امارات متحده عربی،از مقامات فرانسوی خواسته امکان دسترسی به پاول دوروف، بنیانگذار تلگرام که در این کشور بازداشت شده است را فراهم کنند.
به گزارش تکناک و به نقل از بلومبرگ،وزارت امور خارجه امارات در تلاش است تا به سرعت به پرونده دوروف رسیدگی کند و اعلام داشته که «تمام خدمات کنسولی لازم» را به صورت فوری برای او فراهم خواهد کرد.
پیش از این، سفارت روسیه در فرانسه نیز خواهان دسترسی به دوروف شده بود، که در سنت پترزبورگ متولد شده و تا سال 2013 در روسیه زندگی کرده است. دوروف همچنین دارای شهروندی فرانسه است.
دوروف که اکنون در دبی زندگی میکند، مدیریت تلگرام را از آنجا برعهده دارد، جایی که این پلتفرم پیامرسان حدود 900 میلیون کاربر فعال ماهانه دارد. امارات متحده عربی در سالهای اخیر تسهیلاتی برای اخذ اقامت طولانیمدت و تابعیت را به افراد پرآوازه یا ثروتمند ارائه داده است.
دوروف در فرانسه به دلیل اتهامات مرتبط با ناکامی در مبارزه مناسب با جرائم از طریق سرویس پیامرسانی خود بازداشت شده است. تحقیقات فرانسه بر این باور است که او از همکاری با مقامات برای قانونگذاری شنود مظنونین خودداری کرده، فروش مواد مربوط به سوءاستفاده جنسی کودکان را تسهیل کرده و در قاچاق مواد مخدر دست داشته است.
فهرست مطالب
اولین تأیید رسمی دستگیری پاول دوروف
طبق گزارش رویترز رئیسجمهور فرانسه، امانوئل ماکرون، اولین تأیید رسمی دستگیری پاول دوروف را از زمان بازداشت او در فرودگاه لو بورژه در خارج از پاریس در شب شنبه اعلام کرد و تأکید کرد که ، علیرغم بسیاری از نظرات نادرست آنلاین این دستگیری هیچ انگیزه سیاسی ندارد.
او اظهار داشت که فرانسه به طور عمیق به آزادی بیان قانونی پایبند است و دستگیری مدیر تلگرام در خاک فرانسه بخشی از یک تحقیق قضائی در جریان است.
ماکرون در X نوشت:
«این عمل به هیچ وجه تصمیم سیاسی نبوده است. تصمیمگیری در اختیار قضات قرار دارد.»
در بیانیهی بعدی، دادستان پاریس، لور بکو، اعلام کرد که دوروف در راستای تحقیقات مربوط به یک شخص نامشخص که توسط واحد جرائم سایبری دفتر او در هشتم جولای آغاز شده بود، دستگیر شده است.
تحقیقات شامل همدستی مظنون در جرائم متعدد از جمله اداره یک پلتفرم آنلاین که انجام معاملات غیرقانونی را ممکن میسازد، پورنوگرافی کودکان، قاچاق مواد مخدر و کلاهبرداری، عدم افشای اطلاعات به مقامات، پولشویی و ارائه خدمات رمزنگاری به مجرمان است. دوروف تا روز چهارشنبه در بازداشت خواهد ماند.
تلگرام، که یک برنامه پیامرسان و رسانه اجتماعی محبوب مشابه به واتساپ است و تقریباً یک میلیارد کاربر دارد، بهویژه در روسیه، اوکراین و جمهوریهای سابق اتحاد جماهیر شوروی، تأثیرگذار است.
دستگیری دوروف انتقاداتی را از طرف ایلان ماسک، برانگیخته است که ادعا کرده آزادی بیان در اروپا مورد حمله قرار گرفته است و از مسکو خواسته است که مقامات فرانسوی به دوروف حقوق خود را اعطا کنند.
