9 دلیل بروز کبودی در بدن

کبودی یک مشکل رایج است پزشکان هر روزه آن را مشاهده می کنند و تحقیقات نشان داده است که کبودی در 12 تا 55 درصد از افراد سالم رخ می دهد.

اگر شما هم به آسانی کبود می شوید باید بگوییم که تنها نیستید. کبودی یک مشکل رایج است پزشکان هر روزه آن را مشاهده می کنند و تحقیقات نشان داده است که کبودی در 12 تا 55 درصد از افراد سالم رخ می دهد.

به گزارش تکناک، گاهی اوقات این کبودی‌ها ( cyanosis ) به رنگ سیاه و آبی و بدون هیچ دلیلی دلیل ظاهر می شوند، اما معمولاً یک توضیح یا یک علت زمینه ای قابل درمان برای آنها وجود دارد.

بیشتربخوانید:  

در این مطلب چند دلیل متداول را برای شما آورده ایم که دلایل احتمالی کبود شدن و راهکارهای مقابله با این مشکل را ارائه می دهد.

1-سبک زندگی

کبودی ممکن است به دلیل سبک زندگی شما رخ دهد. مثلا ورزشکار بودن و یا یک شغل بدنی خاص در این مورد تاثیر بسزایی دارد.

کبودی‌ها ممکن است در اثر صدمات جزئی (مانند آسیب های ورزشی)، افتادن یا برخورد ایجاد شوند. علاوه بر این، ممکن است فرد به دلایل مختلفی در حین ورزش آسیب ببیند، مانند:

  • استفاده درست نکردن از تکنیک های ورزشی
  • پرش و دویدن روی سطوح سخت
  • تغییر سریع شدت ورزش

قابل توجه است که اگرچه کبودی ممکن است به دلیل آسیب های ورزشی رخ دهد، اما این آسیب ها ممکن است برای هر فردی که به هر شکلی فعال است به عنوان مثال، نقاش ها و باغبان ها نیز رخ دهد.

2-سن

برای افراد مسن تر، یک ضربه یا لمس جزئی روی بازو هم ممکن است کبودی ایجاد کند. این مسئله تا حدودی به این دلیل است که با افزایش سن، پوست قدرت خود را از دست می‌دهد و پس از آسیب‌دیدگی یا ضربه روی پوست، بهبودی مدت زمان بیشتری طول می‌کشد.

با افزایش سن، پوست و رگ های خونی ما شکننده تر می شوند. ما کلاژن، الاستین و مقداری از چربی زیرپوستی را از دست می‌دهیم که اینها از رگ‌های خونی کوچک ما محافظت می‌کنند.

3-پوست آسیب دیده از آفتاب

سال‌ها قرار گرفتن در معرض نور خورشید می‌تواند دیواره‌های رگ‌های خونی را ضعیف کند و به گسترش نوعی کبودی پوست ( medical sign ) در افراد مسن به نام «پورپورای اکتینیک» کمک کند. پورپورای اکتینیک بیماری است که در آن لکه‌های بنفش در پشت دست‌ها و ساعد بدون وجود ضربه یا آسیب جدی، ایجاد می‌شود.

استفاده روزانه از کرم آلفا هیدروکسی اسید (AHA) یا کرم ترتینوئین ممکن است پوست را ضخیم کرده و کمی به جلوگیری از این نوع کبودی کمک کند. برای کمک به جلوگیری از این نوع‌ کبودی، لباس های آستین بلند بپوشید و از ضربه به دست ها و بازوها جلوگیری کنید.

4-استفاده از داروهای رقیق کننده خون یا مسکن ها

مصرف یک رقیق‌کننده خون به نام وارفارین یا استفاده از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین و ایبوپروفن، می‌تواند منجر به کبودی‌آسان شود.

دکتر مارگارت راگنی، توضیح داد که NSAID ها و رقیق‌کننده‌های خون، عملکرد طبیعی پلاکت‌ها را مسدود می‌کنند. پلاکت ها جزئی از خون هستند که به سایر عوامل لخته‌کننده متصل می‌شوند تا خونریزی را متوقف کنند.

در حالی که این داروها ممکن است مشکل کبودی ایجاد نکنند، اما استفاده طولانی مدت آنها می تواند منجر به کبودی آسان شود. با این حال، قبل از قطع هر دارویی حتما با یک پزشک مشورت کنید.

5- استروئیدها

آسم، COPD (بیماری انسدادی مزمن ریه)، اگزما، و آرتریت روماتوئید تنها برخی از بیماری هایی هستند که با کورتیکواستروئیدها درمان می شوند.

مصرف کورتیکواستروئیدها می تواند منجر به کبودی‌آسان شود. چه شخص این نوع داروها را استنشاق کند، چه قرص آنها را مصرف کند و یا حتی به صورت موضعی از چنین داروهایی استفاده کند، کبودی یک عارضه جانبی رایج است و استفاده طولانی مدت از چنین داروهایی ممکن است باعث نازک شدن پوست شود.

