حساسیت به قند چیست و چگونه درمان می شود؟

اگر پس از خوردن قند علائم ناراحت کننده ای مانند درد معده، نفخ، کهیر، بثورات پوستی یا خارش را تجربه می کنید، ممکن است حساسیت به قند داشته باشید.

اگر پس از خوردن قند علائم ناراحت کننده ای مانند درد معده، نفخ، کهیر، بثورات پوستی یا خارش را تجربه می کنید، ممکن است حساسیت به قند داشته باشید.

به گزارش تکناک، آلرژی واقعی به قند خیلی نادر است. در واقع این نوع آلرژی به ندرت رخ می دهد. با این حال، برخی افراد دچار عدم تحمل قند هستند. برای یادگیری تفاوت بین حساسیت به قند و عدم تحمل قند، غذاهایی که در صورت تجربه از آنها باید اجتناب کنید و گزینه های درمانی، ادامه این مطلب را بخوانید.

انواع قندها

چندین نوع قند وجود دارد، از جمله:

  • گلوکز: این مونوساکارید یا یک کربوهیدرات ساده، نوع اصلی قند موجود در خون است. بدن کربوهیدرات ها را به گلوکز تجزیه می کند. گاهی اوقات گلوکوز، قند خون نیز نامیده می شود که انرژی سلول های بدن شما را تامین می کند.
  • فروکتوز: این نوع قند به عنوان قند میوه نیز شناخته می شود. فروکتوز قند ساده ای است که در میوه ها، برخی سبزیجات و عسل یافت می شود.
  • لاکتوز: لاکتوز که گاهی قند شیر نامیده می شود، یک دی ساکارید (دو مولکول قند) است که از گلوکز و گالاکتوز تشکیل شده است. این ماده در شیر و محصولات لبنی مشتق شده از پستانداران مانند گاو، بز و حتی انسان یافت می شود.
  • ساکارز: ساکارز که به قند سفره معروف است، از گلوکز و فروکتوز تشکیل شده است و در نیشکر یافت می شود.

تفاوت حساسیت به قند و عدم تحمل قند

در یک آلرژی غذایی، سیستم ایمنی بدن که به طور معمول با عفونت ها مبارزه می کند، یک غذا را به عنوان یک مهاجم می بیند. این امر منجر به یک پاسخ ایمنی می شود که در آن مواد شیمیایی مانند هیستامین آزاد می شود. این مسئله باعث واکنش آلرژیک می شود.

آلرژی به قند بسیار نادر است. برعکس، عدم تحمل قند که گاهی اوقات حساسیت قند نامیده می شود، به این معنی است که بدن شما نمی تواند قند را به درستی هضم کند. در نتیجه سیستم گوارشی شما را تحریک می کند، که معمولاً باعث ناراحتی دستگاه گوارش (GI) می شود.

علائم حساسیت به قند

خیلی بعید است که افراد حساسیت به قند داشته باشند. اگر حساسیت غذایی را تجربه کنید، ممکن است علائم خفیف تا شدیدی داشته باشید که در عرض دو ساعت پس از مصرف رخ می دهد که عبارتند از:

  • دشواری در تنفس، تنگی نفس، خس خس سینه یا سرفه
  • کهیر یا بثورات
  • خارش به خصوص در قسمت دهان
  • تورم شما
  • مشکل در بلع یا تنگی گلو
  • در موارد شدید، آنافیلاکسی یا شوک شدید

علائم عدم تحمل قند

اگر عدم تحمل قند دارید، ممکن است علائمی مانند موارد زیر را تجربه کنید:

  • نفخ
  • اسهال
  • اگزمای شدید
  • سردرد یا میگرن
  • حالت تهوع
  • دل درد

عوامل خطرناک

افراد مبتلا به اختلالات روده مانند بیماری کرون و کولیت در معرض خطر واکنش های نامطلوب به قندهای خاص، به عنوان مثال به شکل سوء جذب فروکتوز هستند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر پس از مصرف غذاهای حاوی قند، علائم ناراحت کننده یا نامطلوب را تجربه کردید، باید به پزشک مراجعه کنید. آنها می توانند به تشخیص عدم تحمل قند یا یک بیماری زمینه ای کمک کنند.