تنشها بین فرانسه و روسیه ماههاست افزایش یافته است، با این حال مقامات فرانسوی روسیه را متهم میکنند که سعی دارد قبل از المپیک پاریس، این کشور را بیثبات کند، این در پاسخ به موضعگیری تندتر روسیه در مورد جنگ اوکراین است ادعاهایی که روسیه آنها را رد میکند.
دوروف، میلیاردر ۳۹ ساله که به عنوان «مارک زاکربرگ روسیه» شناخته شده است، دارای تابعیت دوگانه فرانسه و امارات متحده عربی است وطبق تخمین فوربس دارایی او 15.5 میلیارد دلار برآورد شده است، دوروف در آوریل گفت که برخی دولتها تلاش کردهاند او را تحت فشار قرار دهند، اما برنامه باید یک پلتفرم بیطرف باقی بماند و نه یک «بازیکن در ژئوپولیتیک».
تلگرام جزئیاتی درباره دستگیری ارائه نداده است، اما تأکید کرده که این شرکت، که مقر آن در دبی است، از قوانین اتحادیه اروپا پیروی میکند و نظارت بر آن “در چارچوب استانداردهای صنعت و به طور مداوم در حال بهبود” است.
تلگرام در بیانیهای، گفته است:
“پاول دوروف، مدیرعامل تلگرام، چیزی برای پنهان کردن ندارد و به طور مکرر در اروپا سفر میکند.” و افزوده است: “ادعای اینکه یک پلتفرم یا مالک آن مسئول سوء استفاده از آن پلتفرم است، مضحک به نظر میرسد.”
کاخ کرملین نیز روز دوشنبه اعلام کرد که هنوز هیچ اتهام رسمی فرانسوی علیه دوروف مشاهده نکرده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در یک نشست خبری گفت:
“ما هنوز نمیدانیم دوروف دقیقاً به چه چیزی متهم شده است. آنها دقیقاً با چه چیزی میخواهند دوروف را محکوم کنند؟ بدون دانستن آن، احتمالاً اظهار نظر کردن اشتباه خواهد بود.”
همچنین، سفارت روسیه در پاریس اعلام کرده است که مقامات فرانسوی از همکاری با درخواستهای کنسولی آنها خودداری کردهاند، اما تأکید کرده است که با وکیل دوروف در تماس است. سفارت به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداده است.
چه اتهاماتی به دوروف نسبت داده شده است؟
زمانی که پاول دوروف، موسس و مدیرعامل برنامه پیامرسان تلگرام، در تاریخ ۲۴ اوت دستگیر شد، مقامات فرانسوی به درخواستها برای اظهار نظر پاسخ ندادند. حفظ اسرار تحقیقات و بازپرسیهای پیش از محاکمه، اصل مهمی در نظام قضایی فرانسه است.
شبکه تلویزیونی فرانسه TF1 گزارش داد که مسائل اصلی، فرایندهای مدیریتی ناکافی تلگرام و عدم همکاری با نیروهای انتظامی است، خصوصاً زمانی که به قاچاق مواد مخدر، پولشویی و مواد تجاوز جنسی به کودکان (CSAM) مربوط میشود.
اما دادگاه مسئول تحقیقات، دادگاه کیفری پاریس، احتمالاً انتظار نداشت که توجه و گمانهزنیهای زیادی را به خود جلب کند. مالک میلیاردر X، ایلان ماسک، در شبکه اجتماعی خود پستی با هشتگ “#FreePavel” منتشر کرد. ادوارد اسنودن ، افشاگر NSA و فعال حریم خصوصی ادعا کرد که دستگیری دوروف تصمیم سیاسی بود که توسط رئیسجمهور فرانسه، امانوئل ماکرون، اتخاذ شده است.
با توجه به اینکه تلگرام پرطرفدارترین برنامه اجتماعی در روسیه و اوکراین است، این موضوع نیز برای مقامات روسی و مخالفان روسیه موضوع داغی شد.
