سینه های شما می تواند چیزهای زیادی در مورد سلامتی شما بگویند. برای سالم نگه داشتن سینه های خود، داشتن دانش کافی در مورد سلامت سینه کلیدی است.
به گزارش تکناک، در این مقاله حقایقی که باید در مورد سینه های خود بدانید و همچنین توصیه های متخصص در مورد سلامت سینه ها را برای شما آورده ایم.
متقارن نبودن سینه ها مشکلی ندارد
اگر متوجه شده اید که سینه های شما کمی با یکدیگر متفاوت به نظر می رسند، باید بگوییم که شما تنها نیستید. جنیفر وایدر، متخصص سلامت زنان و نویسنده کتاب « راهنمای مادران برای رابطه جنسی، رسانههای اجتماعی و سایر واقعیتهای نوجوانی»، گفت: چیزی که بسیاری از مردم در مورد آن ناراحت هستند، عدم تقارن سینه ها است.
سینه ها می توانند اندازه های متفاوتی داشته باشند
برای اکثر افراد، هر دو سینه یک اندازه نیستند. بنابراین، تفاوت سایز بین سینه های شما کاملا طبیعی است. دکتر وایدر توضیح داد: حقیقت این است که حدود 50 درصد زنان سینههای ناهموار دارند. معمولاً به دلایلی که ما واقعاً نمیدانیم، سینه سمت چپ کمی بزرگتر است. بدن ما به طور کلی هرگز کاملاً متقارن نیست، بنابراین معمولاً جای نگرانی نیست. برای مثال، افزایش وزن میتواند با افزایش اندازه سلولهای بافت چربی باعث رشد سینهها شود. در مقابل، اگر با ورزش کردن، تغذیه سالم یا جراحی، وزن کم کنید، ممکن است تغییرات ناشی از وزن را در سینه خود کاهش دهید. دکتر وایدر افزود: برخی از زنانی که برای کاهش وزن شروع به گرفتن رژیم غذایی و ورزش می کنند، شگفت زده می شوند زیرا یکی از اولین جاهایی که چربی آن را از دست می دهند در سینه هایشان است. با این حال، اگر به دلایل ناشناخته متوجه تفاوت اندازه بین سینههایتان نسبت به آنچه که به آن عادت کردهاید، شدید، به یک متخصص مراجعه کنید.
سینه ها می توانند شکل های متفاوتی داشته باشند
مانند اندازه سینه، شکل سینه نیز می تواند متفاوت باشد. برخی از سینه ها سربالا و برخی دیگر رو به پایین قرار دارند. همچنین نوک سینههای فرد ممکن است برجستهتر یا صافتر از دیگران باشد و کمتر به چشم بیاید. دکتر وایدر خاطرنشان کرد: از آنجایی که افراد بیشتر به شبکههای اجتماعی نگاه میکنند و خود را با افراد در این نوع رسانه ها مقایسه می کنند، ممکن است تصوری غلط از ظاهر سینههای خود پیدا کنند. این تصورات اشتباه باید کاملا از ذهن فرد پاک شوند زیرا اندازه یا شکل مناسبی برای سینه ها وجود ندارد. البته اگر یک سینه یا نوک آن ناگهان شروع به رشد کرد یا به طور غیرعادی تغییر شکل داد، باید فورا با یک متخصص مشورت کنید. دکتر وایدر می گوید: اگر اگر متوجه چیز جدیدی شدید، باید سریعا آن را بررسی کنید.
تغییر سینه ها در دوران بارداری
اندازه سینه با بارداری نیز تغییر می کند. اگرچه ممکن است بعدا شاهد بازگشت سایز سینه های قبل از بارداری خود باشید، اما این مسئله ممکن است مدتی طول بکشد.
دکتر وایدر می گوید: بعضی اوقات خانم ها شکایت دارند که بعد از بچه دار شدن سینه هایشان متفاوت به نظر می رسد یا اینکه شیردهی، سینه هایشان را متورم کرده یا سینه های آنها افتاده شده است.
