مقایسه کنسول بازی دستی Asus ROG Ally و Steam Deck

Asus ROG Ally یا Steam Deck؟ کدام کنسول دست برتر را دارد؟ با مقایسه‌ی این دو کنسول بازی دستی با تک‌ناک همراه باشید.

Asus ROG Ally با وجود تغییرات زیاد، همچنان دستگاه جذابی است که از‌نظر عملکرد خام به‌راحتی از Steam Deck پیشی می‌گیرد؛ اما مجموعه‌ای از به‌روزرسانی‌های عجیب‌وغریب، ROG Ally را در‌مقایسه‌با Steam Deck در وضعیتی بهتر قرار می‌دهد. برای کسانی که کنسول دستی بازی ندارند، ROG Ally همچنان بر Steam Deck برتری دارد.

بااین‌حال، همان‌طور‌که در مقاله‌ی حاضر درباره‌ی Steam Deck خواهید خواند، کنسول بازی دستی Valve با وجود سخت‌افزار قدیمی‌اش، همچنان به‌عنوان ابزاری تأثیرگذار در دنیای در حال تکامل کنسول‌های دستی بازی ادامه می‌دهد.

همه‌چیز به قیمت مربوط است

قیمت اصلی‌ترین موضوع بحث برای ROG Ally بود؛ به‌خصوص در مقابله با Steam Deck که قیمت‌گذاری عجیب‌وغریبی داشت. بااین‌حال، واضح است که ایسوس آماده بود تا با قیمت‌گذاری مشابه به کنسول بازی دستی Valve پاسخ دهد. ROG Ally با پردازنده‌ی Z1 Extreme با قیمت ۷۰۰ دلار عرضه می‌شود و مدل ارزان‌تر و مجهز به پردازنده‌ی Ryzen Z1 آن با قیمت ۶۰۰ دلار دردسترس قرار دارد.

درمقابل، قیمت نسخه‌ی پایه‌ و ۶۴گیگابایتی Steam Deck نزدیک به ۴۰۰ دلار است. برای داشتن نسخه‌ی مجهز به حافظه‌ی ذخیره‌سازی ۵۱۲‌گیگابایتی استیم دک، باید ۶۵۰ دلار هزینه کرد. نکته‌ی مهمی که درباره‌ی Steam Deck وجود دارد، این است که Valve اکنون Steam Deck‌ بازطراحی‌‌شده‌ای را عرضه می‌کند که قیمتش تا ۳۲۰ دلار کاهش می‌یابد.

Valve در حال حذف مدل‌های ۶۴ و ۵۱۲‌گیگابایتی Steam Deck (handheld gaming PC developed by Valve) است؛ زیرا Steam Deck OLED در حال ورود به بازار است که به‌جای مدل‌های گفته‌شده، فقط در مدل ۲۵۶گیگابایتی دردسترس خواهد بود که ۴۰۰ دلار قیمت خواهد داشت.

برخی از مشخصات مهم

ROG Ally ظاهر زیبایی دارد؛ اما واقعاً این سخت‌افزار است که کنسول دستی ایسوس را هیجان‌انگیز می‌کند. ROG Ally از پردازنده‌های سری Z1 شرکت AMD قدرت گرفته است که APUهای سفارشی هستند و از هسته‌های پردازشی Zen 4 و هسته‌های گرافیکی RDNA 3 استفاده می‌کنند. AMD دو پردازنده از این سری Z1 دارد؛ اما آن‌ها بسیار متفاوت‌اند.

Ryzen Z1 به شش هسته‌ی Zen 4 و چهار هسته‌ی RDNA 3 مجهز است که در‌مجموع عملکردی تا ۲.۸ ترافلاپس ارائه می‌دهد. در‌مقابل، Ryzen Z1 Extreme با هشت هسته‌ی Zen 4 و دوازده هسته‌ی RDNA 3 عظیم عرضه می‌شود. این سخت‌افزار عملکرد بسیار قدرتمندتری به‌ارمغان می‌آورد (تا ۸.۶ ترافلاپس طبق اطلاعات AMD).

