خودآزمایی سینه (BSE) روشی است که می توانید از آن برای بررسی بافت سینه خود در خانه از نظر وجود توده ها و سایر نگرانی ها استفاده کنید.
به گزارش تکناک، خودآزمایی سینه ممکن است به شما کمک کند هر گونه تغییر یا ناهنجاری را شناسایی کنید و آن را با یک متخصص در میان بگذارید. دانستن اینکه چرا خودآزمایی سینه مهم است و نحوه انجام آن می تواند به شما کمک کند از سلامت سینه خود مطلع شوید و بدانید چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید.
چرا ممکن است نیاز به خودآزمایی سینه داشته باشید؟
برخی افراد خودآزمایی سینه را انجام می دهند تا توده ها، حساسیت، ندول ها و سایر علائم احتمالی سرطان سینه را احساس کنند. BSEs همچنین می تواند به یادگیری درک احساس سینه های شما کمک کند، بنابراین شما می توانید به طور موثر هر گونه تغییر در سینه های خود را در اوایل بروز آن تغییرات متوجه شوید. با این حال، اثربخشی خودآزمایی سینه هنوز در میان متخصصان و سازمان های بهداشتی، تا حدودی بحث برانگیز است.
به عنوان مثال، انجمن سرطان آمریکا (ACS) دیگر خودآزمایی سینه را به عنوان ابزاری در فرآیند تشخیص سرطان سینه توصیه نمی کند. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد خودآزمایی سینه می تواند منجر به استفاده بیش از حد از تست های تصویربرداری شود. برخی تحقیقات نشان می دهد که خودآزمایی سینه به تنهایی خطر مرگ ناشی از سرطان سینه را کاهش نمی دهد. در مقابل، کالج آمریکایی زنان و زایمان (ACOG) انجام غربالگری معمول ماموگرافی از سن 40 سالگی را توصیه می کند.
توجه به این نکته مهم است که انجمن سرطان آمریکا اذعان دارد که BSEs می تواند به شما کمک کند بدن خود را بشناسید، از جمله ظاهر و احساس معمول بافت سینه، تا اگر تغییرات نگران کننده ای رخ داد، بتوانید فوراً آنها را با پزشک خود در میان بگذارید.
چه زمانی باید خودآزمایی سینه را انجام داد؟
معمولاً سینه های شما در طول ماه به دلیل تغییرات هورمونی در چرخه قاعدگی تغییر می کنند. برای مثال، ممکن است متوجه شوید که سینههایتان درست قبل از شروع قاعدگی، حساستر، سفتتر و متراکمتر میشوند.
به طور کلی، بهتر است در ماه یک بار خودآزمایی سینه انجام دهید. برای به دست آوردن نتایج ثابت از خودآزمایی سینه، بهتر است حدود سه تا پنج روز پس از شروع پریود، بافت سینه خود را بررسی کنید. اگر عادت ماهانه منظمی ندارید یا در حال حاضر یائسگی را پشت سر گذاشتهاید، بهتر است هر ماه در همان زمانی که پریود می شدید، معاینه سینه را انجام دهید.
خودآزمایی سینه چگونه انجام می شود؟
خودآزمایی سینه فقط حدود 15 دقیقه طول می کشد. برای انجام دقیق این کار از مراحل زیر استفاده کنید:
- مرحله 1: به پشت دراز بکشید و دست راست خود را پشت سر خود قرار دهید
- مرحله 2: از پدهای مخصوص در سه انگشت میانی خود در دست چپ خود استفاده کنید و آن را روی سینه خود فشار دهید تا کل سینه راست خود را بررسی کنید
- مرحله 3: برای بررسی تمام لایه های بافت سینه، فشار وارد شده را از شدت سبک به متوسط و شدید تغییر دهید
- مرحله 4: بنشینید و در حالی که دست راست شما هنوز بالا است، به زیر بغل خود فشار دهید تا توده ها را بررسی کنید
- مرحله 5: نوک سینه های خود را به آرامی فشار دهید تا ترشحات را بررسی کنید
- مرحله 6: به پشت دراز بکشید، دست ها را عوض کنید و این کار را روی سینه دیگر خود تکرار کنید
- مرحله 7: بایستید و سینه های خود را در آینه با بازوهای کنار خود بررسی کنید تا متوجه هرگونه نشانه ای از تورم، توده یا تغییر رنگ شوید
- مرحله 8: یک بازرسی بصری دیگر را در حالی که هر دو دست خود را بالا نگه داشته اید، انجام دهید تا علائم نگران کننده ای را که ممکن است بخواهید با پزشک خود درمیان بگذارید، بررسی کنید.
در این خودآزمایی باید به دنبال چه چیزی باشیم؟
هنگامی که خودآزمایی سینه را انجام می دهید، باید به صورت دستی و بصری هر چیزی را که غیرعادی به نظر می رسد، بررسی کنید، مانند:
- ندول ها، کیست ها، توده ها و برجستگی ها
- تغییر در بافت، اندازه یا شکل سینه
- ترشح از نوک سینه
- فرورفتگی یا چروکیدگی (موج های کوچک در سینه ها)
- فرورفتگی روی سینه ها
- نواحی پوست سخت یا ضخیم
- نقاط دردناک یا سوزناک
مهم است که به یاد داشته باشید که اکثر تغییرات سینه، از جمله توده ها، نشانه سرطان نیستند. دلایل زیادی وجود دارد که سینه ها در زمان های مختلف احساس متفاوتی دارند، از جمله تغییرات هورمونی درست قبل از پریود، بارداری، یائسگی، داروهای ضد بارداری و روند طبیعی پیری.
محدودیت ها
برای سالها، خودآزمایی پستان به عنوان بخشی از فرآیند غربالگری سرطان پستان توصیه میشد زیرا سریع، کم خطر و ارزان است. با این حال تحقیقات اخیر نشان می دهد که BSEها محدودیت های کلیدی در میزان مؤثر و مفید بودن آنها دارند.
برخی از مطالعات نشان دادهاند که BSEs مرگهای مرتبط با سرطان سینه را کاهش نمیدهند. علاوه بر این، خودآزمایی سینه ممکن است نتواند توده های کوچکتر را تشخیص دهد، به خصوص در مراحل اولیه بیماری. گاهی اوقات، خودآزمایی سینه میتواند منجر به آزمایشهای غیرضروری و نتایج مثبت کاذب شود.
با این حال خودآزمایی سینه میتواند به شما کمک کند تا از سلامت سینهتان و شکل ظاهری سینههایتان آگاهی بیشتری داشته باشید. اگر چیزی در مسیر غیرعادی به نظر می رسد، می توانید با پزشک خود در مورد تغییراتی که متوجه می شوید، صحبت کنید. خواه انجام BSE را انتخاب کنید یا نه، باید از دستورالعمل های بالینی موجود در مورد انجام ماموگرافی غربالگری هر ساله از سن 45 سالگی پیروی کنید. افرادی که در معرض خطر بالاتر ابتلا به سرطان سینه هستند ممکن است نیاز به انجام غربالگری زودتر برای تشخیص زودهنگام داشته باشند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
خیلی مهم است که با پزشک خود در مورد هر گونه نگرانی در مورد سینه خود صحبت کنید، از جمله:
- هر تغییری که متوجه میشوید، مانند برآمدگی
- درد و حساسیتی که مربوط به پریود نیست
- قرمزی، تورم یا گرما در سینه یا اطراف آن
- توده ای در نزدیکی استخوان ترقوه یا زیر بغل
- ترشح خون یا چرک از نوک سینه