یک مطالعه جدید نشان می دهد که نوشیدن یک یا چند نوشیدنی های قندی در روز با بروز قابل توجه و بالاتر سرطان کبد و مرگ ناشی از بیماری مزمن کبد در زنان مسن مرتبط است.
به گزارش تکناک، این تحقیق که ماه گذشته در مجله پزشکی JAMA منتشر شد، شامل نزدیک به 10000 زن یائسه، مصرف نوشیدنی شیرین شده با شکر و بروز سرطان کبد و مرگ و میر ناشی از بیماری مزمن کبد در طول 20 سال بود.
در این مطالعه 7 درصد از زنان گفتند که روزانه یک یا چند نوشیدنی شیرین مصرف میکنند. این زنان در مقایسه با افرادی که کمتر از سه نوشیدنی شیرین در ماه مصرف می کردند، 85 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان کبد و 68 درصد خطر مرگ و میر ناشی از بیماری مزمن کبدی بودند.
لونگانگ ژائو، نویسنده اول این مطالعه گفت: طبق اطلاعات ما، این اولین مطالعهای است که ارتباط بین مصرف نوشیدنیهای شیرین شده با قند و مرگ و میر مزمن کبدی را گزارش میکند. یافته های ما در صورت تایید، ممکن است راه را برای توسعه یک استراتژی درمورد بهداشت عمومی به منظور کاهش خطر بیماری کبدی بر اساس داده های یک گروه بزرگ و جغرافیایی متنوع هموار کند.
تقریباً 65 درصد از بزرگسالان ایالات متحده روزانه نوشیدنی های شیرین شده با قند مصرف می کنند.در همین حال، میزان بروز سرطان کبد نیز از سال 1980 بیش از سه برابر شده است، در حالی که میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری بیش از دو برابر شده است. در سرتاسر جهان، شیوع بالایی از بیماری مزمن کبدی وجود دارد که می تواند باعث سرطان کبد و مرگ شود.
به این دلایل است که محققان در بیمارستان زنان بریگهام به دنبال بررسی ارتباط بین نوشیدنی های شیرین شده با قند و سرطان کبد و مرگ و میر ناشی از بیماری مزمن کبدی بودند.
ژائو گفت: مصرف نوشیدنیهای شیرین شده با قند که یک عامل خطرناک احتمالی برای چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی عروقی می باشد، ممکن است باعث ایجاد مقاومت در برابر انسولین و التهاب شود که به شدت در سرطانزایی کبد و سلامت کبد نقش دارد.
از سوی دیگر، مطالعات در مورد عوامل رژیم غذایی و سرطان کبد و مرگ و میر ناشی از بیماری مزمن کبد محدود است. شناسایی عوامل غذایی جدید ممکن است علت بیماری و راهبردهای پیشگیری اولیه برای سرطان کبد و مرگ و میر ناشی از بیماری مزمن کبد را مشخص کند.
برای این مطالعه، محققان دادههای گزارش شده و مشاهدهای 98786 زن یائسه 50 تا 79 ساله را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. همه زنان بین سالهای 1993 تا 1998 در برنامه ابتکار سلامت زنان از 40 مرکز بالینی مختلف در سراسر ایالات متحده ثبتنام شدند و تا سال 2020 مورد پیگیری قرار گرفتند.
در طول این تحقیق، 207 زن به سرطان کبد مبتلا شدند و 148 زن بر اثر بیماری مزمن کبد جان خود را از دست دادند.
زنانی که گزارش کردند حداقل یک نوشیدنی شیرین شده با قند می نوشند که 6.8٪ از زنان مطالعه را تشکیل می دادند، به طور قابل توجهی بیشتر در معرض ابتلا به سرطان کبد یا مرگ ناشی از بیماری مزمن کبد بودند (به ترتیب 85٪ و 68٪ بیشتر احتمال دارد).
