نهاد مشاوره اقتصادی دانشکده اقتصاد دانشگاه آکسفورد با عنوان «آکسفورد اکونومیکس» در جدیدترین گزارش خود، ۱۰۰۰ شهر بزرگ یا نامدار از ۱۶۳ کشور را بر اساس شاخص «کیفیت زندگی» مورد سنجش قرار داده است.
به گزارش تکناک به نقل از دنیای اقتصاد در این ارزیابی «درآمد خانوارها، هزینه مسکن، نابرابری اجتماعی، امید به زندگی و سرعت اینترنت» معیار سنجش شهرها در شاخص کیفیت زندگی قرار گرفته اند.
در این شاخص، شهرهای سوئیس و فرانسه بیشترین سهم را از لحاظ شاخص کیفیت زندگی در جهان بهدست آوردند. درمقابل آنچه در این سنجش شهری شاهد بودیم اینکه در بین شهرهای ریز و درشت جهان، «تهران» رتبه ۷۴۵ را در شاخص کیفیت زندگی کسب کرده است که در واقع این امر هشداری به سیاستگذاران شهری درباره اثر مخرب تورم مسکن و اقتصاد بر رفاه و رضایت شهروندان است.
۱۰ شهر برتر در آمریکای شمالی، اروپای غربی، آسیای شرقی و اقیانوسیه قرار دارند. در رتبهبندی سال ۲۰۲۴ نیویورک رتبه اول را دارد و پس از آن لندن قرار دارد. هر دو شهر در مقوله اقتصاد و سرمایه انسانی بهترین عملکرد را دارند و سه شهر بعدی سنخوزه (آمریکا)، توکیو و پاریس همگی دارای امتیازات برتر اقتصاد و سرمایه انسانی هستند. علاوه بر این، سنخوزه و پاریس در دستهبندی کیفیت زندگی امتیازات بالایی دارند.
سیاتل، لسآنجلس، سانفرانسیسکو، ملبورن و زوریخ نیز در رده ۱۰ شهر برتر قرار دارند. تنوع در ویژگیهای این شهرها تاکید میکند که هیچ فرمول واحدی برای تبدیل شدن به شهر برتر در سطح جهان وجود ندارد.
برخی، مانند سیاتل و سانفرانسیسکو، دارای نفوذ اقتصادی بزرگی هستند. سایرین، مانند ملبورن و زوریخ، از نظر اقتصادی چندان قدرتمند نیستند، اما از امتیازات محیطی یا کیفیت زندگی برتر بهرهمند هستند.
اگرچه در این رتبهبندی ۱۲ شهر ایران نیز گنجانده شده است، اما امتیازات بسیار پایینی را در همه محورها به دست آوردهاند که تهران با رتبه ۴۴۳، بهترین عملکرد شهری در ایران را به خود اختصاص داده است. در این رتبهبندی تهران از محور سرمایه انسانی با رتبه ۸۰ بهترین عملکرد را در بین سایر محورها داشته است.
تهران از نظر شاخص اقتصاد رتبه ۳۰۶ در جهان را به دست آورده، اما در دیگر شاخصها عملکرد ضعیفی داشته است. شاخصهای کیفیت زندگی و محیطزیست آن به ترتیب ۷۴۵ و ۷۷۷ برآورد شده است و پایینترین عملکرد را در شاخص حکمرانی دولت دارد که در رتبه ۹۲۸ قرار گرفته است.