آمریکا فهرست سیاه صادرات خود را گسترش داده است تا از دسترسی چین به فناوریهای پیشرفته محاسباتی جلوگیری کند.
به گزارش تکناک، دولت ترامپ در تازهترین اقدام خود برای جلوگیری از انتقال فناوریهای پیشرفته به ارتشهای خارجی، ۸۰ سازمان و شرکت را به فهرست سیاه صادرات آمریکا اضافه کرده است. اداره صنعت و امنیت وزارت بازرگانی ایالات متحده (BIS) این محدودیتها را با هدف مسدودسازی دسترسی چین به تراشههای پیشرفته آمریکایی اعمال کرده است؛ موضوعی که پیشتر با اعتراض شرکت انویدیا و سایر گروههای صنعت نیمهرسانا روبهرو شده بود.
براساس این تصمیم، بیش از ۵۰ نهاد جدید مستقر در چین هستند و سایر نهادهای تحریمی در کشورهایی مانند ایران، تایوان، پاکستان، آفریقایجنوبی و امارات متحده عربی قرار دارند. مقامهای BIS اعلام کردهاند که این نهادها برخلاف امنیت ملی و سیاست خارجی آمریکا فعالیت کردهاند و قرارگرفتن آنها در این فهرست، اقدامی برای جلوگیری از پیشرفت چین در زمینههای محاسبات با عملکرد بالا، فناوریهای کوانتومی، هوش مصنوعی پیشرفته و تسلیحات مافوق صوت است.

ورج مینویسد که در میان نهادهای تازه تحریمشده، شش زیرمجموعه از شرکت Inspur دیده میشود. این شرکت یکی از ارائهدهندگان بزرگ خدمات رایانش ابری در چین و از مشتریان اصلی شرکتهای بزرگ تراشهسازی آمریکایی مانند انویدیا و AMD و اینتل به شمار میرود. BIS مدعی شده است که این زیرمجموعهها در پروژههای ساخت ابرکامپیوتر برای ارتش چین ایفای نقش کردهاند.
ناگفته نماند که آکادمی هوش مصنوعی پکن نیز به فهرست سیاه افزوده شده که این اقدام را بهشدت محکوم کرده است. این مؤسسه پژوهشی بیانیهای برای خبرگزاری آسوشیتدپرس ارسال و در آن اعلام کرده است:
از اینکه نهاد علمی غیرانتفاعی و خصوصی به فهرست نهادهای تحریمی افزوده شده است، شگفتزدهایم. با این تصمیم اشتباه که مبنای واقعی ندارد، بهشدت مخالفیم و از نهادهای مسئول آمریکا میخواهیم این تصمیم را لغو کنند.
در همین حال، وزارت امور خارجه چین نیز این تصمیم ایالات متحده را محکوم کرده و گسترش فهرست سیاه صادراتی را «نقض جدی قوانین بینالمللی و اصول اساسی روابط بینالملل» دانسته است. این اتفاق در حالی رخ میدهد که تنشها میان واشنگتن و پکن به اوج خود رسیدهاند؛ بهویژه آنکه دولت ترامپ از آغاز دوران ریاستجمهوری، تعرفههای سنگینی را بر کالاهای وارداتی از چین وضع کرده است.