همچنین محققان اثرات نوشیدن نوشیدنیهای شیرینشده مصنوعی بر سرطان کبد و مرگومیر ناشی ز بیماریهای مزمن کبدی را بررسی کردند، اما هیچ ارتباطی بین این دو پیدا نکردند.
علیرغم افزایش قابل توجه خطر، محققان گفتند که مکانیسم های ارتباط بین نوشیدنی های شیرین شده با قند و سرطان کبد یا مرگ و میر بیماری مزمن کبد هنوز نامشخص است.
درک این موضوع مهم است که این یک رابطه علیتی نیست. تحقیقات بیشتری برای تایید این یافته ها و درک مکانیسم های موثر افزایش این خطر مورد نیاز است.
با این حال، تعدادی نظریه در این مورد وجود دارد: مصرف بیشتر نوشیدنیهای شیرین ممکن است از طریق تأثیر آن بر اضافه وزن و شروع چاقی که یک عامل خطرناک قوی برای بیماریهای کبدی است، بر بیماریهای کبدی تأثیر بگذارد.
تعریف نوشیدنی های شیرین شده با قند
هنگامی که نویسندگان مطالعه از شرکت کنندگان خواستند نوشیدنی های شیرین شده با قند خود را گزارش کنند، آنها مشخص کردند که می خواهند در مورد نوشابه های معمولی (نه رژیمی) و نوشیدنی های میوه ای یا سایر آبمیوه های غیرطبیعی بدانند.
هر چیزی که حاوی قند بالایی در لیست مواد تشکیل دهنده باشد، به عنوان یک نوشیدنی شیرین شده با قند محسوب می شود. . (نوشیدنی های ورزشی، نوشیدنی های انرژی زا، قهوه و چای آماده و غیره)
این نوشیدنی شامل هر نوع قندی میشود که هیچ فیبری به آن متصل نباشد، زیرا باعث افزایش سریع قند خون و انسولین میشود. نوشیدنی های شیرین شده با قند می تواند در صورت مصرف زیاد بر روی کبد تاثیر منفی بگذارد.
سایر منابع قندی که باید روی برچسب های حقایق تغذیه ای محصولات به آنها توجه کرد عبارتند از شکر قهوه ای، شیرین کننده ذرت، شربت ذرت، دکستروز، فروکتوز، گلوکز، عسل، لاکتوز، شربت مالت، مالتوز، ملاس، شکر خام و ساکارز.
هرگز برای انتخاب عادات سالمتر دیر نیست
نتایج این مطالعه نمی تواند به طور قطعی پاسخ دهد که آیا برای ترک نوشیدنی های شیرین دیر شده است یا خیر. نویسندگان این مطالعه میگویند: اگرچه ما بینش مستقیمی در مورد اینکه آیا توقف مصرف نوشیدنیهای شیرین دارای محدودیتهای زمانی است یا خیر، نداریم، تحقیقات بیشتری برای ایجاد چنین ارتباطاتی به طور قطعی مورد نیاز است.
آنها افزودند: با بر اساس دانش فعلی که حاکی از تأثیر مضر نوشیدنیهای شیرین بر چاقی و دیابت است، برای ایجاد تغییرات مثبت در رژیم غذایی خود، از جمله کاهش یا حذف نوشیدنیهای شیرینشده، هرگز دیر نیست.
شما نمیتوانید از سرطان پیشگیری کنید، اما مطمئناً میتوانید اقداماتی را برای کاهش خطر انجام دهید و محدود کردن مصرف نوشیدنیهای شیرین شده با شکر یک گام مهم در این زمینه است. خواندن برچسبهای تغذیه بهترین راه برای شناسایی نوشیدنیهای شیرینشده با قند است.
نوشیدن آب به جای نوشیدنی شیرین شده با قند مزایای بی شماری دارد. برای افرادی که طعم آب را دوست ندارند، اضافه کردن آب لیموترش می تواند برای تقویت آن مفید باشد.
اگرچه میوه فواید بسیاری برای سلامتی دارد، اما آب میوه فیبر خود را از دست می دهد و از مزایای سلامتی آن می کاهد.