در طول سه ماهه دوم بارداری، مجاری شیر تشکیل می شود، به همین دلیل است که سینه های یک فرد باردار ممکن است گهگاهی نشت کند. پس از تولد نوزاد، تولید شیر افزایش می یابد. در چند روز اول پس از زایمان، سینههای شما آغوز غلیظ و غنی از مواد مغذی تولید میکنند. در روز سوم یا چهارم پس از زایمان شروع به تولید شیر خواهید کرد.
دکتر وایدر می گوید: چه بخواهید کودک خود را از شیر مادر تغذیه کنید یا نه، سینه های شما از شیر پر می شود. اگر کودک از سینه شما شیر نخورد، سینه های شما با این موضوع سازگار می شوند و به زودی تولید شیر را متوقف می کنند. تا زمانی که تقاضا وجود داشته باشد سینه به تولید شیر ادامه می دهد.
با این حال این امکان وجود دارد که بارداری در طولانی مدت سینه ها را تغییر دهد. به عنوان مثال، ممکن است علائم کشش دائمی روی سینه های شما ایجاد شود.
سینه های شما نیز ممکن است بعد از بارداری بزرگتر یا کوچکتر از قبل باقی بمانند. در برخی موارد، ممکن است بلافاصله وزن اضافه شده در دوران بارداری را کاهش ندهید و همین مسئله باعث میشود سینههایتان بزرگتر شوند و به همین شکل باقی بمانند.
دکتر وایدر توضیح داد: من همیشه به خانم های باردار میگویم که احتمالاً سینههایشان به حالت قبل برمیگردد، اما این مسئله ممکن است چند ماه طول بکشد.
سرطان سینه
اندازه سینه لزوما خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمی دهد.
دکتر وایدر خاطرنشان کرد: زنانی که سینه های بزرگتری دارند بیشتر از زنانی که سینه های بسیار کوچکی دارند، در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه نیستند. در واقع مردان که بافت پستان بسیار کمی دارند نیز ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند.
عوامل خطرناک برای ابتلا به سرطان سینه
عوامل خطرناک ابتلا به سرطان سینه شامل سابقه خانوادگی، مصرف الکل و سنی است که در آن زن برای اولین بار پریود می شود. اما اندازه سینه هیچ تاثیری در ابتلا به سرطان سینه ندارد.
چندین عامل ژنتیکی یا محیطی دیگر خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهند، مانند:
- به ارث بردن یک سری جهش های ژنتیکی خاص
- داشتن اضافه وزن یا چاقی بعد از یائسگی
- یائسگی دیرتر از 55 سالگی
- عدم تحرک بدنی
- داشتن سابقه شخصی سرطان سینه
یک آزمایش ساده بزاق در خانه می تواند بینشی در مورد سابقه خانوادگی و خطر ژنتیکی سرطان سینه شما ارائه دهد. دکتر وایدر توضیح داد: ما قبلاً برای پی بردن به این موارد به آزمایش خون دقیق و گران قیمت نیاز داشتیم.
اگر آزمایش ژنتیکی جهشی را در یکی از ژنهای سرطان سینه (BRCA) نشان داد که خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را افزایش میدهد، با یک متخصص مشورت کنید. به عنوان مثال ممکن است غربالگری های مکرر سرطان سینه یا جراحی های پیشگیرانه به شما توصیه شوند.
با این حال برخی از کارشناسان هشدار میدهند که آزمایش جهش در یکی از ژنهای BRCA شما تمام داستان را مشخص نمی کند. نتیجه آزمایش منفی به این معنی نیست که شما به سرطان سینه مبتلا نخواهید شد یا می توانید در مورد غربالگری ها و استراتژی های پیشگیری راحت باشید. در واقع بسیاری از ژنهای دیگر میتوانند بر خطر ابتلا به سرطان سینه تأثیر بگذارند.
همچنین این آزمایشها نباید جایگزین غربالگریهای منظم سرطان سینه یا مشاوره ژنتیکی شوند. اتخاذ یک رژیم غذایی مناسب و سبک زندگی سالم برای محافظت در برابر سرطان سینه و سایر سرطان ها مهم است.