تشخیص

پزشک یا متخصص آلرژی ممکن است بتواند به شما کمک کند تا بفهمید آیا حساسیت به قند دارید یا عدم تحمل قند. این کار ممکن است از طریق آزمایش با رژیم‌های غذایی حذفی (حذف غذایی که به عدم تحمل شما مشکوک هستید تا ببینید آیا علائم کاهش می‌یابند) مشخص شود.

متخصص آلرژی آزمایش‌های زیر را انجام دهد:

  • تست پوستی یا پچ: پزشک بازو یا پشت شما را با کاوشگرهای حاوی آلرژن های بالقوه سوراخ می کند تا ببیند آیا پوست شما در عرض 15 تا 30 دقیقه واکنش نشان می دهد یا خیر. اگر به برخی آلرژن ها حساسیت داشته باشید، ممکن است برجستگی هایی به اندازه نیش پشه ببینید.
  • آزمایش خون: پزشک خون شما را می گیرد و آزمایشگاه مقدار آنتی بادی IgE را در غذاهای مورد آزمایش اندازه گیری می کند. نتایج ممکن است یک تا دو هفته طول بکشد.

در حالی که تست‌های آلرژی غذایی در خانه در دسترس هستند، آکادمی آلرژی، آسم و ایمونولوژی آمریکا توصیه می‌کند این تست‌ها را امتحان نکنید، زیرا ممکن است دقیق نباشند و تفسیر آنها دشوار باشد.

درمان

عدم تحمل قند اغلب با تغییر رژیم غذایی قابل درمان است. شما می توانید غذاهای خاصی را که علائم شما را تحریک می کنند، محدود کنید یا به‌طور کلی از خوردن آنها اجتناب کنید.

به افراد مبتلا به اختلالات روده مانند سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) که ممکن است دچار عدم تحمل قند شوند، اغلب توصیه می‌شود از یک رژیم غذایی با FODMAP کم (الیگوساکاریدهای قابل تخمیر، دی ساکاریدها، مونوساکاریدها و پلی‌ال‌ها) یا یک رژیم غذایی کربوهیدراتی خاص پیروی کنند تا از قندهایی که باعث ایجاد علائم می‌شوند، اجتناب کنند.

غذاهایی که باید از خوردن آنها اجتناب کنید

اگر دچار عدم تحمل قند هستید، بهتر است از خوردن غذاهای خاصی که علائم شما را تشدید می کنند، اجتناب کنید. غذاهایی که باید از آنها اجتناب کرد یا در حد اعتدال مصرف کرد، می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • شربت آگاو
  • آب نبات
  • شیرینی هایی با قند افزوده مانند کیک یا کلوچه
  • آب میوه ها
  • شربت ذرت با فروکتوز بالا
  • عسل
  • ژله یا مربا
  • شیر یا لبنیات
  • شیره
  • سس های سالاد، چاشنی ها، سس های پاستا
  • جوش شیرین
  • شکر سفره

جایگزین های قند

اگر دچار عدم تحمل قند هستید، ممکن است بتوانید جایگزینی برای قند داشته باشید که برخی از آنها عبارتند از:

  • Advantame
  • Equal، NutraSweet Natural یا Sugar Twin (آسپارتام)
  • شیر، ماست و پنیر بدون لاکتوز
  • میوه راهب
  • نیوتام (نئوتام)
  • اسپلندا (سوکرالوز)
  • Sweet One و Sunnett (اسه سولفام پتاسیم)
  • Sweet’N Low، Sugar Twin یا Necta Sweet (ساخارین)
  • استویا

توجه: FDA گفته است که مصرف آسپارتام بی خطر است. با این حال، برخی تحقیقات نشان داده اند که مصرف طولانی مدت آسپارتام می تواند با دیابت و افزایش وزن مرتبط باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.