در تحقیقات اخیر، دانشمندانی از لیتوانی، ژاپن، اسپانیا و ایرلند مزایای احتمالی میکروبیوم روده را به عنوان رویکرد درمانی در راستای مقابله با اعتیاد به غذا بررسی کردند و متوجه تأثیرگذاری آن شدند.
بهگزارش تکناک، در مطالعهای روی موشها، میکروبیوم روده با استفاده از پریبیوتیکها و باکتری Blautia wexlerae تنظیم شد، که نتایج نشان داد این روش میتواند پیشرفت اعتیاد به غذا را متوقف کند. تحقیقات نشان میدهد که تعدیل میکروبیوم روده با پریبیوتیکها یا پروبیوتیکها میتواند استراتژی مؤثری برای مقابله با اعتیاد به غذا باشد.
ولع مداوم غذا میتواند فرد را به سمت ایجاد عادات غذایی ناسالم مانند پرخوری سوق دهد.
بر اساس تحقیقات دانشگاه میشیگان، از هر 8 آمریکایی بالای 50 سال یک نفر (13 درصد) علائم اعتیاد به غذا را نشان میدهد.
فهرست مطالب
ارزیابی میکروبیوم روده در موش
محققان در یک مطالعۀ جدید، آزمایشهایی را روی جمعیت موشهای معتاد به غذا و غیر معتاد انجام دادند.
دانشمندان از یک الگوی اعتیاد به غذا روی موشها استفاده کردند که شامل تجویز پریبیوتیکها و باکتری Blautia wexlerae بود.
سولویگا سامولاینایت، نویسندۀ این مطالعه توضیح داد: «به موشها آب آشامیدنی با دو پریبیوتیک مختلف (لاکتولوز یا رامنوز) و باکتری Blautia wexlerae داده شد، که این باکتری با کاهش خطر چاقی و دیابت مرتبط است.»
نتایج آزمایش به اندازۀ کافی موفقیتآمیز بود، چرا که به نظر میرسید هم پریبیوتیکها و هم باکتریها باعث از بین رفتن اعتیاد به غذا شدهاند.
افزایش باکتری Blautia از طریق پریبیوتیکها
همچنین بر اساس بیانیۀ دانشمندان، پریبیوتیکها جمعیت باکتریهای Blautia را در رودۀ موش افزایش دادند.
در مطالعۀ دیگری که سال 2021 در مجلۀ Gut Microbes منتشر شد، دانشمندان توضیح دادند که Blautia یک گونه از باکتریهای بیهوازی با ویژگیهای پروبیوتیک است که به طور گسترده در مدفوع و رودۀ پستانداران وجود دارد.
سامولاینایت اعلام کرد: «نتایج نشان میدهد که باکتری Blautia میتواند از اختلالات خوردن جلوگیری کند.»
وی تصریح کرد: «همچنین تحقیق ما نشان میدهد که تعدیل میکروبیوم روده با پریبیوتیکها یا پروبیوتیکها میتواند یک استراتژی بالقوه برای مبارزه با اعتیاد به غذا باشد.»
این مطالعه با استفاده از مقیاس اعتیاد به مواد غذایی Yale (YFAS) 2.0، با هدف شناسایی نشانههایی از تنوع میکروبیوم روده که میتواند با استعداد ابتلا به اعتیاد غذایی مرتبط باشد، انجام شد.
محققان این علائم را نه تنها در موشها، بلکه در انسانها نیز با استفاده از رویکرد YFAS مشاهده کردند. میکروبیوم روده در افراد مبتلا به اعتیاد به غذا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت تا نشانههای آسیبپذیری نسبت به این بیماری شناسایی شود.
به منظور شناسایی حساسیت در انسان، تفاوت در فراوانی نسبی گونههای باکتریایی خاص، مانند Blautia wexlerae، میان افراد معتاد به غذا و غیر معتاد مشاهده شد.
این مطالعه فراوانی نسبی Blautia wexlerae را در بین افراد معتاد به غذا کشف کرد.
اعتیاد به غذا با رژیم غذایی ناسالم
سامولاینایت عنوان کرد: «این یافته اهمیت میکروبیوم روده را برجسته میکند و نشان میدهد که یک رژیم غذایی ناسالم که باعث عدم تعادلهای مختلف میشود، ممکن است با ایجاد اعتیاد به غذا مرتبط باشد.»
نتایج به طور یکنواخت در موشها و گروههای انسانی مشاهده شد و نشان داد که مشخصات میکروبیومی خاص میتواند با استعداد ابتلا به اختلالات غذا خوردن ارتباط داشته باشد.
مطالعات نشان میدهد که گویا وجود باکتری Blautia اثر محافظتی دارد و خطر ابتلا به اعتیاد به غذا را کاهش میدهد.
این مطالعه پتانسیل میکروبیوم روده را به عنوان یک رویکرد درمانی مشخص میکند.
دکتر آرولیجوس بروکاس که این مطالعه را رهبری میکرد، گفت: «ما به تحقیقات بیشتری برای روشن کردن مکانیسمهای دقیق و توسعۀ درمانها یا اقدامات پیشگیرانۀ مؤثر مبتنی بر میکروبیوم روده نیاز داریم.»
این مطالعه در 26 ژوئن 2024 در مجلۀ Gut منتشر شد.