هویج برای سلامتی چشم مفید است اما خواص هویج به همین جا ختم نمی شود. ترکیبات موجود در این خوراکی می تواند فواید فراوانی برای سلامتی بدن داشته باشد.
به گزارش تکناک، هویج یکی از سبزیجات ریشهدار است و دارای خواص زیادی برای سلامتی بدن است. با ما تا آخر این مطلب همراه باشید تا در مورد چند خاصیت دیگر هویج بیشتر بدانید.
بیشتر بخوانید:
- نیاز روزانه بدن به پروتئین چقدر است؟
- ۱۳ علت شایع گرفتگی عضلات پا
- 4 علامت واضح سرطان روده بزرگ در جوانان
- ریتم شبانه روزی بدن چگونه کار می کند؟
- ۲ خصوصیت شاخص مصرف کنندگان قهوه
- چرا افسرده می شویم؟
- ۴ راهکار موثر برای رهایی از نشخوار فکری
- آیا افزودن لیمو به قهوه باعث لاغری می شود؟
- کدام نوع فیبر برای یبوست مزمن بهتر است؟
- فواید مصرف پودر پروتئین برای بدن
- ۱۵ علامت غافلگیرکننده سرطان
- انسولین خودتنظیم شونده به کمک بیماران دیابتی می آید
- چرا موها با افزایش سن سفید می شوند؟
- چگونه خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهیم؟
- بیماری تیروئید چیست و چه علائمی دارد؟
تقویت بینایی
یک هویج بزرگ می تواند 100درصد از میزان توصیه شده روزانه ویتامین A را تامین کند. این ماده مغذی مهم که به عنوان یک آنتی اکسیدان محافظ سلول عمل می کند، حتی می تواند به محافظت در برابر سرطان، دژنراسیون ماکولا وابسته به سن و سرخک نیز کمک کند. کمبود ویتامین A می تواند منجر به بیماری به نام گزروفتالمی شود که این بیماری می تواند به بینایی طبیعی آسیب برساند و منجر به شب کوری شود.
ویتامین A که از هویج دریافت می کنید، از دو کاروتنوئید به نام های آلفاکاروتن و بتاکاروتن به دست می آید. اما اینها تنها مواد مفید هویج برای بینایی نیستند. آنتی اکسیدان های لوتئین و زآگزانتین موجود در هویج نیز سلامت چشم را افزایش می دهد. این دو ترکیب طبیعی از شبکیه و عدسی چشم محافظت می کنند.
تعادل قند خون
اگرچه هویج در مقایسه با سایر سبزیجات دارای قند بیشتری است، اما خواص ضد دیابتی هم دارد. افرادی که میزان پایینتری از کاروتنوئیدها که رنگدانههایی هستند که به هویج رنگ نارنجی میدهند، داشتند، میزان قند خون بالاتر و انسولین ناشتا بالاتری داشتند. این مسئله نشان می دهد که کاروتنوئیدها ممکن است در مدیریت دیابت کمک کنند.
ثابت شده است که فیبر موجود در هویج به تنظیم میزان قند خون و انسولین بعد از خوردن غذا کمک می کند. هویج خام یا کمی پخته شده نیز دارای شاخص گلیسمی پایینی است که باعث می شود هویج، منبع انرژی ثابتی داشته باشد.
کنترل وزن
هویج علاوه بر فیبری که فراهم می کند، مملو از آب است. یک هویج در واقع 88 درصد آب است. این ترکیب میزان سیری را افزایش می دهد.
بر اساس مطالعهای که در سال 2021 در مجله Nutrients منتشر شد، هویج در مقایسه با سایر سبزیجات با شاخص توده بدنی پایینتر و چاقی کمتر مرتبط است. علاوه بر این، هویج کالری کمی دارد. در واقع یک فنجان هویجخرد شده فقط 52 کالری دارد.
