اولین سوپرکامپیوتر ساخت چین آنلاین شد

سوپرکامپیوتر

اولین سوپرکامپیوتر تماماً ساخت چین آنلاین شد. وظیفه تولید این دستگاه را چاینا تلکام برعهده داشته است.

به‌گزارش تک‌ناک، چاینا تلکام ادعا می‌کند که اولین سوپرکامپیوتر چینی تماماً ساخته‌شده با قطعات و فناوری چینی را تولید کرده است. طبق گزارش‌ها، سوپرکامپیوتر مرکز محاسبات هوش مرکزی واقع در ووهان، برای هوش مصنوعی ساخته شده است.

اگرچه چین قبلاً سوپرکامپیوترهایی را با سخت‌افزار و نرم‌افزار داخلی ساخته است، استفاده کامل از قطعات داخلی برای این سوپرکامپیوتر نقطه عطف جدیدی برای صنعت فناوری این کشور محسوب می‌شود.

جزئیات دقیقی از مرکز محاسبات هوش مرکزی (Central Intelligent Computing Center) وجود ندارد. تا اینجا مشخص است این سوپرکامپیوتر تماماً چینی مدل‌های زبانی بزرگ با تریلیون‌ها پارامتر را می‌تواند آموزش دهد و از سیستم خنک‌کنندگی مایع استفاده می‌کند. بااین‌همه، مشخص نیست که این سوپرکامپیوتر چه عملکردی دارد.

در گزارش آی‌تی‌هوم، قدرت این ابرکامپیوتر پنج اگزافلاپ ذکر شده است؛ اما به‌نظر می‌رسد که این نشریه درباره قدرت محاسباتی کلی سوپرکامپیوترهای چاینا تلکام صحبت می‌کرده است و نه‌فقط درباره این سوپرکامپیوتر خاص.

تامزهاردور می‌نویسد که احتمالاً نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم به‌زودی بنچمارک‌های رسمی عملکرد سوپرکامپیوتر یادشده منتشر شود؛ زیرا چین از ارائه سوپرکامپیوترهای خود به سازمان TOP500 طفره می‌رود. سازمان مذکور ۵۰۰ سوپرکامپیوتر سریع‌ جهان را زیرنظر گرفته است. به‌نظر می‌رسد این واکنش به‌دلیل ترس از جلب توجه بیش‌از‌حد و جلوگیری از تحریم‌های بیشتر ایالات متحده آمریکا است.

با‌توجه‌به دردسترس‌نبودن جزئیات، حدس‌زدن این موضوع سخت است که در این سوپرکامپیوتر چه قطعاتی به‌کار رفته‌اند. در بخش پردازنده، ممکن است از پردازنده‌های سروری KaiSheng KH-40000 شرکت Zhaoxin استفاده شود که در‌حال‌حاضر، در سرورهای داخلی موجود است. بااین‌حال، گزینه‌های دیگری نیز وجود دارند؛ مانند پردازنده ۳۲ هسته‌ای 3D5000 شرکت Loongson و پردازنده ۶۴ هسته‌ای Feiteng Tengyun S2500 شرکت Phytium. این سه تراشه در معماری خود تفاوت‌های زیادی دارند؛ زیرا Zhaoxin مانند ای‌ام‌دی و اینتل از معماری x86 و Loongson از نسخه‌ای از MIPS و Phytium از معماری Arm استفاده می‌کند.

به‌طور مشابه، برای کارت‌های گرافیک ساخت چین نیز گزینه‌های زیادی وجود دارد که شامل Moore Threads و Loongson و Biren می‌شوند. از بین این سه شرکت، Moore Threads جدیدترین کارت گرافیک خود، MTT S4000 را معرفی کرده که قرار است در مرکز محاسبات هوشمند KUAE استفاده شود.

کارت گرافیک LG200 شرکت Loongson حدود دو هفته قبل از S4000 عرضه شد؛ اگرچه عملکرد ادعا‌شده آن ممکن است باعث کندی عملکرد ابرکامپیوتر شود. کارت گرافیک BR100 شرکت Biren می‌تواند قهرمانی سنگین‌وزن باشد؛ ولی مشخص نیست که پس از توقف تولید TSMC به‌دلیل تحریم‌های ایالات متحده آمریکا، در جایی دیگر مجدداً تولید شده است یا خیر.

صرف‌نظر از سخت‌افزار واقعی درون سوپرکامپیوتر جدید چاینا تلکام، مهم‌ترین بخش این است که این ابرکامپیوتر ظاهراً تماماً با سخت‌افزار چینی ساخته شده است. اتکای کامل به فناوری چینی احتمالاً بدین‌معنی است که مرکز محاسبات هوش مرکزی در برخی یا بسیاری از زمینه‌ها ضعیف است.

باوجوداین، استقلال فناوری هدفی اساسی برای چین است؛ حتی اگر به‌معنای جایگزین‌کردن سخت‌افزارهای پیشرفته غربی با قطعات ضعیف‌تر، اما تولید داخلی باشد. اگر چین بتواند در همه زمینه‌ها بر توانایی‌های خود تکیه کند، تحریم‌های ایالات متحده آمریکا چندان تأثیرگذار نخواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.