ROG Ally اولین محصولی بود که از Z1 Extreme بهره برد؛ اما اکنون رقبایی نیز دارد. دستگاه آینده‌ی Legion Go لنوو نیز از پردازنده‌ی Z1 Extreme و Ayaneo 2S از Ryzen 7 7840U استفاده می‌کند که نسخه‌ی تغییرنام‌یافته‌ی Z1 Extreme است.

در مقام مقایسه، Steam Deck از سخت‌افزار بسیار ضعیف‌تری استفاده می‌کند. صرف‌نظر از مدلی که برمی‌گزینید، شما چهار هسته‌ی Zen 2 و هشت هسته‌ی RDNA 2 دریافت می‌کنید که عملکرد ۱.۶ ترافلاپسی را ارائه می‌دهند. APU Steam Deck نیز حداکثر ۱۵ وات قدرت دارد؛ در‌حالی‌که ROG Ally می‌تواند در حالت Turbo خود تا ۳۰ وات قدرت داشته باشد.

تفاوت بزرگی بین APU‌ها وجود دارد؛ اما Steam Deck و ROG Ally نیز ویژگی‌های مشترکی دارند. برای مثال، هر دو دستگاه ۱۶ گیگابایت حافظه‌ی LPDDR5 و درگاه کارت حافظه‌ی میکرواس‌دی برای افزایش حافظه‌ی ذخیره‌سازی دارند. همچنین، هر دو از USB-C برای شارژ‌کردن پشتیبانی می‌کنند و به جک هدفون ۳.۵‌میلی‌متری مجهزند.

قهرمان عملکرد واضح

بی‌شک ROG Ally با Z1 Extreme از Steam Deck قدرتمند‌تر است. در مقایسه‌ای مشابه با همان وضوح و توان ای‌پی‌یو، ROG Ally بیش از ۵۰درصد از Steam Deck سریع‌تر است. فراموش نکنید که عملکرد ROG Ally می‌تواند بیشتر نیز افزایش یابد. همان‌طورکه گفتیم، Steam Deck حداکثر ۱۵ وات قدرت دارد؛ ولی ROG Ally در حالت Turbo خود با شارژر وصل‌شده می‌تواند تا ۳۰ وات افزایش یابد.

از ابتدا واضح بود که ROG Ally سریع‌تر خواهد بود؛ اما این دستگاه به صفحه‌نمایشی با وضوح بیشتری نیز مجهز است. در وضوح ۱۰۸۰p، کنسول دستی ایسوس شروع به افت می‌کند. با‌این‌حال، هنوز‌هم عملکردش رضایت‌بخش است؛ به‌ویژه زمانی‌که می‌تواند بازی‌های پرطرفدار امروزی را در تنظیمات متوسط با ۳۰ فریم‌برثانیه اجرا کند.

از زمان عرضه، Asus به‌روزرسانی‌هایی برای ROG Ally منتشر کرده است که البته عملکرد آن را بهبود نبخشیده‌اند. در‌واقع، عملکرد تا حدی پسرفت کرده است. همان‌طور‌که در آزمایش مجدد دستگاه مشاهده می‌کنید، Asus ROG Ally در‌مقایسه‌با Steam Deck کمی افت کرده است.

خوشبختانه برای بهبود عملکرد کنسول‌های دستی با استفاده از حالت‌های مختلف عملکرد و ارتقای تصویر راهکارهایی وجود دارد. این موضوع هم برای Asus ROG Ally و هم برای Steam Deck صدق می‌کند. شما می‌توانید APU کنسول دستی ایسوس را بین 7 تا 30 وات تنظیم کنید؛ در‌حالی‌که Steam Deck فقط بین 5 تا 15 وات کار می‌کند.

عمر باتری کلی Steam Deck و ROG Ally تقریباً نزدیک به‌هم است. در حالت عملکرد پیش‌فرض در Asus ROG Ally و Steam Deck با تنظیمات حداکثر قدرت، شما می‌توانید حدود دو ساعت عناوین AAA سنگین را بازی کنید. درمجموع، ROG Ally احساس ارتقای کیفی بهتری را درمقایسه‌با Steam Deck به کاربران القا و عمدتاً بازی‌ها را با کیفیت تصویر بهتر و رزولوشن بیشتری اجرا می‌کند.