سیرک تبلیغاتی همراه با دستگیری بیانگر این است که چرا دادگاه تصمیم گرفت، اطلاعیهای مطبوعاتی که در آن اتهامات علیه دوروف ذکر شده است، منتشر کند. بر اساس این سند، دفتر دادستان عمومی پاریس در تاریخ ۸ جولای تحقیقات اولیهای علیه دوروف به منظور مبارزه با جرایم سایبری آغاز کرده است.
مرکز مبارزه با جرایم سایبری (C3N) و دفتر ملی ضد تقلب (ONAF) در این تحقیقات شرکت داشتهاند. در کل، ۱۲ اتهام علیه «فردی نامشخص» ( اصطلاح کلاسیک قضایی فرانسوی به معنای فردی که در حال حاضر مسئول تلگرام است ) طرح شده است.
اتهامات را میتوان به چهار دسته تقسیم کرد.
اتهام اول: همکاری در جرایم سایبری
بنیانگذار تلگرام متهم شده است که در ذخیره و توزیع محتوای سوءاستفاده جنسی از کودکان، تسهیل قاچاق مواد مخدر و تسهیل کلاهبرداری سازمانیافته و سایر معاملات غیرقانونی، شریک جرم بوده است.
اتهام دوم: عدم همکاری با اجرای قانون
دادگاه ادعا میکند که تلگرام از همکاری با اجرای قانون در هنگام ارائه درخواست رسمی برای اطلاعات یا اسناد خودداری میکند.
اتهام سوم: ویژگیهای رمزنگاری تلگرام
دوروف با چندین اتهام مرتبط با ویژگیهای رمزنگاری تلگرام روبرو است، زیرا این ویژگیها بهطور رسمی توسط مقامات فرانسوی اعلام یا تأیید نشدهاند.
این اتهامات طبق گفته فلورانس جیسل، استاد حقوق، جرایم جزئی به نظر میرسند.
اتهام چهارم: مشارکت در انجمن جنایی و پولشویی
دوروف متهم شده است که در یک «انجمن جنایی با هدف ارتکاب جرم یا تخلفی قابل مجازات با ۵ سال یا بیشتر حبس» و همچنین پولشویی شرکت کرده است.
اتهامات مرتبط با محتوای CSAM، قاچاق مواد و کلاهبرداری احتمالاً به فرایندهای مدیریتی تلگرام مرتبط هستند. به یاد داشته باشید، تلگرام در حال حاضر ۹۵۰ میلیون کاربر فعال ماهانه دارد و ابزارها و فرایندهای مدیریتی اندکی دارد. در مصاحبه با تاکر کارلسون، دوروف اشاره کرد که تنها ۳۰ مهندس روی این برنامه اجتماعی کار میکنند.
در مورد اتهام پولشویی، تلگرام ماه گذشته ارز دیجیتالی به نام Stars را افزود. این ارز برای خرید محتوای دیجیتال از سایر کاربران قابل استفاده است. اما Stars نیز به Toncoin، رمزارزی که تلگرام برای ویژگیهای پولی مختلف استفاده میکند، قابل تبدیل است.
تلگرام همچنین کیف پول رمزارزی داخلی دارد و Toncoins را میتوان در بازارهای رمزارز مختلف معامله کرد و به حساب بانکی منتقل کرد.
بر اساس اتهامات امروز، ممکن است مسئولان قضایی پرونده تلگرام را متهم کنند که در رعایت الزامات “شناخت مشتری” در رابطه با برخی از ویژگیهای مرتبط با رمز ارز خود کوتاهی کرده است، که میتوانسته تسهیلکننده پولشویی باشد.
ششمین اتهام در لیست دادستان به ویژه دشوار است:. دادستان لور بککائو نوشته است:
همدستی – ارائه، فروش یا در دسترس قرار دادن، بدون دلیل قانونی، تجهیزات، ابزار، برنامهها یا دادههایی که برای دسترسی و آسیب رساندن به عملکرد یک سیستم پردازش داده خودکار طراحی یا اقتباس شدهاند”،
یک چیز را در پرتو این لیست اتهامات به طور قطع میدانیم و آن این است که دوروف به دلیل یک تحقیق جنایی دستگیر شده است.
