شناسایی فواید جدید دمنوش‌های گیاهی

 محققان دانشگاه هوکایدو موفق به شناسایی انواع مختلفی از لیپیدها در دمنوش های گیاهی شدند، که فواید بسیاری در سلامتی انسان دارند.

به گزارش تک‌ناک، این لیپیدها که تاکنون کمتر مورد بررسی قرار گرفته‌اند، ممکن است نقش مهمی در خواص دارویی چای‌ها از جمله تأثیرات ضد التهابی و بهبود سلامت روده داشته باشند. این یافته‌ها می‌توانند راه را برای تحقیقات بیشتر در مورد تأثیرات تغذیه‌ای و دارویی لیپیدها در چای‌های گیاهی هموار سازند.

دمنوش‌های گیاهی نه تنها به دلیل طعم و طراوت، بلکه به دلیل طیف گسترده‌ای از فواید سلامتی مشهور، در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرند. امّا تاکنون اهمیت دسته‌ای از ترکیبات به نام لیپیدها در چای به نسبت ناشناخته مانده است. محققان دانشگاه هوکایدو به سرپرستی استادیار سیداباساو گودا و پروفسور شوپینگ هوی، اکنون 341 گونه مولکولی مختلف را از 5 دسته لیپید در چهار نوع چای گیاهی شناسایی کرده‌اند. نتایج کار آنها در مجلۀ Food Chemistry منتشر شده است.

در این مطالعه چهار نوع دمنوش گیاهی برای لیپیدهای زیست فعال آنها مورد بررسی قرار گرفت.

لیپیدها مجموعۀ متنوعی از مواد طبیعی هستند که خاصیت نامحلول بودن در آب را دارند. آنها شامل تمام چربی‌ها و روغن‌هایی هستند که ترکیبات رایج بسیاری از غذاها است، امّا به‌طور کلی تاکنون به عنوان اجزای مهم چای مورد بررسی قرار نگرفته‌اند.

گروه تحقیقاتی هوکایدو، چهار چای را برای بررسی اولیۀ خود انتخاب کردند، که شامل: دوکودامی (Houttuynia cordata، نعناع ماهی)، کومازاسا (Sasa veitchii)، سوگینا (Equisetum arvense، دم اسب معمولی) و yomogi (Artemisia princeps، ماگورت ژاپنی)، است.

فواید دارویی و تکنیک‌های تحلیلی

گودا گفت: این‌ چای‌ها، گیاهان بومی ژاپن هستند و از زمان‌های قدیم به دلیل خواص دارویی به‌طور گسترده به عنوان چای مصرف می‌شدند. فواید دارویی که به این دمنوش‌ها و سایر دمنوش‌های گیاهی نسبت داده می‌شود، شامل: اثرات آنتی اکسیدانی، ضد گلیکوزیشن، ضد التهابی، ضد باکتریایی، ضد ویروسی، ضد حساسیت، ضد سرطانی، ضد ترومبوتیک، گشادکننده عروق، ضد جهش‌زایی و ضد پیری است.

جداسازی و تجزیه و تحلیل، پروفایل لیپیدی چهار چای گیاهی را نشان داد

لیپیدهای موجود در چای با ترکیب دو تکنیک تحلیلی مدرن به نام‌های کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و طیف‌سنجی جرمی تله یون خطی-Orbitrap جدا و شناسایی شدند.

در تجزیه و تحلیل انجام شده تغییرات قابل‌توجهی در لیپیدها در چهار نوع چای نشان داده شد، که هر نوع حاوی برخی از لیپیدهای فعال زیستی شناخته شده است. این لیپیدها شامل دستۀ متمایزی از لیپیدها به نام استرهای اسیدهای چرب با زنجیرۀ کوتاه هیدروکسی اسیدهای چرب (SFAHFAs) می‌شود، که برخی از آنها در گذشته هرگز در گیاهان یافت نشده بودند. SFAHFAهای شناسایی شده در چای می‌توانند منبع جدیدی از اسیدهای چرب با زنجیرۀ کوتاه باشند، که متابولیت‌های ضروری برای حفظ سلامت روده هستند.

هوی نیز در این باره عنوان کرد: کشف این SFAHFA‌های جدید راه‌های نوینی را برای تحقیق باز می‌کند. در چای‌ها غلظت لیپیدی موجود در سطوحی است که می‌توان انتظار داشت اثرات تغذیه‌ای و پزشکی قابل‌توجهی در مصرف‌کنندگان داشته باشد.

همچنین لیپیدهای کشف شده شامل α-لینولنیک اسید می‌باشد، که تاکنون به دلیل خواص ضد التهابی آن شناخته شده بود و اسید آراشیدونیک دارد که با انواع فواید سلامتی مرتبط است. این دو ترکیب نمونه‌هایی از طیف اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه هستند که در چای‌ها یافت می‌شوند. اسید‌های چرب غیراشباع دسته‌ای از لیپیدها هستند که به دلیل فواید تغذیه‌ای‌ آنها به خوبی شناخته شده‌اند.

گودا در نتیجه اعلام کرد: مطالعۀ اولیۀ ما راه را برای کاوش بیشتر در مورد نقش لیپیدها در چای‌های گیاهی و پیامدهای گستردۀ آنها برای سلامت و تغذیه انسان هموار می‌کند. ما اکنون به دنبال گسترش تحقیقات خود برای شناسایی لیپیدهای بیش از 40 نوع چای گیاهی در آینده نزدیک هستیم.

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.