درمقابل، Asus ROG Ally Z1 گزینه‌ی چندان قدرتمندی نیست. در نمودار بالا، می‌توانید ببینید که مدل با Ryzen Z1 نمی‌تواند با Steam Deck در 720p با حالت عملکرد پیش‌فرض رقابت کند.

در آزمایش‌های انجام‌شده، دستگاه از توان‌های بیشتر چندان بهره نمی‌برد. اگر قصد دارید Asus ROG Ally مجهز به Ryzen Z1 را بخرید، بهتر است همچنان به استفاده از Steam Deck ادامه دهید یا کمی بیشتر هزینه و مدل Z1 Extreme را تهیه کنید.

ویندوز 11 کار را تمام نکرده است

یکی از تفاوت‌های مهم بین ROG Ally و Steam Deck، سیستم‌عامل آن‌هاست. Steam Deck از SteamOS اختصاصی Valve، اما ROG Ally از ویندوز 11 بهره می‌برد. ناگفته نماند که راهکارهایی برای نصب سیستم‌عامل ویندوز روی Steam Deck نیز وجود دارد.

هر دو سیستم‌عامل مزایا و معایب خود را دارند. در استیم دک، SteamOS رابط کاربری آسان و بهینه‌سازی‌شده برای بازی‌های دستی ارائه می‌دهد. این رابط کاربری با بزرگ‌ترین شبکه‌ی توزیع بازی‌های کامپیوتری ارتباط دارد و بدین‌ترتیب، می‌توانید به‌راحتی عناوین جدید را بخرید.

بااین‌همه، SteamOS معایب خاص خود را دارد. برای مثال، وقتی Steam Deck به شارژر متصل نیست، باید Wi-Fi را خاموش کرد؛ زیرا دستگاه گاهی اوقات گیج می‌شود و حتی با شارژ کامل، فکر می‌کند باتری تمام شده است. این نوع اشکالات عجیب‌‌وغریب در SteamOS فراوان است.

برای اکثر مردم، بزرگ‌ترین تفاوت این است که SteamOS بر‌اساس لینوکس ساخته شده است. این یعنی از تجربه‌ی بسیاری از بازی‌ها محروم می‌شوند؛ از‌جمله بازی‌هایی که نرم‌افزار ضد‌تقلب دارند و بازی‌هایی که در بازارهای دیگر (مانند اپلیکیشن Xbox) هستند. ویندوز 11 این مشکل را برای ROG Ally حل می‌کند و به شما امکان می‌دهد بازی‌ها را در فروشگاه‌های دیگر دریافت و عناوینی را تجربه کنید که از نرم‌افزار ضد‌تقلب استفاده می‌کنند (مانند Destiny 2).

ویندوز 11 نیز معایبی خاص خود را دارد. اولین ایراد این است که ویندوز ۱۱ بیشتر سیستم‌عاملی برای کامپیوتر رومیزی است، نه سیستم‌عامل مخصوص کنسول بازی دستی. در‌عوض، Armoury Crate ایسوس روی ویندوز اجرا می‌شود. این برنامه به شما امکان می‌دهد تا کارهایی مانند راه‌اندازی بازی‌ها را انجام دهید. برنامه‌ی مذکور به اپلیکیشن‌های EA ،Xbox ،Ubisoft Connect ،‌GOG Galaxy، فروشگاه Epic Games و Steam وصل می‌شود.

بعد از اجرای Armoury Crate، باید به دسکتاپ بروید تا بازی‌های خود را نصب کنید. هر عنوانی که از لانچر استفاده می‌کند (مانند Cyberpunk 2077)، شما را دوباره به دسکتاپ برمی‌گرداند. خوشبختانه ROG Ally از دو حالت کنترلر از‌طریق Armoury Crate پشتیبانی می‌کند؛ بنابراین، به‌سرعت بین حالت دسکتاپ و حالت بازی می‌توانید تغییر حالت دهید. همچنین، این برنامه به شما امکان می‌دهد تا دستورهای صفحه‌کلید و ماوس را به دکمه‌ها اختصاص دهید و حتی میان‌برها و اقداماتی مانند باز‌کردن Task Manager را ضمیمه کنید.

