پنتاگون با دومین آزمایش موفق جت مافوقصوت Talon-A با سرعتی فراتر از ۵ ماخ، گامی مهم در توسعه فناوری برای جنگهای آینده برداشت.
به گزارش تکناک، این آزمایش که با همکاری شرکت Stratolaunch و استفاده از بزرگترین هواپیمای جهان انجام شد، تنها سه ماه پس از نخستین آزمایش موفق این سامانه رخ داده است.
این آزمایش، نخستین پرواز مافوقصوت قابل استفاده مجدد آمریکا از زمان پایان برنامه تاریخی X-15 در سال ۱۹۶۸ محسوب میشود و این کشور را به سمت عصری نوین از تسلیحات فوقسریع و قابل بازیابی سوق میدهد.
فهرست مطالب
دستاوردهای کلیدی جت مافوقصوت Talon-A
در این آزمایش، جت مافوقصوت Talon-A که توسط شرکت هوافضای Stratolaunch در کالیفرنیا توسعه یافته است، با استفاده از هواپیمای غولپیکر Roc به صورت هوایی پرتاب شد، با سرعتی فراتر از ۵ ماخ بر فراز اقیانوس آرام پرواز کرد و سپس با موفقیت در پایگاه نیروی فضایی وندنبِرگ فرود آمد.

این آزمایشها در چارچوب ابتکار MACH-TB (آزمایش قابلیتهای پیشرفته مافوقصوت چندسرویسه)، تحت نظر مرکز مدیریت منابع آزمایش وزارت دفاع آمریکا (TRMC) صورت گرفتند.
مزایای طراحی جت مافوقصوت Talon-A
طراحی جت Talon-A بهگونهای است که پس از هر پرواز، قابل بازیابی و استفاده مجدد است؛ مزیتی که میتواند هزینهها را به طور چشمگیری کاهش دهد و فرایند توسعه فناوریهای مافوقصوت را سرعت بخشد. این ویژگی امکان آزمایش مکرر موتورها، حسگرها و سامانههای ارتباطی را فراهم میسازد.
دکتر زکریا کروِر، رئیس و مدیرعامل Stratolaunch در بیانیهای اعلام کرد: «ما اکنون نهتنها توانستهایم سرعت مافوقصوت را تجربه کنیم، بلکه با موفقیت، فرود روی باند و بازیابی سریع محموله را نیز به اجرا درآوردیم. هر دو پرواز، موفقیتهای بزرگی برای ایالات متحده، شرکت ما و شرکای ما محسوب میشوند.»
پیشتازی آمریکا در رقابت جهانی مافوقصوت
این آزمایشها در شرایطی صورت میگیرد که ایالات متحده در حال تقویت برنامههای تسلیحاتی مافوقصوت خود است تا با رقبای جهانی مانند روسیه و چین رقابت کند. گفته میشود که روسیه از موشکهای مافوقصوت در جنگ اوکراین استفاده کرده و آمریکا نیز چین را به انجام آزمایشهای مشابه متهم کرده، اگرچه پکن این ادعاها را رد کرده است.
همکاری گسترده بخش خصوصی با وزارت دفاع
پیمانکاری اصلی برنامه MACH-TB به شرکت Leidos واگذار شده و این شرکت نیز در ادامه قرارداد توسعه، پرواز آزمایشی را به شرکت Stratolaunch سپرده است. نیروی پیشران Talon-A نیز توسط موتور مایع Hadley ساختهشده توسط شرکت نوپای Ursa Major تأمین میشود.
جتهای مافوقصوت در لایههای بالایی جو با سرعتی بیش از ۵ ماخ، یعنی بیش از ۶,۲۰۰ کیلومتر در ساعت حرکت میکنند.
با تداوم این دستاوردها، شرکتهای دفاعی بزرگ آمریکا از جمله لاکهید مارتین، نورثروپ گرومن و RTX، در حال توسعه فناوریهای تهاجمی و دفاعی مرتبط با تهدیدات مافوقصوت هستند.