غربالگری سرطان سینه
با توجه به گفته های انجمن سرطان آمریکا (ACS)، شما می توانید ماموگرافی سالانه را در سن 40 سالگی شروع کنید. با این حالACS توصیه می کند ماموگرافی سالانه را در سن 45 سالگی انجام دهید. سپس در سن 55 سالگی، می توانید در صورت تمایل هر دو سال یکبار این کار را انجام دهید.
از ماه می 2023، گروه ویژه خدمات پیشگیرانه ایالات متحده (USPSTF) توصیه می کند که زنانی که تغییر جنسیت داده اند و باقی زنان، هر دو سال یک بار از سن 40 سالگی ماموگرافی انجام دهند.
اگر سابقه خانوادگی سرطان سینه یا سایر عوامل خطرناک ابتلا به سرطان سینه را دارید، با یک متخصص در مورد شروع احتمالی غربالگری سلامت سینه زودتر از حد معمول صحبت کنید.
یک متخصص سینه به نام دکتر عطایی گفت: در مورد زنان جوانی که توده سینه یا چیز غیرعادی را تشخیص می دهند، ماموگرافی معمولا بهترین گزینه تشخیصی نیست. اصولا این زنان می گویند که متخصصان به آنها گفته اند که برای سرطان سینه خیلی جوان هستند. بنابراین ماموگرافی به آنها تجویز نشده، اما احتمالا باید سونوگرافی یا شکل دیگری از تصویربرداری را انجام می دادند. ما هرگز نباید تصور کنیم که به دلیل سن کم یک خانم او سرطان سینه نمی گیرد و نگرانی های او را نادیده بگیریم.
همچنین، اگرچه خودآزمایی سینه بخشی از توصیه های غربالگری ACS سلامت سینه نیست، اما متخصصان ممکن است افراد را به انجام آن کار تشویق کنند. البته قبل از این خودآزمایی، شما باید با ظاهر و احساس سینه های خود آشنا باشید.
دکتر وایدر گفت: توصیه میکنم خودآزمایی سینه های خود را به صورت ماهانه انجام دهید، نه درست قبل از پریود، زیرا سینهها ممکن است در آن زمان از ماه، برجستگی و برآمدگی داشته باشند. بهترین زمان برای خودآزمایی سینه، هفت تا 10 روز پس از قطع قاعدگی است.
سینه های متراکم ممکن است خطر سرطان سینه را افزایش دهند
اگر سینه های متراکمی دارید، انجام دقیق ماموگرافی دشوار است. سینه های متراکم دارای مقادیر بیشتری از بافت غده ای و فیبری بوده و بافت چربی و غیر متراکم کمتری نسبت به میزان متوسط دارند.
یک مطالعه بیش از 100000 نفر را مورد بررسی قرار داد. محققان در این مطالعه متوجه شدند که میزان سرطان سینه برای افراد دارای سینه های متراکم 6.7 در هر 1000 معاینه و برای سینه های غیر متراکم 5.5 در هر 1000 است. تومورها در افراد با سینه های متراکم به طور متوسط بزرگتر از افراد با سینه های غیر متراکم بود.
آیا بروز تغییرات در سینه به معنای سرطان است؟
توده ها می توانند در هر زمانی در سینه ها ظاهر شوند. با این حال توده ها همیشه دلیلی برای نگرانی نیستند.
دکتر عطایی گفت: یکی از رایج ترین باورهای غلط این است که هر توده ای که در سینه ظاهر می شود، سرطانی است. اصولا زنان وقتی نوعی توده یا حس ضخیم شدن در سینه خود احساس می کنند و بلافاصله به بدترین حالت فکر می کنند.
در واقع توده ها شایع هستند و به احتمال زیاد سرطانی نیستند، به خصوص در افراد جوان. دکتر عطایی می گوید: خیلی چیزها مانند کیست یا تومورهای خوش خیم می توانند در سینه ها رشد کنند.
همچنین میتوانید در زمانهای مختلف، مانند رشد غده شیر در دوران بارداری یا تغییرات هورمونی با نزدیک شدن به یائسگی، در سینههای خود برآمدگی داشته باشید. همچنین این توده ها می توانند قبل از شروع قاعدگی در هر ماه، برآمدگی بیشتری از حد معمول داشته باشند.