Steam Deck مشکلات کاربردی دارد؛ اما این‌ها عمدتاً به‌دلیل اشکالات عجیب‌وغریب رابط کاربری آن است. ROG Ally به‌طور ذاتی این مشکلات را دارد و بیشتر شبیه لپ‌تاپی جمع‌وجور است تا کنسول دستی. Steam Deck در این‌جا برنده است؛ اما نباید فراموش کرد مشکلات کاربردی زیادی دارد.

تنظیم و اتمام کار

یکی از زمینه‌هایی که Steam Deck درمقابل ROG Ally پیشتاز است، احساس استفاده از آن است. Steam Deck بزرگ و حجیم است؛ اما Valve از فضای آن با استفاده از جوی‌استیک‌ها و دکمه‌های با‌کیفیت و تاچ‌پد‌ها به‌خوبی بهره می‌برد.

ROG Ally تاچ‌پد ندارد؛ اما مشکل اصلی‌اش این است که دکمه‌های آن احساس خوشایندی را به‌ کاربران القا نمی‌کنند. جوی‌استیک‌ها کمی ارزان‌قیمت به‌نظر می‌رسند و D-pad نیز احساس بدی می‌دهد. آن‌ها به‌اندازه‌ی Joy-Con در نینتندو سوئیچ بد نیستند؛ اما ROG Ally قطعاً احساس کنترلر تقلبی 30‌دلاری را به کاربران القا می‌کند. با‌این‌حال، ROG Ally راحت‌تر در دست قرار می‌گیرد و اندکی سبک‌تر، اما بسیار کوچک‌تر است.

ROG Ally با Z1 Extreme برنده‌ی مقایسه‌ است

ROG Ally مشکلات خودش را دارد. این دستگاه تمام مشکلات Steam Deck را به‌سرعت حل نمی‌کند؛ اما با 50 دلار بیشتر، عمر باتری بیشتر، عملکرد رضایت‌بخش‌تر، پشتیبانی بیشتر از بازی‌ها از‌طریق Xbox Game Pass، و صفحه‌نمایش بسیار زیباتری ارائه می‌دهد.

باوجوداین، این قابلیت‌ها را تنها نسخه‌ی پرچم‌دار مجهز به Z1 Extreme ارائه می‌دهد. مدل پایه‌ی ROG Ally با Ryzen Z1 قطعاً پایین‌تر از Steam Deck قرار می‌گیرد و هیچ‌یک از ویژگی‌های موجود در کنسول دستی Valve را به‌ارمغان نمی‌آورد.

با‌این‌همه، نباید Steam Deck خود را به‌خاطر ROG Ally نسخه‌ی Z1 Extreme کنار بگذارید. Steam Deck، به‌ویژه اکنون که Asus ROG Ally (handheld gaming console formfactor PC) با به‌روزرسانی‌های سختی روبه‌رو شده است، همچنان با ثبات خود تحسین برانگیزد. اگر قبلاً کنسول بازی دستی نداشته‌اید، ROG Ally دستگاهی است که باید انتخاب کنید؛ اما اگر قبلاً کنسول دستی بازی را Steam Deck داشته‌اید، نیازی نیست به فکر ارتقای آن باشید.

حالا که Steam Deck OLED در آینده‌ی نزدیک قرار است روانه‌ی بازار شود، این موضوع بیشتر صدق می‌کند. ما هنوز فرصت بررسی این دستگاه دستی را نداشته‌ایم؛ اما حداقل ازنظر صفحه‌نمایش تعادل را برقرار خواهد کرد. همچنین، Valve کنسول دستی Steam Deck OLED را با قیمتی بسیار ارزان‌تر از مدل اصلی عرضه می‌کند که باعث می‌شود ROG Ally ایسوس دربرابر آن بسیار گران‌تر به‌نظر برسد.

دیدگاه شما کاربران تک‌ناک درباره‌ی کنسول‌های بازی دستی Asus ROG Ally و Steam Deck چیست؟ شما کدام‌یک را ترجیح می‌دهید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.