تخیل چگونه در ذهن ما شکل می گیرد؟

پژوهشگران دانشگاه اوزاکا دریافته‌اند که فعالیت‌های مغزی به نام نوسان‌های امواج تیز در هیپوکامپ با افکار خودانگیخته، مانند خیال‌پردازی مرتبط هستند.

به گزارش تک‌ناک، این نوسان‌ها، که در موقع خواب یا زمان‌های خیال‌پردازی فعال می‌شوند، ممکن است تأثیری در حالات مختلف ذهنی: مانند: اوتیسم و ADHD داشته باشند. این یافته‌ها با استفاده از مطالعه بر روی بیماران صرعی که قبل از جراحی، الکترودهای داخل جمجمه‌ای در هیپوکامپ آنها کار گذاشته شده بود، به دست آمده است.

بخشی از آنچه که ما را به انسان تبدیل می‌کند، توانایی ما برای فکر کردن در مورد افراد، مکان‌ها یا رویدادهایی است که در حال حاضر وجود ندارند. نکتۀ مهم این است که ما هنوز به طور دقیق نمی‌دانیم مغزمان چگونه این کار را انجام می‌دهد. به تازگی محققان دانشگاه اوزاکا، نوع خاصی از فعالیت مغز مرتبط با این نوع افکار را شناسایی کرده‌اند، همانند زمانی که ما خیال‌پردازی می‌کنیم یا اجازه می‌دهیم ذهنمان سرگردان شود.

امواج تیز و حافظه

زمانی که به موضوعاتی فکر می‌کنیم که واقعاً رخ نمی‌دهند، مثل وقتی که رویاپردازی داریم، مغز اطلاعات را به جای دریافت و پردازش آن، به وجود می‌آورد و می‌سازد. به همین دلیل محققان آن را به عنوان حالت مغزی خود تولیدشده طبقه‌بندی می‌کنند.

در مطالعه‌ای که 22 مه در مجلۀ علمی Nature Communications منتشر شد، محققان ژاپنی کشف کردند که این حالت‌های خود تولیدشده با الگوی خاصی از فعالیت مغز به نام موج‌های تیز ارتباط دارند. این امواج از هیپوکامپ شروع می‌شوند، که ناحیه‌ای از مغز است و برای ساختن و بازیابی خاطرات ضروری است.

یک بیمار صرعی با الکترودهای داخل جمجمه‌ای کاشته شده در هیپوکامپ به سؤالاتی در مورد محتوای افکار خود در زمان اندازه‌گیری الکتروانسفالوگرافی پاسخ می‌دهد.

روش‌شناسی مطالعۀ فعالیت مغزی

در راستای مطالعۀ رابطۀ میان این امواج تیز و انواع مختلف افکار، گروه تحقیقاتی از اطلاعاتی استفاده کردند که در هنگام جراحی بیماران مبتلا به صرع مقاوم به دارو جمع‌آوری می‌شود. در این بیماران، الکترودهای داخل جمجمه‌ای در هیپوکامپ کاشته و فعالیت در مغز به‌ صورت مداوم ردیابی می‌شود تا جراحان بتوانند ناحیۀ صرع را شناسایی کنند و مطمئن شوند بخشی از مغز را که عواقب غیرمنتظره‌ای در پی خواهد داشت، بر نمی‌دارند.

تاکامیتسو ایواتا، نویسندۀ اصلی این مطالعه می‌گوید: ما از بیمارانی که به مدت 10 روز تحت این کنترل مغزی الکتروانسفالوگرافی بودند، درخواست کردیم تا پرسشنامه‌ای ساعتی که مربوط به افکار و احساسات آنها بود را تکمیل کنند. ما با انجام آن به دنبال این بودیم که ببینیم، آیا می‌توانیم ارتباطی میان فعالیت مغز ثبت‌شده و احساس و تفکر بیماران در آن زمان شناسایی کنیم.

برای بررسی محتوای افکار و احساسات از پرسشنامه استفاده شد

یافته‌هایی در مورد فعالیت مغز و الگوهای فکری

به‌طور کلی، امواج تیز موج از هیپوکامپ بیماران در شب (به احتمال زیاد در هنگام خواب) ایجاد می‌شود. علاوه بر این، گروه تحقیقاتی متوجه ارتباطی میان افزایش فعالیت امواج تیز و افکاری شدند که واضح‌تر یا تخیلی‌تر و کمتر مطلوب یا مرتبط با کار بودند، یعنی زمانی که ذهنشان سرگردان بود.

تاکوفومی یاناگیساوا، نویسندۀ ارشد این مطالعه توضیح می‌دهد: اگرچه مطالعۀ ما به طور کامل بر روی افراد مبتلا به صرع انجام شد، امّا ما تمام تلاش خود را برای حذف داده‌های مربوط به صرع انجام دادیم تا نتایج برای جمعیت‌های سالم قابل استفاده باشد. شباهت‌های بسیاری از نتایج ما و نتایج مطالعات قبلی، با استفاده از گونه‌ها یا روش‌های دیگر، نشان می‌دهد که رویکرد ما به خوبی کار می‌کند.

هرچه حروف درابر کلمات بزرگ‌تر باشد، تأثیر بیشتری بر امواج تیز موج دارد

مفاهیمی برای درک عملکرد مغز

شواهد فزاینده‌ای وجود دارد که نشان می‌دهند، حالت‌های مغزی خودساخته از جمله افکار سرگردان و مزاحم، پیوندهای پیچیده‌ای با هوش، اوتیسم، اختلال کمبود توجه و شادی یا بهزیستی دارند. بنابراین درک بهتر مناطق مغز و فعالیتی که باعث این حالات می‌شود، ممکن است به افراد مبتلا به محدودۀ وسیعی از بیماری‌های مختلف کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.