مطالعات جدید نشان میدهد که چرت نیمروزی طولانی بعد از ناهار می تواند باعث افزایش توده بدنی و ابتلا به سندرم متابولیک در افراد شود.
به گزارش تکناک، چرت نیمروزی در برخی از کشورها رایج است و به آن سیستا می گویند. با وجود تأثیر آن بر کیفیت خواب، عملکرد مغزی و فرآیندهای متابولیک، ارتباط بین استراحت و سلامت همچنان نامشخص است.
مطالعهای که اخیراً توسط محققان انجام شد، ارتباط بینچرت نیمروزی، مدت زمان آن و چاقی و سندرم متابولیک را در بیش از 3 هزار بزرگسال از جمعیت مدیترانهای ارزیابی کرد.
محققان متوجه شدند افرادی که 30 دقیقه یا بیشتر چرت می زنند (سیستای طولانی) احتمال بیشتری دارد که شاخص توده بدنی بالاتر، فشار خون بالاتر و مجموعهای از مشکلات از جمله بیماری قلبی و دیابت (سندرم متابولیک) داشته باشند.
با این حال، این تحقیق نشان داد که در افرادی که استراحت کوتاه یا اصطلاحا چرتهای قدرتی داشتند، خطر افزایش چاقی و تغییرات متابولیک وجود نداشت. در مقابل، افرادی که چرت کوچک می زدند، نسبت به افرادی که هیچ استراحتی نداشتند، کمتر احتمال داشت که فشار خون سیستولیک بالا داشته باشند.
نتایج مطالعه
نتایج این مطالعات در مجله Obesity منتشر شده است. مارتا گارولت، نویسنده ارشد این مطالعه گفت: مدت زمان، موقعیت خواب و سایر عوامل خاص می توانند بر نتایج سلامتی چرت نیمروزی تأثیر بگذارند.
چاقی یک نگرانی رو به رشد در حوزه سلامت است که بیش از یک میلیارد نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. تجمع چربی در بدن به نحوه هضم غذا در طی فرآیندهای متابولیک مرتبط است. درک اینکه چگونه انتخابهای سبک زندگی مانند چرت زدن، بر این مکانیسمهای متابولیک تأثیر میگذارد، میتواند به محققان کمک کند تا متوجه شوند که چگونه عادات سبک زندگی بر سلامتی تأثیر میگذارند.
محققان دادههای 3 هزار و 275 بزرگسال در جمعیت مدیترانهای، بهویژه مردم منطقه اسپانیایی مورسیا را بررسی کردند. ویژگیهای متابولیک پایه ای شرکتکنندگان در دانشگاه مورسیا اندازهگیری شد و یک نظرسنجی، جزئیات بیشتری را در مورد چرت زدن و سایر عوامل سبک زندگی شرکت کنندگان جمعآوری کرد.
این تحقیق منجر به دسته بندی افراد به گروه های بدون چرت زدن، چرت کوتاه تر از 30 دقیقه و چرت بیشتر از 30 دقیقه شد.
تیم تحقیقاتی متوجه شد افرادی که به مدت طولانی استراحت میکنند، شاخص توده بدنی بالاتری دارند و احتمال ابتلا به سندرم متابولیک (MetS) در مقایسه با افرادی که استراحت نمیکنند در آنها بیشتر است. علاوه بر این، در مقایسه با گروهی که چرت نمی زدند، گروهی که چرت طولانی داشتند، دور کمر، میزان گلوکز ناشتا، فشار خون سیستولیک (SBP) و فشار خون دیاستولیک بالاتری داشت.
نتایج این مطالعه به تحقیقات بیشتری در آینده نیاز دارد تا بررسی کند که آیا یک چرت نیمروزی کوتاه نسبت به چرت طولانی مدت مفید تر است یا خیر. این مسئله به طور ویژه ای برای افرادی که عادت هایی ناسالم مانند دیر غذا خوردن و دیر خوابیدن و هم چنین سیگار کشیدن دارند، اهمیت دارد.
این مطالعه اهمیت در نظر گرفتن طول چرت زدن را نشان می دهد و این سوال را مطرح می کند که آیا ممکن است چرت کوتاه مزایای منحصر به فردی داشته باشد. بسیاری از محققان به مزایای چرت کوتاه، بیشتر به منظور بهره وری کاری و همچنین تاثیرات گسترده بر سلامت عمومی پی برده اند.