مایکروسافت در جدیدترین نسخه ویندوز اینسایدر فایل سیستم پیشرفته ReFS را با امکان پشتیبانی از حداکثر ۳۵ پتابایت حجم ذخیرهسازی رونمایی کرد.
به گزارش تکناک، جدیدترین نسخههای آزمایشی ویندوز ۱۱ به کاربران امکان میدهد که پارتیشنهایی با قالب NTFS (پیشفرض) یا ReFS ایجاد کنند و ویندوز را بهصورت نصب تمیز روی آنها قرار دهند. این قابلیت جدید را نخستین بار hantomOfEarth، از فعالان برجسته ویندوز اینسایدر، در بیلد ۲۷۸۲۳ کشف و اطلاعرسانی کرد.
افزودهشدن ReFS (Resilient File System) به ویندوز ۱۱ میتواند به چند دلیل مفید باشد. برای نمونه، این فایل سیستم موجب بهبود عملکرد و افزایش یکپارچگی دادهها و توانایی مدیریت پارتیشنهایی تا حجم ۳۵ پتابایت خواهد شد. بااینحال، در مقایسه با NTFS که مدتها است در ویندوز استفاده میشود، هنوز محدودیتهایی وجود دارد؛ ازجمله اینکه فعلاً نمیتوان از ReFS برای ایجاد دیسکهای بوتشدنی یا حافظههای قابلحمل استفاده کرد.
در تصاویری که PhantomOfEarth منتشر کرده است، گزینه جدیدی در پنجره نصب بیلد ۲۷۸۲۳ ویندوز ۱۱ (Canary) مشاهده میشود که به کاربران کمک میکند تا پارتیشنهای خود را با ReFS فرمت کنند. بااینحال، تصاویر منتشرشده نشان میدهد که این ویژگی هنوز به تکامل کامل نرسیده است. برای مثال، دسترسی به کادر «Format disk with Flexible Storage» ازطریق دکمهای نامرئی و ناهماهنگ در صفحه انتخاب مکان نصب ویندوز صورت میگیرد که نشاندهنده مرحله آزمایشی و ناتمام آن است.
تامزهاردور مینویسد این نخستینباری نیست که امکانات سیستم ReFS از نسخه سرور و حرفهای ویندوز به نسخه خانگی و مصرفکنندگان معمولی انتقال پیدا میکند. پیشتر نیز در اکتبر گذشته، ویژگی ReFS Block Cloning با هدف افزایش سرعت کپی فایلها به نسخه مصرفکننده ویندوز ۱۱ اضافه شده بود. اکنون به نظر میرسد مایکروسافت قصد دارد مجموعه وسیعتری از قابلیتهای ReFS را در دسترس کاربران عمومی ویندوز قرار دهد.
مروری بر فایل سیستم ReFS
مایکروسافت در توصیف فایل سیستم ReFS اعلام کرده است که این سیستم برای تأمین حداکثر دسترسپذیری دادهها و مدیریت بهینه حجمهای بزرگ اطلاعاتی در سناریوهای متنوع کاری و حفظ یکپارچگی و سلامت دادهها در برابر خرابیها طراحی شده است.
علاوهبر انعطاف و تابآوری در برابر خطا، ReFS ازنظر سرعت و مقیاسپذیری نیز پیشرفتهای مهمی کرده است؛ بهطوریکه این فایل سیستم امکان پشتیبانی از فایلها و پارتیشنهایی تا حجم ۳۵ پتابایت را دارد. این در حالی است که NTFS، فایل سیستم قدیمیتر ویندوز که از سال ۱۹۹۳ تاکنون در حال استفاده است، حداکثر تا ۲۵۶ ترابایت را پشتیبانی میکند.
در توضیحات رسمی مایکروسافت، ویژگیهایی همچون استفاده از چکسام برای بررسی متادیتا، یکپارچهسازی فضای ذخیرهسازی، مکانیزمهای پیشرفته برای مقابله با خرابی دادهها و اصلاح فعال خطاها بهعنوان برتریهای ReFS در مقایسه با NTFS برشمرده شدهاند. ReFS از قابلیتی به نام Storage Spaces نیز برای نگهداری دادههای پراستفاده در رسانههای سریعتر و ویژگی Sparse File Support برای بهبود کارایی استفاده میکند.
با وجود این مزایا، ReFS فعلاً کاستیهایی نیز دارد. طبق جدول منتشرشده در منابع آموزشی مایکروسافت، درحالحاضر امکان استفاده از ReFS برای دیسکهای بوتشدنی وجود ندارد. همچنین، قابلیتهایی مانند فشردهسازی سیستم فایل و حافظههای قابلحمل یا سهمیهبندی دیسک که در NTFS معمول و پذیرفتهشده هستند، در ReFS فعلاً پشتیبانی نمیشوند. مایکروسافت در توضیح خود اشاره کرده که این محدودیتها موقتی است و احتمال دارد در آینده رفع شوند.