استاندارد گواهینامه WI-FI 7 رسماً در فصل اول سال آینده راهاندازی میشود. این استاندارد نرخ انتقال دادهها را بهطرز چشمگیری افزایش میدهد و تأخیر کمتری فراهم میکند.
بهگزارش تکناک، Wi-Fi 7، نسل بعدی فناوری Wi-Fi، در فصل اول سال آینده رسماً راهاندازی خواهد شد. Wi-Fi CERTIFIED 7™ براساس فناوری IEEE 802.11be، قبل از پایان فصل اول سال 2024 دردسترس قرار خواهد گرفت. دستگاههای مجهز به Wi-Fi 7 در حال ورود به بازار هستند و Wi-Fi CERTIFIED 7 تعامل جهانی را آسان میکند و عملکرد پیشرفته Wi-Fi را در دستگاههای متصل ارائه میدهد.
Wi-Fi 7 امکانات پیشرفتهای فراهم میکند تا نوآوریهایی را فعال کند که به پهنای باند وسیعتر و تأخیر کمتر و قابلیت اطمینان بیشتر در محیطهای خانگی و سازمانی و صنعتی نیاز دارند. این نوآوریها شامل برنامههای مهمی مانند واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، واقعیت توسعهیافته (AR/VR/XR)، آموزش سهبعدی جذاب و پخش ویدئو با کیفیت عالی است.
گیزچاینا گزارش میدهد که اگرچه استاندارد Wi-Fi 7 رسمی نیست، چندین برند محصولاتی را براساس پیشنویس Wi-Fi 7 عرضه کردهاند. بههمیندلیل، افراد معدودی هستند که حتی اگر استاندارد رسمی نباشد، از وایفای 7 استفاده کردهاند. اتحادیه Wi-Fi اعلام کرده است که در نمایشگاه CES 2024 که از 9 تا 12 ژانویه سال آینده برگزار خواهد شد، شرکت خواهد کرد. همچنینة تأیید شده است که استاندارد گواهینامه Wi-Fi CERTIFIED 7 براساس IEEE 802.11be قبل از پایان فصل اول سال رسماً راهاندازی خواهد شد.
فهرست مطالب
مزایای WI-FI 7
Wi-Fi 7 فناوریهای جدیدی را براساس استاندارد Wi-Fi 6 معرفی میکند. مزایای اصلی آن عبارتاند از:
- توان عملیاتی بیشتر
- پشتیبانی بهبودیافته برای تأخیرهای قطعی
- بهبود کارایی حتی در شبکههای شلوغ
- استحکام و قابلیت اطمینان بیشتر
- مصرف انرژی کمتر
هدف Wi-Fi 7 ارتقای نرخ انتقال داده در شبکههای WLAN و ارائه تضمین دسترسی با تأخیر کمتر است. برای دستیابی به این هدف، کل پروتکل تغییرات مرتبط را در لایه PHY و لایه MAC اعمال کرده است. درمقایسهبا پروتکل Wi-Fi 6، تغییرات فنی اصلی بهواسطه پروتکل Wi-Fi 7 بدینشرح است:
پشتیبانی از حداکثر پهنای باند 320 مگاهرتز
Wi-Fi 7 توصیفکننده عملکرد سهبانده در همه سه باند Wi-Fi شامل 2.4 و 5 و 6 گیگاهرتز است. طیف بدون مجوز در باندهای 2.4 و 5 گیگاهرتز محدود و شلوغ است. Wi-Fi موجود بهناچار با مشکل کیفیت خدمات اندک هنگام اجرای برنامههای جدیدی مانند VR/AR مواجه خواهد شد.
برای دستیابی به هدف ارتقای حداکثر نرخ انتقال داده، Wi-Fi 7 به معرفی باند فرکانسی 6 گیگاهرتز و اضافهکردن حالتهای پهنای باند جدید ادامه خواهد داد. این شامل 240 مگاهرتز پیوسته، 160+80 مگاهرتز غیرپیوسته، 320 مگاهرتز پیوسته و 160+160 مگاهرتز غیرپیوسته میشود.
پشتیبانی از مکانیزم MULTI-RU
در Wi-Fi 6، هر کاربر فقط میتواند فریمها را در RU اختصاصیافته خاصی ارسال یا دریافت کند. این مسئله بهشدت انعطافپذیری زمانبندی منابع طیف را محدود میکند. برای حل این مشکل و بهبود بیشتر کارایی طیف، Wi-Fi 7 مکانیزمی را تعریف میکند که امکان اختصاص چندین RU به یک کاربر را فراهم میکند. البته برای توازن پیچیدگی پیادهسازی و استفاده از طیف، پروتکل محدودیتهایی روی ترکیب RU تعیین میکند؛ ازجمله:
- RUهای کوچک (RUهای کوچکتر از 242-Tone) تنها میتوانند با RUهای کوچکتر از این حد ترکیب شوند.
