این سوال برای بسیاری از افراد یک راز است، چرا که حدود هفت میلیون سال از زمانی که انسان ها دودمان شامپانزه ها را ترک کردند می گذرد.
به گزارش تکناک، عواملی که انسان را مجبور به انطباق، تکامل و زنده ماندن در محیطهای خشن در گذشته میکردند در حال حاضر تاثیر خاصی بر گونه ما نمی گذارند.
امروزه انسان ها عمر طولانی تری دارند و امکانات بهداشتی پیشرفته ای در اختیار دارند.ما انسان ها تقریباً همیشه در یک محیط راحت و محافظت شده زندگی می کنیم. عوامل خارجی که قبلاً ما را در حالت بقای مداوم نگه میداشتند،دیگر بر ما تأثیر نمیگذارند.پس آیا همه ی اینها به این معناست که ما دیگر قرار نیست تکامل داشته باشیم؟
تیمی از محققان از کالج ترینیتی دوبلین (TCD) و مرکز تحقیقات علوم زیست پزشکی الکساندر فلمینگ (BSRC Fleming) در یونان این سوال را با جزئیات بررسی کردند. جالب اینجاست که آنها در طول مطالعه خود با ۱۵۵ ژن جدید در گونه فعلی انسانی مواجه شدند. این ژنهای تازه کشفشده قویاً نشان میدهند که انسان هنوز به طور مداوم در حال تکامل است.
اسرار مرتبط با ژن های جدید
محققان استدلال می کنند که ژن های جدید در ژنوم انسان نیز می توانند در نتیجه تکثیر DNA شکل بگیرند. با این حال، این موضوع در مورد این ۱۵۵ ژن تازه شناسایی شده صدق نمی کند.محققان این ژن ها را با توجه به ارتباط آنها با مواد ژنتیکی موجود بررسی کردند و دریافتند که ژن های تازه یافت شده کاملاً جدید هستند.
این ژن ها از بخش هایی از DNA منحصر به فرد پدید آمدند.اهمیت این ژنهای جدید را میتوان از این واقعیت درک کرد که ۴۴ ژن از ۱۵۵ ژن با ناهنجاریهای رشد در کشتهای سلولی مرتبط بودند.
بنابراین آنها می توانند به ما کمک کنند تا نقایص رشد را شناسایی کرده و از سلامت مطلوب سیستم های حیاتی اطمینان حاصل کنیم. الگوهای موجود در DNA منحصربهفرد همچنین نشان میدهد که ژنهای جدید میتوانند با بیماریهای مختلف خاص انسان نیز مرتبط باشند.
به عنوان مثال، محققان متوجه وجود سه ژن با نشانگرهای DNA مرتبط با اختلالاتی مانند دیستروفی میله مخروطی (اختلال چشمی که باعث شکستن شبکیه در طول زمان میشود و در نهایت فرد را نابینا میکند)، سندرم آلازامی (منجر به اختلال در رشد فیزیکی و فکری میشود) و دیستروفی عضلانی شدند.
نویسندگان فکر کردند که یک ژن خاص از این مجموعه جدید به محض اینکه اجداد ما از دودمان گوریل بیرون آمدند، در انسان شکل گرفته است.این ژن اکنون با رشد بافت قلب انسان مرتبط است.
مک لیسگت نویسنده ارشد و متخصص ژنتیک در TCD، ضمن تاکید بر اهمیت ژنهای تازه شناسایی شده، میگوید: نادیده گرفتن این ژنها راحت است زیرا مطالعه آنها بسیار دشوار است،اما من فکر میکنم خیلی مهم است که این ژن ها مورد مطالعه و بررسی قرار بگیرند.اگر چیزهایی که در این مطالعه به آن ها رسیدیم،درست باشند،پس می فهمیم که عملکردهای زیادی در ژنوم انسان پنهان شده است.
ژنها و سازگاریهای جدید نشانههای تکامل هستند
تکامل اساساً تغییر در رفتار، فیزیولوژی و ساختار ژنتیکی ما نسبت به نسلهای قبلی است. جالب اینجاست که مطالعه حاضر تنها کار تحقیقاتی نیست که ثابت می کند انسان به طور مداوم در حال تکامل است. مطالعات مختلفی در گذشته انجام شده است که تغییرات تکاملی جاری را روشن می کند.
به عنوان مثال، در سال 2016، گروهی از دانشمندان دانشگاه کرنل متوجه شدند که بسیاری از مردم در پونا هند، که (و نسل های قبلی آنها) فقط رژیم های گیاهخواری می خورند، تحت جهش ژن FADS2 (اسید دساتوراز 2) قرار گرفته اند.
این جهش خاص به بدن آنها اجازه می دهد تا اسیدهای چرب امگا را به مواد مغذی برای مغز تبدیل کند.چنین جهش هایی در گوشتخواران یا افرادی که از رژیم غذایی همه چیز خوار استفاده می کنند مشاهده نشد.
یک مطالعه در سال ۲۰۲۰ از دانشگاه استنفورد نشان می دهد که در ۱۵۰ سال گذشته، میانگین دمای بدن انسان از ۳۷ درجه سانتی گراد به ۳۶ درجه سانتی گراد تغییر کرده است. به گفته ناسا،میانگین دمای زمین در همان سال ها ۱.۱ درجه سانتیگراد افزایش یافته است.
بسیاری از کارهای تحقیقاتی دیگر وجود دارد که نشاندهنده پیشرفتهای جدید در بدن و ژنوم انسان است. همه این سازگاریهای جدید، تغییرات جدید و ژنهای جدید شواهد قوی نشان میدهند که تکامل انسان هنوز ادامه دارد.
همچنین این ۱۵۵ ژن تازه کشف شده دارای مقادیر زیادی اطلاعات ناشناخته در مورد ژنتیک انسان هستند. بنابراین، مطالعه حاضر گام بزرگی در جهت شناسایی و مطالعه تغییراتی است که احتمالاً در آینده دچار آن خواهیم شد.
نویسنده اصلی و محقق جوان در BSRC Fleming، نیکولاس واکیرلیس، گفت: در مطالعات آینده بسیار جالب خواهد بود که بفهمیم این میکروژن ها چه کاری می توانند انجام دهند و آیا این احتمال وجود دارد که مستقیماً در هر نوع بیماری دخیل باشند.