دکتر عطایی گفت: هرکسی که احساس متفاوتی نسبت به سینه های خود دارد باید محض اطمینان آن را با پزشک خود در میان بگذارد. اما این افراد نباید بلافاصله قبل از اینکه اطلاعات بیشتری کسب کنند، نگران شوند.
درد سینه یکی دیگر از زنگ خطر های سلامت سینه است. دکتر عطایی می گوید: بسیاری از زنانی که به من مراجعه م کنند، فکر می کنند زمانی که سینه شان درد می کند مشکلی وجود دارد، زیرا هیچ یک از دوستانشان این درد را ندارند. اما من فکر میکنم زنان زیادی این مشکل را دارند و در مورد آن صحبت نمیکنند.
به عنوان مثال، تغییر هورمون ها ممکن است باعث درد سینه شود که قبل و در طول پریود بدتر می شود.
دکتر عطایی افزود: بعضی از زنان دردی دارند که به دوره پریود آنها مربوط نمی شود و این مشکل می تواند بسیار ناامید کننده باشد، زیرا اغلب ما هیچ دلیل خاصی پیدا برای این درد پیدا نمی کنیم.
اگر درد یا حساسیت سینه شما باعث ناراحتی یا اختلال در زندگی روزمره شما می شود، بهتر است با یک متخصص در این مورد مشورت کنید.
دکتر عطایی گفت: اگر درد داشته باشید، ما یک سونوگرافی انجام خواهیم داد و متوجه شویم که آیا داروها یا عوامل دیگری ممکن است بر این درد تأثیر بگذارد یا خیر. اما خبر خوب این است که اکثر دردهای سینه مربوط به سرطان نیست.
ترشح از نوک پستان یکی دیگر از نگرانی های مربوط به سینه است. با این حال، علل ترشح از نوک پستان عمدتا بی ضرر هستند.
دکتر عطایی گفت: اگر ترشحات زرد مایل به سبز، قهوه ای روشن یا خرمایی باشد، می تواند به نوسانات طبیعی هورمونی مربوط باشد. برای درک بهتر رنگ، نوک سینه را با دستمال سفید پاک کنید.
دکتر عطایی افزود: گاهی اوقات این ترشحات می تواند بسیار تیره باشد، تقریباً مانند روغن موتور، اما هنوز هم می تواند بخشی طبیعی از آنچه ما تغییر فیبروکیستیک می نامیم، باشد. در بیشتر موارد علت ترشح از نوک سینه مسئله جدی نیست، اما اگر به موقع درمان نشود، میتواند خطرناک باشد.
با این حال در صورت بروز هر گونه ترشح جدید یا غیرعادی، با یک متخصص مشورت کنید.
تحریک یا خارش نوک سینه ها نیز ممکن است برای برخی افراد رخ دهد. خشکی پوست و عرق شایع ترین دلیل تحریک و خارش نوک سینه هستند. عواملی مانند ورزش و قرار گرفتن در معرض محرک های شیمیایی مانند مواد شوینده لباسشویی، می تواند روی این دو عامل تاثیر بگذارد.
با این حال سوزش یا خارش نوک سینه ها نیز می تواند نشانه ای از بیماری های مربوط به سینه یا سرطان باشد. به عنوان مثال، یکی از علل خارش و التهاب نوک پستان، بیماری پاژه پستان است که شکل نادری از سرطان است. سرطان سینه التهابی یکی دیگر از دلایل خارش نوک سینه است.
دکتر عطایی می گوید: اکثر زنانی که به خاطر نگرانی سلامت سینه به من مراجعه می کنند با کهیر یا لکه قرمز روی سینه هایشان، قبلاً سرطان سینه التهابی را در گوگل جستجو کرده اند. ما نمونه برداری انجام میدهیم و معمولاً مشخص می شود که مشکل چیز دیگری است، اما همیشه احتیاط شرط عقل است.
خارش و تحریک نوک پستان معمولاً ناشی از سرطان نیست. ماستیت که عفونت بافت سینه ناشی از مسدود شدن مجرای شیر است، سوراخ شدن نوک پستان یا ترک در پوست، از دیگر علل التهاب هستند.
