در جمعیتهای آسیایی ارتباط واضحی بین مصرف زیاد نمک و سرطان معده وجود دارد. محققان در جدیدترین تحقیقات خود به این ارتباط در جمعیتهای دیگر پرداختهاند.
به گزارش تکناک، در حال حاضر ارتباطی بین مصرف نمک و سرطان معده در جمعیت آسیایی وجود دارد. اخیرا یک مطالعه گستردهتر آن یافتههای قبلی را تأیید کرده است: اضافه کردن نمک به غذا در سر سفره بهطور قابل توجهی خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
در سرتاسر جهان، سرطان معده در میان تشخیص پنج سرطان رایج قرار دارد. در حالی که نرخ بروز این سرطان در آسیای شرقی بالاترین میزان است، افزایش هشدار دهندهای در بروز سرطان معده در بین افراد زیر 50 سال در کشورهای پرخطر و کم خطر از جمله ایالات متحده، کانادا و بریتانیا وجود دارد.
در حالی که مصرف نمک با زوال عقل و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است، محققان هنوز در مورد نقش آن در خطر ابتلا به سرطان معده صحبت نمیکنند. برخی از مطالعات نشان میدهند که مقادیر زیاد نمک در رژیم غذایی، پوشش داخلی معده را مختل میکند و آن را مستعد کلونیزاسیون توسط باکتری هلیکوباکتر پیلوری میکند که یک عامل خطرناک شناخته شده است. برخی مطالعات دیگر نشان دهنده ارتباط مثبت بین سرطان معده و مقدار نمک مصرفی، مستقل از عفونت هلیکوباکتر پیلوری است.
تنها چند مطالعه وجود داشته است که ارتباط بین مصرف نمک و سرطان معده را بررسی کرده است و اکثریت آنها بر روی جمعیت آسیایی متمرکز شدهاند. در یک مطالعه جدید، محققان دانشگاه پزشکی وین (MedUni Vienna) به بررسی این موضوع پرداختند که آیا بین افزودن نمک به غذا در سر سفره و خطر ابتلا به سرطان معده در بزرگسالان بریتانیا ارتباطی وجود دارد یا خیر.
محققان دادههایی را از بیوبانک بریتانیا که یک مطالعه بزرگ مبتنی بر جمعیت بر روی بزرگسالان بریتانیا است، برای 471144 نفر بهدست آوردند. میانگین سنی شرکتکنندگان 56 سال و 9/53 درصد آنها زن بودند. از شرکتکنندگان پرسیده شد: آیا به غذای خود نمک اضافه میکنید؟ نمک استفاده شده در پخت غذا را درج نکنید و پاسخها گزینهای بین موارد “هرگز/به ندرت”، “گاهی اوقات”، “معمولا”، “همیشه” و “ترجیح می دهم پاسخ ندهم”، بودند. همچنین محققان دادههایی را در مورد وضعیت سرطان معده، وضعیت عفونت هلیکوباکتر پیلوری، و اینکه آیا شرکتکنندگان بیماریهای دیگری داشتند یا خیر به دست آوردند.
طی تقریباً 11 سال دادههای پیگیری، 640 مورد سرطان معده وجود داشت. با در نظر گرفتن عوامل دموگرافیک، اجتماعی-اقتصادی و شیوه زندگی و همچنین بیماریهای همزمان، شرکتکنندگانی که گزارش کردند همیشه نمک به غذا اضافه میکردند، نسبت به کسانی که هرگز یا به ندرت این کار را نمیکردند، 41 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان معده بودند.
سلما کروسنتینر، سرپرست و نویسنده این مقاله گفت: تحقیق ما ارتباط بین فراوانی نمک اضافه شده و سرطان معده را در کشورهای غربی نیز نشان میدهد.
محققان میگویند که پرسیدن از افراد درمورد مقدار نمک افزوده به غذا در سفره، یک راه ساده برای متخصصان پزشکی برای سنجش میزان نمک مصرفی است. علاوه بر این، این پرسش به راحتی میتواند به یک پیام سلامت عمومی تبدیل میشود که ممکن است به کاهش مصرف کلی نمک کمک کند.
همانطور که محققان اشاره کردند این مطالعه دارای محدودیتهایی است. در حالی که یک جمعیت بزرگی مورد استفاده قرار گرفت، تعداد شرکتکنندگان به اندازه کافی برای ارزیابی تأثیر عوامل بالقوه مانند سن، جنسیت، قومیت، عفونت هلیکوباکتر پیلوری یا وضعیت سیگار کشیدن بالا نبود. همانطور که گفته شد، عفونت هلیکوباکتر پیلوری یک عامل خطرناک شناخته شده برای بروز سرطان معده است. شیوع تخمینی عفونت در میان شرکتکنندگان 0.3٪ در مقابل شیوع تخمینی در سراسر انگلستان 35.5٪ بود، به این معنی که تأثیر عفونت هلیکوباکتر پیلوری به احتمال زیاد دست کم گرفته شده است.
همچنین این مسئله وجود دارد که اطلاعات رژیم غذایی دقیقی برای همه شرکتکنندگان در مورد محتوای نمک غذایی که میخوردند، وجود نداشته باشد.
علیرغم محدودیتها، این مطالعه در ارتباط فراوانی مصرف نمک با خطر ابتلا به سرطان معده در جمعیتهای غیر آسیایی آموزنده است.
تیلمان کوهن، سرپرست این مطالعه گفت: ما میخواهیم آگاهی را در مورد اثرات منفی مصرف بسیار زیاد نمک افزایش دهیم و مبنایی برای اقداماتی برای پیشگیری از سرطان معده فراهم کنیم.
این مطالعه در مجله Gastric Cancer منتشر شد.