ملاتونین هورمونی است که چرخه خواب و بیداری را تنظیم می کند و می تواند در درمان برخی اختلالات خواب و بهبود کیفیت آن موثر باشد.
به گزارش تکناک، ملاتونین عمدتاً توسط غده صنوبری ترشح می شود و به دلیل نقش آن در تنظیم چرخه خواب و بیداری، موضوع مطالعات علمی متعددی بوده است.
ملاتونین که به طور طبیعی در پاسخ به تاریکی تولید می شود، مسئول بهبود خواب است و آن را به گزینه ای مناسب برای کسانی که به دنبال مداخلات غیردارویی برای اختلالات خواب هستند، تبدیل می کند.
نقش ملاتونین در خواب
تولید ملاتونین ذاتاً با ریتم شبانه روزی بدن مرتبط است که این ریتم شبانه روزی تغییرات فیزیکی، ذهنی و رفتاری را در یک چرخه تقریباً 24 ساعته کنترل می کند. این ریتم در طول شب به اوج خود می رسد و در نتیجه باعث خواب آلودگی فرد می شود. اهمیت ملاتونین در توانایی آن در انتقال اطلاعات مربوط به نور محیطی است که به نوبه خود به تنظیم چرخه خواب و بیداری کمک می کند.
استفاده از ملاتونین به عنوان یک عامل کمک کننده به خواب تاکنون به طور کامل مورد مطالعه قرار گرفته است و اثربخشی آن در کاهش برخی اختلالات خواب توسط تحقیقات علمی تأیید شده است. در این تحقیقات نشان داده است که این هورمون در درمان اختلالات اولیه خواب، سندرم فاز خواب تاخیری و بهم ریختن چرخه خواب موثر است.
مروری بر آزمایشهای بالینی متعدد نشان داد که مکمل ملاتونین در کاهش تأخیر خواب (زمان لازم برای به خواب رفتن) و افزایش زمان کلی خواب در مقایسه با دارونما ها مؤثرتر است. علاوه بر این، به نظر می رسد ملاتونین کیفیت خواب کلی را بهبود می بخشد.
ایمنی و عوارض جانبی
به طور کلی، ملاتونین برای استفاده کوتاه مدت بی خطر در نظر گرفته می شود. با این حال، مانند هر مکمل دیگری، این مکمل هم بدون عوارض جانبی نیست. برخی از کاربران گزارش می دهند که روز بعد از مصرف آن دچار سردرد، سرگیجه، حالت تهوع یا خواب آلودگی شده اند. مانند هر مکمل یا دارویی، توصیه میشود قبل از شروع مصرف ملاتونین با یک پزشک مشورت کنید. این مسئله به طور ویژه ای برای کسانی که بیماری هایی زمینه ای دارند یا داروهای دیگری مصرف میکنند، مهم است.