رسانه دولتی چین در گزارشی تلویزیونی و در اقدامی غیرمنتظره، برای نخستینبار تصاویری از تأسیسات تولید جنگنده پنهانکار نسل پنج J-35 منتشر کرد که به نوعی رونمایی غیررسمی از این جنگنده بود.
به گزارش تکناک، این اتفاق که طی بازدید از کارخانه شرکت هواپیماسازی شنیانگ رخ داد، تحلیلگران نظامی را به این گمان رساند که نمایش جنگندههای پیشرفته J-35 اقدامی عمدی برای جلب توجه افکار عمومی و ارسال پیام قدرت به رقبای نظامی چین بوده است.
در این گزارش که توسط شبکه CCTV پخش شد، دو فروند جنگنده پنهانکار J-35 در پسزمینه صحنههایی از داخل یک آشیانه مشاهده شدند. در این گزارش، مجری به معرفی J-15T میپرداخت؛ نسخهای جدید و ارتقایافته از جنگنده J-15، که به قابلیت پرتاب توسط منجنیق، ارابه فرود تقویتشده و سیستم چرخهای دوقلو برای نشست و برخاست از عرشه ناوهای هواپیمابر مجهز شده است.
لی گوئون، خلبان آزمایشی ارتش آزادیبخش خلق چین، در این برنامه اعلام کرد: «شما میبینید که ارابه فرود بسیار ضخیم است… امیدوار هستیم این ساختار را در آینده باریکتر و سبکتر کنیم تا کنترل هواپیما بهتر شود.»
با وجود این، نگاه تیزبین تحلیلگران نظامی به سرعت معطوف به حضور J-35ها در پسزمینه شد. آندریاس روپرشت، پژوهشگر شناختهشده هوانوردی نظامی چین، با لحنی کنایهآمیز گفت: «مهندسان به طور کاملاً اتفاقی و بیتفاوت جلوی J-35 ایستادهاند. چیزی برای دیدن وجود ندارد!» ریک جو، تحلیلگر دفاعی نیز در پلتفرم X نوشت: «ویدیویی درباره تولید J-15T که در پسزمینه آن چندین J-35 (و به احتمال زیاد نسخه J-35A) دیده میشود؛ بدون اینکه اشاره مستقیمی از سوی مجری یا مصاحبهشوندگان داشته باشد.»
اگر چه در گزارش، نامی از جنگنده J-35 برده نشد، اما کارشناسان نظامی معتقد هستند که این نمایش غیرمستقیم، تأییدی بر پیشرفت قابل توجه برنامه تولید این جنگنده نسل پنج برای ناوهای هواپیمابر است. سونگ ژونگپینگ، تحلیلگر نظامی و مربی پیشین ارتش چین بیان کرد: «این اولینبار بود که تأسیسات تولید J-35 به طور عمومی نمایش داده میشود. جنگندههای دیدهشده به احتمال زیاد نسخههای دریایی هستند که پیش از رنگآمیزی، با پوشش ضدخوردگی محافظت شدهاند. این موضوع نشان میدهد که تولید انبوه J-35 آغاز شده است.»
نمایش غیررسمی J-35 همزمان با تلاشهای گسترده چین برای مدرنسازی نیروی دریایی این کشور صورت میگیرد. هر دو جنگنده J-15T و نسخه زمینی J-35 پیشتر در نمایشگاه هوایی ژوهای ۲۰۲۴ معرفی شده بودند. همچنین J-15T به تازگی در جریان حضور ناو هواپیمابر شاندونگ در هنگکنگ رؤیت شده است.
انتظار میرود که این دو جنگنده در آینده روی ناو هواپیمابر جدید و پیشرفته چین موسوم به «فوجیان» (Type 003) خدمت کنند؛ ناوی که به سیستم منجنیق الکترومغناطیسی مجهز شده است و امکان پرتاب سریعتر و مؤثرتر جنگندهها را نسبت به سیستمهای قدیمی سکوی شیبدار فراهم میکند. ناو فوجیان هماکنون در مرحله آزمایش دریایی قرار دارد و ممکن است تا پایان سال جاری به طور رسمی وارد خدمت شود.

سان کنگ، طراح ارشد جنگنده J-15، در گفتوگو با CCTV گفت: «اکنون جنگندهها مانند گوشیهای هوشمند طراحی میشوند، چرا که عملکرد آنها مبتنی بر نرمافزار است. این امکان وجود دارد که سامانهها و نرمافزارها به طور جداگانه طراحی و توسعه یابند.» وی تصریح کرد: «ناوهای چین اکنون تمامی عناصر اساسی برای تبدیل شدن به نیروی دریایی اقیانوسپیما را در اختیار دارند.»
همچنین شبکه CCTV در کنار تصاویر مربوط به J-35، تصاویری از توسعه کارخانه شرکت هواپیماسازی شنیانگ را منتشر کرد. در جریان بازدید رسمی فرماندار استان لیائونینگ، ساختوسازهای گستردهای در محوطه کارخانه به نمایش درآمد، هرچند جزئیاتی از پروژهها ارائه نشد.
بر اساس اعلامیهای در اوت ۲۰۲۳، این شرکت که زیرمجموعه شرکت دولتی AVIC محسوب میشود، قصد دارد طی پنج سال آینده بیش از ۸.۶ میلیارد یوان (معادل حدود ۱.۲ میلیارد دلار) در ساخت یک سایت تولیدی جدید به وسعت ۴.۲ کیلومتر مربع سرمایهگذاری کند. وسعت و سرعت این پروژه نشاندهنده عزم جدی چین برای تقویت ظرفیتهای تولید جنگافزارهای پیشرفته خود است.
جنگنده نسل پنج J-35 که در برخی منابع با نامهای FC-31 یا J-35A نیز شناخته میشود، پاسخی مستقیم به جنگندههای نسل پنج ایالات متحده از جمله F-35C و F-22 محسوب میشود. این جنگنده با قابلیت پنهانکاری، عملیات دریایی و جنگ شبکهمحور طراحی شده است و از قلابهای دم برای فرود بر ناوهای هواپیمابر نیز بهره میبرد.
هرچند تاکنون مقامهای رسمی چینی به طور علنی درباره پیشرفت برنامه J-35 اظهارنظر نکردهاند، اما شواهد تصویری جدید گویای آن است که این پروژه بسیار جلوتر از انتظارات غرب پیش رفته است و چین بهزودی جنگنده نسل پنج خود را به ناوگان دریایی عملیاتی خود اضافه خواهد کرد.