طبق نتایج یک تحقیق جدید، قارچ سفید دکمهای خواص ضدسرطانی دارد و علاوه بر کُند کردن رشد تومور، به سیستم ایمنی برای مبارزه با سرطان کمک میکند.
به گزارش تکناک، واژه «نوتراسوتیکال» که در سال ۱۹۸۹ ساخته شد، ترکیبی از دو کلمه «تغذیه» و «دارو» است و به غذایی اطلاق میشود که خاصیت دارویی دارد. این اصطلاح برای مواد غذایی به کار میرود که فواید درمانی آنها سالها قبل توسط پزشکان طب سنتی شناخته شده بود.
در حالی که قارچ سفید دکمهای که مصرف زیادی دارد، به عنوان یک نوتراسوتیکال با خواص ضدسرطان شناخته شده است، اما مکانیسم دقیق عملکرد آن تاکنون مشخص نبود.
اکنون یک تحقیق جدید توسط محققان مؤسسه City of Hope (یکی از بزرگترین مراکز تحقیقاتی و درمانی سرطان در آمریکا) نشان داده است که این قارچ محبوب چگونه اثرات مثبت خود را روی سلامتی اعمال میکند.
شیوان چن، نویسنده مسئول این مطالعه گفت: «محققان City of Hope در حال بررسی موادی مانند قارچ سفید دکمهای، عصاره دانه انگور، انار، توتفرنگی و توتهای بنفش رسیده هستند تا خواص دارویی آنها را کشف کنند. این مواد گیاهی ممکن است در آینده برای حمایت از درمانها و پیشگیریهای سنتی سرطان مورد استفاده قرار گیرند.»
قارچ سفید دکمهای (Agaricus bisporus) یکی از رایجترین قارچهای خوراکی در جهان است و عصاره آن به طور تجاری هم در دسترس قرار دارد.
پیشتر، محققان مطالعهای انجام دادند که در آن قرصهای قارچ سفید دکمهای به افرادی که دچار سرطان پروستات بازگشتی بودند، داده شد.
در این تحقیق، ۱۳ نفر از ۳۶ شرکتکننده پس از مصرف این قرصها، کاهش سطح آنتیژن خاص پروستات (PSA) را مشاهده کردند، بدون اینکه تأثیری روی سطح تستوسترون خون آنها گذاشته شود. PSA پروتئینی است که هم توسط سلولهای سرطانی و هم غیرسرطانی پروستات تولید میشود و برای تشخیص سرطان پروستات مورد استفاده قرار میگیرد.
در این مطالعه، محققان اثرات مصرف قارچ سفید دکمهای را روی پاسخهای ایمنی در آزمایش روی موشهای مبتلا به سرطان پروستات و بیماران انسانی بررسی کردند.
آنها به ویژه روی نوعی سلول ایمنی به نام سلولهای مهارکننده مشتق از مغز استخوان (MDSC) تمرکز کردند. این سلولها در محیط تومور تجمع میکنند و نه تنها از مبارزه سایر سلولهای ایمنی با سرطان جلوگیری میکنند، بلکه باعث رشد تومور هم میشوند.
در موشها، محققان عصاره قارچ سفید دکمهای که توسط FDA تأیید شده است و به صورت خوراکی مصرف میشود را هم به عنوان پیشگیری و هم درمان آزمایش کردند.
برای پیشگیری، این عصاره هفت روز قبل از تزریق سلولهای تومور به موشها داده شد. نتیجه نشان داد که این عصاره به طور قابل توجهی رشد تومور پروستات را به تأخیر انداخت و باعث افزایش بقای موشها شد.
زمانی که عصاره قارچ سفید به عنوان درمان به موشهایی که تومور پروستات تثبیتشده داشتند، داده شد، مصرف روزانه یک دوز عصاره باعث کوچکشدن تومورها و ثابت نگهداشتن اندازه آنها شد. همچنین بقای موشها افزایش پیدا کرد.
این عصاره باعث کاهش تعداد سلولهای مهارکننده ایمنی (MDSCs) در بدن حیوانات شد. سلولهای MDSCs به طور طبیعی فعالیت سلولهای T را کاهش میدهند، بنابراین با کاهش این سلولها، تعداد و عملکرد سلولهای T افزایش پیدا کرد و واکنش ایمنی بدن در مبارزه با سرطان بهتر شد.
در بیماران مبتلا به سرطان پروستات، بعد از سه ماه درمان با این عصاره، همان کاهش سلولهای MDSCs و افزایش فعالیت سلولهای T و سلولهای کشنده طبیعی (NK) دیده شد. این سلولها به تخریب سلولهای سرطانی کمک میکنند.
محققان میگویند که قارچهای سفید دکمهای میتوانند به تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر سرطان کمک کنند و رشد سرطان را کُند نمایند. اما هشدار میدهند که قبل از شروع مصرف زیاد قارچ دکمهای، باید با پزشک مشورت کرد.
شیائوکیانگ وانگ، دانشمند ارشد City of Hope و نویسنده اصلی مطالعه، گفت: «مطالعه ما نشان میدهد که باید قبل از استفاده از مکملها با پزشک مشورت کرد تا از ایمنی آنها اطمینان پیدا کنیم و باید از مصرف خودسرانه مکملها خودداری شود.»
وی تصریح کرد: «برخی افراد قارچ یا عصاره آن را از اینترنت میخرند، اما این محصولات اغلب تأییدیه FDA ندارند. اگرچه نتایج تحقیق ما امیدوارکننده است، اما این مطالعه هنوز ادامه دارد. با وجود این، خوردن قارچهای سفید دکمهای تازه به طور روزانه مشکلی ندارد.»
محققان اکنون در حال بررسی این موضوع هستند که آیا ارتباطی بین کاهش MDSCs و بهبود نتایج بالینی در بیماران مبتلا به سرطان پروستات وجود دارد یا خیر.
این مطالعه در مجله Clinical and Translational Medicine منتشر شده است.