محققان بهتازگی با ترکیب خواص مغناطیسی سنگها و دانش معاصر مطالعۀ میکروبیوم روده، درمان خوراکی جدیدی برای پیشگیری و ترمیم کمشنوایی ناشی از صدا ابداع کردهاند.
به گزارش تکناک، از دست دادن شنوایی به دلیل سر و صدا (NIHL)، میتواند از یک بار قرار گرفتن در معرض انفجار شدید صدا مانند شلیک گلوله یا انفجار، یا قرار گرفتن مداوم در معرض صداهای بلند برای مدت طولانی مثل محیط کاری پر سر و صدا رخ دهد. با افزایش صنعتی شدن جامعه و شهرنشینی، از دست دادن شنوایی ناشی از سر و صدا به یک مشکل رایج تبدیل شده است، که افراد را در هر سنی تحت تأثیر قرار میدهد.
درمانهای کنونی از دست دادن شنوایی ناشی از سر و صدا شامل استفاده از سمعک و کاشت حلزون گوش میشود، امّا اثربخشی آنها به تعداد و عملکرد سلولهای مویی زندهمانده در گوش داخلی بستگی دارد. این درمانها نمیتوانند آسیب وارد شده را جبران کنند. به همین منظور گروهی از محققان چینی درمان جدیدی را ابداع کردهاند که اصول طب سنتی و درک مدرن ما از میکروبیوم روده را برای پیشگیری و ترمیم کمشنوایی ترکیب میکند.
در گوشهای سالم، امواج صوتی به گوش داخلی و قسمت حلزون گوش میرسد. سلولهای مویی در قسمت حلزون گوش امواج صوتی را میگیرند و شروع به حرکت به سمت بالا و پایین میکنند، که این کار باعث میشود برآمدگیهای میکروسکوپی در بالای سلولها به یک ساختار پوشاننده برخورد کرده و خم شوند. خم شدن باعث باز شدن کانالها میشود تا مواد شیمیایی بتوانند به داخل سلولها هجوم بیاورند و باعث ایجاد سیگنالهای الکتریکی شوند، که در امتداد عصب شنوایی به سمت مغز حرکت میکنند، جایی که به عنوان صدا ثبت میشوند.
در اکثر موارد از دست دادن شنوایی ناشی از سر و صدا باعث التهاب و تجمع گونههای اکسیژن فعال (ROS) آسیبرسان در سلولهای مو میشود و از بین رفتن آنها را به دنبال دارد.
قرنهاست که از سنگهای مگنتیت و هماتیت در طب سنتی چینی برای درمان بیماریهای عصبی از جمله کمشنوایی استفاده میشود.
مگنتیت یک مادۀ معدنی میباشد، که جزء اصلی آن اکسید آهن است و مقادیر مساوی آهن (II) و آهن (III) را دارد. سنگ هماتیت یا کانی هماتیت، مادهای است که از ترکیب عنصر آهن با اکسیژن تشکیل میشود.
اعتقاد بر این است که مگنتیت دارای مزایای زیادی از قبیل خواص ضدالتهابی و بهبود گردش خون است. هماتیت نیز باعث افزایش گردش خون و سلامت جسمی و روحی میشود. هر دوی این سنگها مغناطیسی هستند و این دقیقاً خاصیتی است که محققان در درمان خود از آن استفاده کردند.
درمان خوراکی کم شنوایی
محققان یک مجموعه نانوذرات اکسید آهن سوپرپارامغناطیس (SPIOCA) ایجاد کردند، که مجموعهای ساختار یافته از نانوذرات اکسید آهن است و خواص مغناطیسی دارد. SPIOCA با کربوکسی متیل سلولز (CMC) تأیید شده توسط FDA که یک مشتق سلولز محلول در آب است، پوشانده شد تا اطمینان حاصل شود که میتوان آن را به صورت خوراکی مصرف کرد. همچنین SPIOCA به pH پاسخ میدهد، به این معنی که میتواند در شرایط سخت و اسیدی معده بدون شکستگی، دوام بیاورد.
محققان اثربخشی SPIOCA را در برابر کمشنوایی ناشی از سر و صدا در موشها مورد آزمایش قرار دادند و درمان خوراکی آهن را برای آنها شروع کردند. سپس موشها را به مدت دو ساعت در معرض نویز سفید (110 دسیبل) قرار دادند. درمان موش با SPIOCA قبل از قرار گرفتن در معرض صدا، بقای سلولهای مویی گوش آنها را افزایش داد.
همچنین محققان متوجه شدند که SPIOCA بیشتر در روده توزیع میشود. با نگاهی دقیقتر، آنها مشاهده کردند که قرار گرفتن در معرض نویز بهطور قابلتوجهی ترکیب میکروبیوم روده را تغییر میدهد و SPIOCA آن را اصلاح کرد. افزایش باکتریهای مضر ناشی از قرار گرفتن در معرض صدا که با التهاب و عفونت مرتبط است، با این درمان بهطرز قابلتوجهی کاهش یافت.
در همین راستا محققان اعلام کردند: در مجموع این نتایج نشان داد که مزایای SPIOCA را میتوان به تعدیل میکروبیوم روده نسبت داد.
تحقیقات قبلی، ارتباط بین روده و مغز و اینکه چگونه عوامل پیشالتهابی در گردش ناشی از یک میکروبیوم نامتعادل، سد محافظتی خونی مغزی (BBB) را مختل میکند و میتواند سبب التهاب مغز شود را آشکار کرده است. سد خونی-لابیرنت (BLB) در گوش داخلی به روشی مشابه از ساختار حلزونی گوش در برابر عوامل التهابی محافظت میکند. محققان کشف کردند که SPIOCA آن فاکتورهای التهابی مرتبط با روده را مهار و در نتیجه از آسیب التهاب ساختار حلزونی ناشی از آن محافظت میکند.
یکی از گونههای باکتریهای مفید روده که SPIOCA آن را افزایش داد، Bacteroides بود. این باکتریها دستهای از لیپیدها به نام اسفنگولیپیدها را تولید میکنند که نقش مهمی در ساختار و عملکرد سلول دارند. محققان متوجه شدند که قرار گرفتن در معرض صدا، فعالیت یک گیرندۀ اسفنگولیپیدی خاص در سلولهای مویی ساختار حلزونی که S1PR2 نام دارد و جلوگیریکننده از کاهش شنوایی است، سرکوب میکند. در نتیجه درمان با SPIOCA جلوی این فعالیت مهارشده را گرفت.
محققان نتیجه گرفتند که این مطالعه، مکانیسم جدیدی را نشان میدهد و بر اساس آن میکروبیوم روده بر التهاب ساختار حلزونی گوش تأثیر میگذارد و بینشهای ارزشمندی را در زمینۀ محافظت از شنوایی ارائه میکند. همچنین برای اولین بار این مطالعه، اثر ترمیمی مثبت نانومواد اکسید آهن بر روی میکروبیوم نامتعادل روده را نشان داد. با هدف قرار دادن تعدیل میکروبیوم روده، SPIOCA پتانسیل تبدیل شدن به یک نانوداروی مؤثر برای درمان از دست دادن شنوایی ناشی از سر و صدا را دارد.
تحقیقات بیشتری برای درک مکانیسمهایی که SPIOCA به وسیلۀ آنها اثرات خود را بر میکروبیوم روده اعمال میکند، مورد نیاز است.
این مطالعه در مجلۀ National Science Review منتشر شد.