کاهش خطر ابتلا به سرطان
آنتی اکسیدان های موجود در هویج با کاهش خطر ابتلا به چندین نوع سرطان از جمله ریه، روده بزرگ، پروستات و لوسمی مرتبط هستند. برخی تحقیقات نشان داده اند که آنتی اکسیدان کاروتنوئیدی به نام بتاکاروتن با جلوگیری از ابتلا به برخی سرطان ها از جمله سرطان کولورکتال مرتبط است.
همچنین هویج حاوی کاروتنوئید دیگری به نام لیکوپن است. لیکوپن پتانسیل مبارزه با سرطانهایی مانند سرطان معده، پروستات، ریه و سینه را دارد و طبق یک مطالعه در سال 2022 نشان داده شده است ممکن است در سلامت عروق و پیشگیری از اختلالات قلبی عروقی نیز نقش داشته باشد.
تنظیم فشار خون
پتاسیم موجود در هویج نقش کلیدی در تنظیم فشار خون دارد. این ماده معدنی میزان سدیم را متعادل و به دفع سدیم و مایعات اضافی از بدن کمک کرده و فشار را از قلب خارج می کند. هویج می تواند در کاهش نفخ پس از مصرف بیش از حد غذای نمکی، موثر باشد.
هویج در میان چند میوه و سبزیجات دیگر، بیشترین فایده را برای سلامت قلب و عروق دارد.
کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی
ترکیبات فنلی موجود در هویج، پتانسیل کاهش بیماری های قلبی عروقی را دارد. این ترکیبات دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند که به حفظ میزان طبیعی قند خون و کلسترول نیز کمک می کند.
تقویت سیستم ایمنی
یک مقاله منتشر شده در مجله Foods به دو ویتامین موجود در هویج که برای سیستم ایمنی بدن مفید هستند، اشاره کرده است که این ویتامین ها عبارتند از: ویتامین C و ویتامین A. ویتامین C موجود در هویج باعث حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن شما می شود.
ویتامین A با ایفای یک نقش مهم در تشکیل و محافظت از غشاهای مخاطی، از سیستم ایمنی حفاظت می کند. غشاهای مخاطی به عنوان سدی عمل می کنند تا میکروب ها را از بدن دور نگه دارند. آنها پوشش داخلی دستگاه تنفسی، گوارشی و مجاری ادراری تناسلی را تشکیل می دهند.
افزایش سلامت مغز
تحقیقات نشان داده است که ترکیبات طبیعی موجود در هویج به عنوان ضد التهاب عمل می کنند. یکی از این ضد التهاب ها لوتئین است، همان آنتی اکسیدانی که از شبکیه در برابر دژنراسیون ماکولا محافظت می کند و ممکن است در عملکرد مغز نیز نقش داشته باشد. یک مطالعه که در سال 2021 منتشر شده در مجله Nutrients نشان می دهد که لوتئین اثرات مفیدی بر سلامت مغز افراد مسن سالم دارد.
چگونه هویج بیشتری مصرف کنیم؟
با دانستن تمام اثرات مفید آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و پیشگیری از بیماری هویج، احتمالاً شما هم ترغیب شدید تا هویج را بیشتر به وعده های غذایی خود اضافه کنید.
هویج در انواع و رنگ های گوناگون وجود دارد. هویج بنفش دارای پلی استیلن است که خاصیت ضد التهابی نیز دارد. بیشترین میزان لوتئین در هویج های زرد وجود دارد. هویج نارنجی دارای مقدار زیادی آلفا و بتاکاروتن است و هویج سیاه، سرشار از ترکیبات فنلی است. هویج قرمز دارای مقادیر بالایی لیکوپن است.
حالا سوالی که مطرح می شود این است که برای بهره مندی از خواص هویج، به چه شکلی بهتر است آن را مصرف کنیم؟ خام بهتر است یا پخته؟ خوردن هویج هم به صورت خام و هم پخته فواید زیادی دارد. هویج خام شاخص گلیسمی پایینتری دارد و ویتامین C بیشتری دارد. پختن هویج دیوارههای سلولی ضخیم سبزیجات را میشکند که این فرآیند، جذب آنتیاکسیدانها را آسانتر میکند.