6- میزان کم پلاکت خون

اگر به نظر می رسد کبودی بدون دلیل ظاهر می شود، ممکن است یک اختلال نادر پلاکتی در بروز چنین کبودی هایی نقش داشته باشد. پلاکت های خون بسیار مهم هستند زیرا به تشکیل لخته برای کاهش یا توقف خونریزی کمک می کنند.

دکتر راگنی گفت: ممکن است شما تعداد کافی پلاکت نداشته باشید یا پلاکت های بدت شما به طور طبیعی کار نکنند. علائم گویا مبنی بر اینکه یک فرد ممکن است ترومبوسیتوپنی(تعداد پایین پلاکت) ایمنی داشته باشد ، ممکن است شامل پورپورا یا پتشی (لکه های قرمز زیر پوست که کوچک و مسطح هستند) باشد. هر دو این موارد از انواع کبودی محسوب می شوند. همچنین ترومبوسیتوپنی می تواند در دوران بارداری ایجاد شود.

7- اختلال خونریزی

کبودی به خودی خود می تواند جزئی باشد. اما هنگامی که با علائم دیگری مانند خونریزی بینی، پریودهای شدید یا خونریزی بیش از حد پس از جراحی همراه شود، ممکن است مشکلی فراتر از یک سری کبودی تصادفی باشد. بنابراین، اگر الگوهای خونریزی غیرطبیعی در کنار کبودی های آسان ظاهر شوند، ممکن است اختلالی در خونریزی وجود داشته باشد.

شایع ترین اختلال خونریزی، بیماری فون ویلبراند است که یک بیماری ژنتیکی است که در اثر کمبود یا نقص پروتئین لخته کننده ایجاد می شود. این بیماری تا یک درصد از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار می دهد.افراد مبتلا به اختلالات خونریزی، نیاز به درمان تخصصی دارند که با ارزیابی کامل توسط هماتولوژیست شروع می شود.

8-آسیب کبدی

بسیاری از مسائل می توانند باعث آسیب به کبد شوند، از هپاتیت C گرفته تا بیماری های کبدی مرتبط با الکل. دکتر راگنی گفت: به دلیل تعدادی از بیماری های کبدی، ممکن است تعداد پلاکت‌های کمتری در خون در گردش باشند که برای لخته شدن خون طبیعی لازم است، که همین مسئله می‌تواند باعث کبودی آسان شود. این موضوع می تواند نتیجه میزان پایین ترومبوپوئیتین کبدی (TPO) باشد.

همچنین ممکن است شما هم بیماری کبدی و هم اختلال خونریزی داشته باشید، بنابراین مهم است که به یک پزشک مراجعه کنید.

9-سرطان خون

اگرچه بسیار نادر است، اما کبودی آسان یک علامت رایج در افراد مبتلا به سرطان خون است. افراد به دلیل کمبود سلول های خونی سالم در مغز استخوان دچار این کبودی‌ها می شوند. آنها به اندازه کافی پلاکت مورد نیاز برای لخته شدن را تولید نمی کنند.

یکی از نشانه‌های کبودی مرتبط با سرطان این است که این کبودی‌ها در مکان‌های غیرمنتظره مانند پشت فرد یا دست‌ها ظاهر می‌شوند. افراد اغلب در یک زمان چندین کبودی غیرقابل توضیح را در بدن خود مشاهده می کنند. از بین رفتن این کبودی‌ها ممکن است بیش از یک هفته طول بکشد، و کبودی‌های جدید به مدت سه روز ظاهر می‌شوند.

چگونه خطرات ناشی از کبودی ها را کاهش دهیم؟

کبودی های جزئی نیازی به درمان ندارند. اما در مورد یک سری کبودی قابل توجه به دلیل مثلاً افتادن، گیر کردن یا ضربه چطور؟ روش RICE را امتحان کنید. برای استفاده از این روش مراحل زیر را انجام دهید:

  • یخ را به مدت 15 دقیقه هر یک ساعت روی کبودی قرار دهید
  • محل کبودی را بالا نگه دارید و به آن استراحت دهید
  • برای کاهش درد استامینوفن مصرف کنید

این روش برای کبودی‌های تازه بسیار موثر است. ممکن است با امتحان کردن این روش، کبودی شما بدتر شود اما بعد از 24 ساعت تاثیر آن را خواهید دید.

کی به پزشک مراجعه کنیم؟

  • کبودی های کوچک و بزرگ یا متعدد بدون علت شناخته شده
  • کبودی همراه با علائم عفونت (مانند تراوش، تب)
  • کبودی هایی که به نظر نمی رسد در حال بهبود یا محو شدن باشند
  • کبودی های بزرگ یا دردناک
  • کبودی زیاد و مکرر

کبودی ها معمولا خود به خود از بین می روند. با این حال، اگر در مورد آنها نگران هستید، با یک پزشک مشورت کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.