عملکرد بی‌نظیر ابرکامپیوتر اورورا در محاسبات و هوش مصنوعی

عملکرد بی‌نظیر ابرکامپیوتر اورورا در محاسبات و هوش مصنوعی

ابرکامپیوتر اورورا در حال رسیدن به حداکثر توانایی خود است. اخیراً این دستگاه به ۱/۰۱ اگزافلاپ در محاسبات دست یافته که به‌معنای انجام ۱/۰۱ تریلیون محاسبه در ثانیه است.

به‌گزارش تک‌ناک، ابرکامپیوتر اورورا سرانجام با سخت‌افزار پونته وکیو (Ponte Vecchio) اینتل خود، رکورد اگزاسکیل را شکست و به سریع‌ترین عملکرد هوش مصنوعی دست یافت. به‌نقل از wccftech، این ابرکامپیوتر که در آزمایشگاه ملی آرگون مستقر و با همکاری Hewlett Packard Enterprise ساخته شده است، از همان ابتدا به‌عنوان یکی از برترین محصولات در بخش رایانش با عملکرد بالا (HPC) و هوش مصنوعی (AI) شناخته می‌شد.

این پلتفرم که از پردازنده‌های مرکزی Xeon CPU Max و پردازنده‌های گرافیکی Data Center GPU Max ساخت اینتل بهره می‌برد، در رقابتی تنگاتنگ با شرکت AMD قرار داشت که توانست اولین ابرکامپیوتری باشد که به سد اگزاسکیل دست می‌یابد. با وجود معرفی اورورا در سال ۲۰۱۹، این ابرکامپیوتر به‌سختی توانست به اهداف اولیه‌اش برسد؛ اما امروزه این سیستم به ۸۷ درصد ظرفیت عملیاتی خود یا درمجموع ۹,۲۳۴ گره دست یافته است.

ابرکامپیوتر اورورا از ۱۶۶ رک تشکیل شده است که هرکدام شامل ۱۰,۶۲۴ تیغه و ۲۱,۲۴۸ تراشه‌ مرکزی Xeon CPU Max اینتل (نسل چهارم Sapphire Rapids) و ۶۳,۷۴۴ واحد از پردازنده‌های گرافیکی سری Data Center GPU Max اینتل (پونته وکیو) است. این ابرکامپیوتر برای اتصال اجزا از فناوری HPE Slingshot fabric استفاده می‌کند و درمجموع، ۸۴,۹۹۲ نقطه انتهایی دارد.

ازنظر معیارهای عملکرد، ابرکامپیوتر اورورا با وجود استفاده از تنها ۸۷ درصد از کل ظرفیت گره‌ها (۹,۲۳۴ گره درمقابل ۱۰,۶۲۴ گره)، توانست در بنچمارک HPL LINPACK به مقام دوم دست یابد و با ۱/۰۱۲ اگزافلاپ رکورد اگزاسکیل را بشکند. همچنین، این سیستم با استفاده از تنها ۳۹ درصد از ظرفیت خود، در آزمایش HPCG با ۵,۶۱۲ ترافلاپ بر ثانیه در جایگاه سوم قرار گرفت.

ابرکامپیوتر اورورا با بهره‌گیری از معماری هسته‌ Xe و چندین بلوک سخت‌افزاری هوش مصنوعی، اکنون با عملکرد کل ۱۰/۶ اگزافلاپ هوش مصنوعی، در رتبه‌ نخست جدول عملکرد هوش مصنوعی قرار گرفته است. این عملکرد با استفاده از بنچمارک LINPACK با دقت مختلط (HPL-MxP) اندازه‌گیری شده است.

درادامه‌ مسیر، ابرکامپیوترهای جدیدی که با فناوری‌های نسل جدید پردازنده‌های مرکزی Xeon CPU Max و پردازنده‌های گرافیکی Data Center GPU Max اینتل توسعه یافته‌اند، اهمیت هدف این شرکت برای پیشبرد محاسبات با عملکرد بالا (HPC) و هوش مصنوعی (AI) را نشان می‌دهند. این سیستم‌ها عبارت‌اند از:

  • ابرکامپیوتر کاساندرا متعلق به مرکز تغییرات آب‌و‌هوایی یورو‌مدیترانه (CMCC) برای تسریع مدل‌سازی تغییرات اقلیمی
  • ابرکامپیوتر CRESCO 8 متعلق به آژانس ملی ایتالیا برای فناوری‌های جدید و انرژی و توسعه اقتصادی پایدار (ENEA) به‌منظور دستیابی به پیشرفت‌های جدید در انرژی همجوشی
  • مرکز محاسبات پیشرفته تگزاس (TACC) که در‌حال‌حاضر کاملاً عملیاتی شده و تحلیل داده‌ها در زیست‌شناسی و جریان‌های آشفته مافوق صوت و شبیه‌سازی‌های اتمی روی طیف وسیعی از مواد را ممکن می‌سازد
  • سازمان انرژی اتمی بریتانیا (UKAEA) برای حل مشکلات محدود به حافظه که زیربنای طراحی نیروگاه‌های همجوشی آینده است

نتیجه‌ به‌دست‌آمده از بنچمارک هوش مصنوعی با دقت مختلط، پایه‌ای برای نسل بعدی پردازنده‌های گرافیکی اینتل برای هوش مصنوعی و محاسبات با عملکرد بالا به‌شمار می‌رود که با اسم رمز Falcon Shores شناخته می‌شود. Falcon Shores از معماری نسل بعدی Intel Xe به‌همراه بهترین ویژگی‌های Gaudi اینتل بهره خواهد برد. این یکپارچه‌سازی امکان استفاده از رابط برنامه‌نویسی واحد را فراهم می‌کند.

نتایج اولیه‌ عملکردی به‌دست‌آمده روی پردازنده‌ Intel Xeon 6 با هسته‌های P و حافظه‌ Multiplexer Combined Ranks (MCR) در سرعت ۸,۸۰۰ مگاهرتز بر ثانیه، نشان‌دهنده‌ بهبود عملکرد تا ۲/۳ برابری برای کاربردهای واقعی محاسبات با عملکرد بالا مانند Nucleus for European Modeling of the Ocean (NEMO) در‌مقایسه‌با نسل قبلی است. این نتایج پایه‌ محکمی را به‌عنوان پردازنده‌ مرکزی منتخب برای راه‌حل‌های محاسبات با عملکرد بالا ایجاد می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

technoc-instagram