نیروی دریایی آمریکا در روز نخست نمایشگاه Sea Air Space 2025 که از ۷ تا ۹ آوریل در مریلند برگزار شد، اعلام کرد که انتظار دارد جنگنده نسل ششم آنها ۲۵ درصد برد بیشتری از جنگنده نسل پنجمی F-35C Lightning II داشته باشد.
به گزارش تکناک، نیروی دریایی ایالات متحده به زودی تصمیم نهایی خود را برای انتخاب شرکت سازنده این جنگنده با نام F/A-XX نیز اعلام خواهد کرد.
با وجود این، گزارشها حاکی از آن است که طی روزهای آینده قرارداد توسعه این جنگنده نسل ششم به یکی از دو غول هوافضا یعنی نورثروپ گرومن (Northrop Grumman) یا بوئینگ (Boeing) واگذار میشود.
فهرست مطالب
جزئیات جدید از برد عملیاتی جنگنده نسل ششم آمریکا
دریاسالار مایکل باز دانلی (Michael Buzz Donnelly)، مدیر بخش جنگ هوایی دفتر فرماندهی عملیات نیروی دریایی آمریکا، در جریان این نمایشگاه جزئیات تازهای درباره مشخصات و قابلیتهای F/A-XX ارائه داد.

وی تأکید کرد که افزایش برد پروازی جنگندههای آینده، یکی از ویژگیهای اصلی و حیاتی آنها خواهد بود.
دانلی گفت: «افزایش برد، ویژگی ضروری جنگنده آینده ما است؛ بهگونهای که ۲۵ درصد از برد جنگندههای فعلی بیشتر است تا انعطافپذیری عملیاتی و دسترسی بهتری را فراهم کند.»
وی تصریح کرد: «این جنگنده قابلیت سوختگیری در هوا را نیز خواهد داشت و تمامی استراتژیها و تاکتیکهای ما برای آینده، بر پایه توانایی سوختگیری ارگانیک طراحی شده است. بنابراین جنگنده F/A-XX نیز میتواند از این ظرفیت بهره ببرد.»
این دریاسالار اعلام کرد که جنگنده F/A-XX میتواند پیش از سوختگیری دوباره، ۲۵ درصد بیشتر از جنگندههای کنونی پرواز کند. این ویژگی به معنای افزایش قابل توجه توان عملیاتی و قدرت مانور این جنگنده پیشرفته است.
در حال حاضر، جنگنده F-35C به عنوان پیشرفتهترین جنگنده نیروی دریایی آمریکا، بردی در حدود ۱۳۶۷ مایل (۲۲۰۰ کیلومتر) دارد. این یعنی جنگنده F/A-XX میتواند بردی بیش از ۱۷۰۰ مایل (حدود ۲۷۴۰ کیلومتر) داشته باشد.
همچنین دانلی تأکید کرد که با وجود قابلیت سوختگیری هوایی، برد این جنگنده تا زمانی که انجام سوختگیری فراهم باشد، عملاً نامحدود خواهد بود.
تلفیق هوش مصنوعی و رادارگریزی در طراحی F/A-XX
علاوه بر برد بیشتر، انتظار میرود که جنگنده نسل ششم نیروی دریایی آمریکا مجهز به فناوریهایی مانند پنهانکاری پیشرفته (Stealth) یا همان رادارگریزی و هوش مصنوعی (AI) باشد.
دانلی در این باره توضیح داد: «قابلیتهای مقاومت در برابر تهدیدات (Survivability) و قابلیت ردیابی دشوار (Signature) این جنگنده، به آن امکان نفوذ به فضاهای تهدیدآمیز را میدهد.»
وی بیان کرد: «این ویژگیها برای مقابله با تهدیداتی ضروری هستند که دشمن با توسعه تسلیحات فیزیکی (تسلیحات و جنگندههای پیشرفته) در حال ایجاد آنها است.»

دانلی تأکید کرد که جنگنده F/A-XX علاوه بر هوش مصنوعی، از مزایای تکنولوژیهای نوین برای مدیریت بهتر میدان نبرد بهره خواهد برد.
او اعلام کرد که جنگنده جدید به جای کنترل مستقیم انسان، از سیستم نظارت انسانی بر عملکرد هوش مصنوعی استفاده خواهد کرد. این تغییر باعث میشود که جنگنده با سامانههای بدون سرنشین آینده نیروی دریایی کاملاً هماهنگ و یکپارچه عمل کند.
همکاری جنگنده F/A-XX با هواگردهای بدون سرنشین
یکی از ویژگیهای برجسته جنگنده F/A-XX، قابلیت هماهنگی و همکاری با هواگردهای بدون سرنشین بزرگتر و سامانههایی مانند Collaborative Combat Aircraft (CCA) است.
افزایش چشمگیر منطقه اثرگذاری جنگنده نسل ششم آمریکا
دانلی در ادامه سخنان خود در کنفرانس Sea Air Space اشاره کرد که در حال حاضر، ترکیب جنگندهها و قابلیت سوختگیری هوایی، محدوده اثرگذاری یا “Area of Effect” گروههای هوایی ناوهای هواپیمابر را به بیش از ۸ میلیون مایل مربع رسانده است.
اما با ورود جنگنده F/A-XX و پهپاد سوخترسان MQ-25 Stingray، این محدوده به ۱۱ میلیون مایل مربع افزایش خواهد یافت.
او در این باره توضیح داد: «محدوده اثرگذاری بسیار مهم است؛ زیرا منطقهای که نیروی هوایی نمیتواند به طور دقیق پیشبینی کند را مشخص مینماید. این موضوع به حفظ امنیت و افزایش بقای خدمه عملیات کمک میکند.»
دانلی در پایان گفت: «با انتخاب هوشمندانه اهداف، میتوانیم کارآمدتر عمل کنیم و حضور خود را در منطقه برای مدت طولانیتری حفظ نماییم.»