دستگیری او ارتباطی به قانون خدمات دیجیتال اتحادیه اروپا (DSA) یا سایر مقررات خاص فناوری نداشته است. اجرای قوانین حاکمیت آنلاین اتحادیه اروپا نمیتواند منجر به دستگیری مالک یک پلتفرم شود. (توجه: X ماسک از ماه دسامبر تحت تحقیق DSA قرار دارد و هیچ تهدیدی برای بازداشت این میلیاردر فناوری در صورت فرود هواپیمای او بر خاک اتحادیه اروپا وجود ندارد.)
چه چیزی در انتظار دوروف است؟
مقامات فرانسوی میتوانند بنیانگذار تلگرام را تا ۹۶ ساعت بازداشت و بازجویی کنند و این مهلت به سرعت در حال پایان شدن است. پس از آن، دادگاه باید تصمیم بگیرد که آیا او را به طور رسمی به برخی یا همه اتهامات ذکر شده متهم خواهد کرد یا خیر.
در حالت دوم، دادگاه همچنین تصمیم خواهد گرفت که آیا او باید به عنوان یک اقدام پیشگیرانه در بازداشت بماند یا خیر.
با توجه به اینکه دوروف معمولاً در دبی زندگی میکند، چندین پاسپورت دارد و یک جت خصوصی دارد، ممکن است آنها تصمیم بگیرند که خطر قابل توجهی وجود دارد که او سعی کند از کشور فرار کند و تصمیم بگیرند او را بازداشت کنند تا پروندهای در دادگاه رسیدگی شود.
ارتباط فرانسوی
دوروف، بنیانگذار تلگرام، یک لیبرترین خودخوانده است که پس از امتناع از بستن جوامع مخالف در پلتفرم رسانه اجتماعی VK خود، که آن را فروخته است، در سال 2014 روسیه را ترک کرد.
وی در سال 2021 پاسپورت فرانسوی خود را از طریق یک روش سریع و نادر برای خارجیان برجسته که آنها را از الزامات قانونی معمول، از جمله زندگی در کشور به مدت حداقل پنج سال، معاف می کند، دریافت کرد.
وزارت خارجه فرانسه، که مسئول این روش است، هنوز در این مورد اظهار نظر نکرده است. دفتر ریاست جمهوری فرانسه نیز از اظهار نظر خودداری کرد و به وزارت خارجه ارجاع داد.
طبق قانون فرانسه، هر خارجی می تواند تحت شرایط ویژه ای به شرطی که به زبان فرانسه صحبت کند و “از طریق کار برجسته خود به نفوذ فرانسه و شکوفایی روابط اقتصادی بین المللی آن کمک کند”، شهروندی اعطا شود.
دوروف هرگز در فرانسه زندگی نکرده است و مشخص نبود چه ارتباط خاصی با این کشور داشته است. در 10 ژوئن، دوروف در کانال تلگرام خود نوشت: “به عنوان یک شهروند فرانسوی، موافقم که فرانسه بهترین مقصد تعطیلات است.”
رسانههای محلی گزارش دادهاند که روند اخذ تابعیت برای پاول دوروف بسیار نادر است و هر ساله تنها 10 تا 20 پرونده در این زمینه پردازش میشود و هر یک از این پروندهها به حمایت سیاسی سطح بالا نیاز دارد.
رسانههای محلی در آن زمان گزارش دادند که ایوان اسپیگل، همبنیانگذار اسنپ (سازنده اپلیکیشن اسنپچت)، در سال 2018 طبق همین برنامه، تابعیت فرانسه را دریافت کرد.
اسنپ به درخواست اظهار نظر پاسخ نداد. علاوه بر تابعیت فرانسه و امارات متحده عربی، رسانههای دولتی روسیه گزارش دادهاند که دوروف همچنین تابعیت روسیه و سنت کیتس و نویس را نیز دارد. رویترز نتوانست این گزارشها را تأیید کند.