- RUهای بزرگ (RUهای بزرگتر یا مساوی با 242-Tone) تنها میتوانند با RUهای بزرگتر از این حد ترکیب شوند.
- ترکیب RUهای کوچک و RUهای بزرگ مجاز نمیباشد.
معرفی فناوری مدولاسیون 4096-QAM بیشتر
بیشترین روش مودولاسیون در Wi-Fi 6، روش 1024-QAM است که نمادهای مودولاسیون 10 بیت را حمل میکنند. برای افزایش سرعت بیشتر، Wi-Fi 7 مدولاسیون 4096-QAM را معرفی خواهد کرد؛ بهطوریکه نمادهای مودولاسیون 12 بیت را حمل میکنند. با استفاده از رمزگذاری یکسان، 4096-QAM Wi-Fi 7 میتواند درمقایسهبا 1024-QAM Wi-Fi 6، افزایش نرخ 20درصدی را تجربه کند.
معرفی مکانیسم چندپیوندی MULTI-LINK
برای دستیابی به استفاده کارآمد از تمام منابع طیف موجود، نیاز فوری به ایجاد مکانیزمهای جدید مدیریت و هماهنگی و انتقال طیف در 2.4 و 5 و 6 گیگاهرتز وجود دارد. گروه کاری فنی فناوریهای مرتبط با تجمیع، چندین پیوند را تعریف کرد که شامل معماری MAC تجمیع چندین پیوند بهبودیافته، دسترسی چندین پیوند، انتقال چندین پیوند و سایر فناوریهای مرتبط است.
پشتیبانی از برنامهریزی مشترک بین چند APS
درحالحاضر، در چهارچوب پروتکل 802.11، همکاری بین APها بهاندازه کافی وجود ندارد. عملکردهای مشترک WLAN مانند تنظیم خودکار و رومینگ هوشمند همگی ویژگیهای تعریفشده تولیدکنندگان هستند. هدف همکاری بین APها فقط بهینهسازی انتخاب کانال، تعادل بار بین APها و… است تا بهدستآوردن استفاده کارآمد و توزیع متعادل منابع فرکانس رادیویی.
برنامهریزی همکاری بین چندین AP در Wi-Fi 7، شامل برنامهریزی هماهنگ در دامنه زمانی و دامنه فرکانس بین سلولها، هماهنگی تداخل بین سلولها و MIMO توزیع شده است که میتواند تداخل بین APها را بهطور مؤثر کاهش دهد و بهبود درخورتوجهی در استفاده از منابع رابط هوایی ایجاد کند. روشهای متعددی برای برنامهریزی همکارانه بین چندین AP وجود دارد؛ ازجمله C-OFDMA (Coordinated Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) ،CSR (Coordinated Spatial Reuse) ،CBF (Coordinated Beamforming) و JXT (Joint Transmission).
هماهنگی فرکانس خودکار (AFC)
هماهنگی خودکار فرکانس (AFC) با معرفی Wi-Fi 6E اتفاق افتاد و با تولید نیممرحلهای بین Wi-Fi 6 و Wi-Fi 7، بهعنوان نتیجه باند 6 گیگاهرتز بهوجود آمد. با Wi-Fi 7، کلاسهای بیشتری از دستگاههای بیسیم گواهی AFC دریافت خواهند کرد و کاربرد و تأثیر آن را گسترش خواهد داد.
عملیات چندپیوندی (MLO)
عملیات چندپیوندی (MLO) ویژگی جدیدی است که به دستگاهها امکان اتصال همزمان به چندین نقطه دسترسی را میدهد و عملکرد و قابلیت اعتماد شبکه را بهبود میبخشد.
قابلیتهای مهم WI-FI 7
قابلیتهای مهم Wi-Fi 7 با همکاری یکدیگر، سرعت انتقال دادههای بیشتر و پشتیبانی از تأخیر قطعی در مواقع استفاده پیچیدهای را فراهم میکند که اعتمادپذیری فراوان را میطلبند. برخی از این قابلیتهای مهم ازاینقرارند:
- کانالهای بسیار وسیع 320 مگاهرتز
- 4K-QAM
- واحد چند منبع (MRU)
- پیشنمونهگیری اولیه
- عملیات چندپیوندی (MLO)
سناریوهای کاربردی WI-FI 7
ویژگیهای جدید Wi-Fi 7، نرخ انتقال دادهها را بهطرز چشمگیری افزایش میدهند و تأخیر کمتری فراهم میکنند. این مزایا برای برنامههای نوظهوری که در زیر آمده است، بسیار مفید خواهند بود:
- پخش ویدئویی
- کنفرانس صوتی و ویدئویی
- بازی بیسیم
- همکاری بهصورت زمان واقعی
- محاسبات ابری و محاسبات مرزی
- اینترنت صنعتی اشیاء
- تجربه واقعیت افزوده و واقعیت مجازی
- پزشکی از راه دور تعاملی