیاری از آنها منابع مفیدی برای دور زدن فیلترها هستند، اما dark web یک مکان غیرقابل تنظیم است و بسیاری از عوامل تهدید کننده منتظر قربانیان ناآگاه هستند تا ابزارهای بدافزار خود را روی آنها آزمایش کنند.
توجه: اصطلاحات ” dark web ” و ” deep web ” اغلب به جای یکدیگر استفاده می شوند، اما آنها به چیزهای مختلفی اشاره دارند. deep web به هر بخشی از اینترنت که توسط موتورهای جستجو عادی نشان داده نمی شود ، اطلاق می شود. dark web به بخش کوچکی از قسمت های پنهان و خطرناک تر دنیای اینترنت گفته می شود که فقط با استفاده از نرم افزار یا تنظیمات خاصی مانند Tor قابل دسترسی است.
آیا استفاده از Tor قانونی است؟
مانند فیلترشکن ها، Tor در برخی کشورهای جهان از جمله روسیه مسدود شده است. در روسیه دسترسی رایگان به اطلاعات به دلایل سیاسی یا ایدئولوژیک محدود است. این مسئله، استفاده از Tor را محدود میکند و هویت کاربران را فاش میکند و مانع از دسترسی آنها به مرور اینترنت امن و خصوصی میشود.
با این حال، Tor ابزار مهمی برای افرادی که به دنبال محافظت از هویت خود و به اشتراک گذاری اطلاعات حساس اغلب تحت شرایط چالش برانگیز هستند، می باشد.
در غرب، استفاده از Tor غیرقانونی نیست، اگرچه وب سایت ها و ISP ها سعی می کنند اگر نتوانند دستگاه های شما را مطابق میل خود ردیابی کنند، گشت و گذار در وب را برای شما سخت تر کنند.
استفاده از Tor برای انجام فعالیتهای غیرقانونی، از جمله خرید کالاها یا خدمات غیرقانونی از dark web، میتواند یک جرم کیفری باشد. خیلی مهم است که احتیاط کنید و از قانونی بودن معاملات قبل از تکمیل آنها در چنین بازارهایی مطمئن شوید. درگیر شدن در فعالیت های غیرقانونی در dark web می تواند منجر به عواقبی شود که حتی ممکن است FBI را وارد ماجرا کند.