دکتر عطایی گفت: عفونت معمولاً با مصرف آنتی بیوتیک از بین می رود، اما اگر علائم شما به این نوع درمان پاسخ نداد، برای رد احتمال سرطان به متخصص سرطان سینه برای بررسی سلامت سینه مراجعه کنید.
دکتر عطایی توصیه کرد مانند سایر قسمت های بدن از یک مرطوب کننده ملایم برای سینه های خود استفاده کنید.
دکتر عطایی می افزاید: بسیاری از مواقع که زنان از خشکی و ترک خوردگی نوک پستان شکایت می کنند، این مسئله می تواند به خشکی پوست مربوط شود. من بیماران زیادی دارم که فکر می کنند لوسیون را روی سایر قسمت های بدن خود بمالند، اما هرگز به این فکر نمی کنند که باید آن را روی سینه های خود نیز بزنند.
با محصولاتی که در حمام استفاده می کنید، خشکی پوست را به حداقل برسانید. برای مثال بهتر است از یک پاک کننده ملایم و بدون عطر استفاده کنید.
دکتر عطایی میگوید: من به طور کلی توصیه میکنم از صابون معمولی روی سینههای خود استفاده کنید و از مصرف مواد شیمیایی خشن که میتوانند باعث تحریک و خشکی پوست شوند، خودداری کنید.
محصولات مراقبتی گران قیمت که به صراحت برای سفت کردن یا تقویت بافت سینه ها در بازار عرضه می شوند، ممکن است باعث تحریک سینه ها شوند.
دکتر عطایی توضیح داد: علاوه بر اینکه پوست سینهها کمی حساستر از سایر نقاط بدن است، اما این پوست با پوست سایر قسمتهای بدن تفاوت چندانی ندارد.
بهترین نوع سوتین برای هرکس متفاوت است
بهترین نوع سوتین برای هر فرد به نیازهای او بستگی دارد: دکتر عطایی گفت: به عنوان یک پزشک از من بسیار پرسیده می شود که بهترین سوتین چیست؟
دکتر عطایی ادامه داد: کاش بهترین سوتین وجود داشت اما چیزی که به مردم می گویم این است که بهترین سوتین برای شما، سوتینی است که راحت باشد و سینه های شما را در حالت مناسبی قرار دهد. البته این بدان معنا نیست که شما نباید در خانه و یا در آخر شب هنگام خواب آن را دربیارید، اما نباید تمام روز را به کشیدن یا تنظیم مجدد آن و یا درد کشیدن حین پوشیدن آن سوتین سپری کنید.
به گفته دکتر عطایی، هیچ مدرکی برای حمایت از نظریه رایج مبنی بر اینکه سوتین های زیر سیم دار باعث سرطان سینه می شوند، وجود ندارد. همچنین هیچ مدرکی نشان نمیدهد که سوتین میتواند از افتادگی سینه در سنین بالاتر جلوگیری کند.
با این حال سوتین ها نقش بسیار مهمی دارند و درد شانه یا کمر را کاهش دهند. اگر سوتین راحت نیست یا باعث درد در سینه های شما می شود، ممکن است شما آن را به درستی نپوشیده باشید.
دکتر عطایی گفت: وقت گذاشتن برای تناسب اندام ایده بدی نیست. سینههای ما با افزایش سن و سبک زندگی تغییر میکنند. بنابراین این احتمال وجود دارد که سایز سوتینی که در دانشگاه میپوشیدید، بهترین سایز برای شما در دهه 30 یا 40 زندگی نباشد.
سوتین های ورزشی می توانند عملکرد را بهبود بخشند
همانطور که بسیاری از افراد فعال می دانند، درد سینه در حین و بعد از ورزش یک مشکل طبیعی است.
سوتین ورزشی مناسب می تواند سینه های شما را در حین ورزش با شدت بالا از حرکت باز دارد. سینههای شما میتوانند در طول یک تمرین سخت تا فاصله حدود 20 سانتی متر به صورت عمودی حرکت کنند.
پیدا کردن یک سوتین ورزشی مناسب و اجتناب از اشتباهات رایج در انتخاب یک سوتین ورزشی می تواند کمک کننده باشد. فراتر از راحتی، دویدن در حین پوشیدن سوتینهای مناسب، روند دویدن را کارآمدتر میکند.