فاز نخست پروژه ژن درمانی کودکان مبتلا به سرطان خون با روش کارتی سل تراپی با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری رونمایی شد.
به گزارش تکناک، شاید بپرسید روش پیشرفته و جدید کارتی سل تراپی چیست و چگونه در درمان کودکان مبتلا به سرطان به کار می رود.
دبیر ستاد توسعه فناوری سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در این ارتباط با اشاره به روند آغاز و پیشرفت فرآیند سلول درمانی در کشورمان گفت: نخستین ژن درمانی موفق در ایران به روش CART CELL در شهریور سال ١٤٠١ در بیمارستان مرکز طبی کودکان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
امیرعلی حمیدیه ادامه داد: این پیشرفت بزرگ علمی در کشور با همکاری مرکز تحقیقات سلول و ژن درمانی کودکان در پژوهشکده ژن سلول و بافت دانشگاه علوم پزشکی تهران با یک شرکت دانش بنیان مستقر در مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی این دانشگاه انجام شده و به ثمر رسیده است.
حمیدیه، درباره فردی که این روش درمانی بر روی وی با موفقیت نتیجهبخش بوده عنوان کرد: بیمار پسر ۵ ساله مبتلا به سرطان خون نوع لوکمی لنفوبلاستیک حاد که 3 بار سابقه برگشت یا عود بیماری داشته و به درمانهای رایج شیمی درمانی پاسخ مناسب نداده بود. به دلیل نداشتن دهنده مناسب برای پیوند سلولهای بنیادی و مقاوم بودن به شیمی درمانی بیمار کاندید ژن درمانی شد. بیمار پس از گذشت بیش از دو ماه از تزریق سلولهای CAR-T در استخوان، دارای شرایط بالینی مناسب بدون حضور سلولهای بدخیم در خون و مغز است.
وی ادامه داد: با همکاری مرکز جامع سلول های بنیادی دانشگاه تهران و شرکت دانش بنیان مستقر به صورت مستمر، بسترسازیهای لازم صورت گرفت تا آمادگی در بیمار برای تزریق سلول های کارتی ایجاد شود. با ارزیابی نهایی و کنترل کیفی کار، تزریق سلول های کارتی به بیمار تزریق شد. نتایج نشان داد محصول ایرانی ساخت این شرکت دانش بنیان بسیار کارآمد بوده است و ۲۸ روز بعد از تزریق، بلاست موجود در خون تا حد زیادی کاهش یافت و شرایط بیمار رو به بهبودی رفت.
فوق تخصص خون، سرطان و پیوند سلولهای بنیادی کودکان، با بیان اینکه تلاشهای مستمر در مسیر پژوهش و توسعه روشهای فناورانه سلولدرمانی و ژندرمان طی سالهای ابه قدری خوب پیش رفتیم که زمینه کار روی درمان ۷۰ نوع دیگر از بیماری ها نیز فراهم شد.
در کنار تنوع بیماری هایی که تحت پیوند قرار میگرفتند پیوند سایر بخش ها نیز توسعه یافت از جمله بانک سلول های بنیادی با حمایت معاونت علمی راه اندازی شد. همچنین پلتفرم شبکه ملی اهداکنندگان راه اندازی و بعد به وزارت بهداشت منتقل شد. بخش پیوند سلول های بنیادی کودکان از سال ۹۵ به مرکز طبی کودکان منتقل شد و فعالیتها از آن زمان ادامه دارد.
وی با بیان اینکه توسعه روشهای درمانی، فرآوردهها و تجهیزات این حوزه امروز توسط شرکت های دانش بنیان صورت تامین میشود، ادامه داد: اگر سه شاخه این حوزه را سلول درمانی، ژن درمانی و مهندسی بافت بدانیم بخش ژن درمانی بخش بازارساز و اولویت دار این حوزه است و در شمار اولویتهای حمایتی برای ایجاد ارزش افزوده و ارتقای سلامت قرار میگیرد.