4 راهکار موثر برای رهایی از نشخوار فکری

شاید شما هم افکار تکراری با ماهیت منفی را در ذهنتان مرور کنید. به این کار نشخوار فکری می گویند و برای رهایی از آن، راهکارهای وجود دارد.

شاید شما هم افکار تکراری با ماهیت منفی را در ذهنتان مرور کنید. به این کار نشخوار فکری می گویند و برای رهایی از آن، راهکارهای وجود دارد.

به گزارش تکناک، داشتن افکار منفی، امری رایج است و به گفته انجمن روانپزشکی آمریکا (APA)، این افکار در دوران کرونا، برای افراد زیادی مشکل ساز شدند. روانپزشکی به نام دکتر لیلا مگاوی گفت: در طول دوران همه گیری کرونا، افراد بیشتر تمایل به نشخوار فکری داشتند و فکر می کردند به این شکل می توانند همه امور را تحت کنترل داشته باشند زیرا در آن زمان دائما با یک سری عدم قطعیت های اضطراب آور مواجه می شدند.

تأثیر افکار منفی

نشخوار فکری منفی ممکن است سرانجام بسیار بدی برای فرد داشته باشد. دکتر مگاوی گفت: نشخوار فکری مکرر و وجود دائمی افکار منفی می تواند روحیه و انرژی را از بین ببرد. مردم گاهی اوقات به دلیل عدم کنترل این افکار منفی، خود را منزوی می کنند که این مسئله ممکن است منجر به پارانویا، تحریک پذیری و عصبانیت شود.

شاید شما هم افکار تکراری با ماهیت منفی را در ذهنتان مرور کنید. به این کار نشخوار فکری می گویند و برای رهایی از آن، راهکارهای وجود دارد.

دکتر گوری آراگام، متخصص روانپزشک در این زمینه گفت: از دیدگاه بالینی، بین نگرانی عادی و نشخوار فکری تفاوت هایی وجود دارد. نگرانی اغلب یک نگرانی متمرکز بر آینده است. به عنوان مثال، آیا من درمان خواهم شد؟ یا آیا خانواده من در امان خواهند بود؟ به گفته موسسه PsychCentral، نشخوار فکری بیشتر بر گذشته یا حال متمرکز است. مانند اینکه  آیا هرگز احساس بهتری خواهم داشت؟ یا آن شخص در مورد من چه فکری کرد؟

دکتر آراگام گفت: نشخوار فکری می تواند در کنار چندین بیماری روانی، از جمله افسردگی و اضطراب ظاهر شود. اگرچه این افکار منفی گاهی به تنهایی و بدون هیچگونه بیماری هم بروز می کنند، ولی در هر صورت احساس بسیار ناخوشایندی به شما می دهند.

بدون در نظر گرفتن این که  به تازگی شروع به تجربه افکار منفی تکراری کرده باشید یا مدتی از سر و کله زدن شما با آنها گذشته باشد، چند ابزار کلیدی وجود دارد که می توانند به شما در مدیریت ذهن کمک کند. با ما تا آخر این مطلب همراه باشید تا این راهکار ها را باهم بررسی کنیم.

به آن افکار توجه کنید و از خود بپرسید که آیا آنها موثر هستند یا خیر

قبل از اینکه بتوانید کاری در مورد افکار منفی تکراری انجام دهید، باید متوجه شوید که آنها چه زمانی اتفاق می‌افتند. دکتر آراگام گفت: در این نقطه، آگاهی نکته کلیدی است.

بررسی کنید که آیا این فکر شما را به جلو می برد یا حال شما را بد می کند. بهتر است چند سوال از خود بپرسید: آیا این افکار کاری برای من می کنند؟ آیا در حال حاضر پاسخی برای این موضوع دارم؟ چه کار دیگری می توانم انجام دهم؟

اگر برای سوال های بالا جوابی نیافتید، وقت آن است که یک تاکتیک متفاوت را امتحان کنید.

حواس خود را پرت کنید

دور کردن ذهن از فکری که مغز شما را درگیر کرده است، ممکن است خیلی موثر باشد. دکتر مگاوی در این مورد حل کردن پازل را پیشنهاد می کند. وی می گوید: پازل ها می توانند آگاهی ذهنی و احوالات کلی فرد را بهبود بخشند. آنها می توانند توجه را از افکار مزاحم منحرف کنند. حتی برخی از مطالعات نشان می دهد که پازل ها می توانند آسیب سلولی مغز را به حداقل برسانند و رشد نورون های جدید را تسهیل کنند.

شروع مجدد سرگرمی‌ها و علایقی که باعث شادی شما می‌شود نیز می‌تواند مؤثر باشد. دکتر آراگام در این زمینه گفت: شروع سرگرمی هایی که به آنها علاقه دارید، راه دیگری برای کمک به رهایی از دست نشخوار فکری و همچنین پیشگیری از شکل گیری آن است. فعالیت‌های دیگر می تواند شامل دیدار با خانواده یا دوستان و حتی ورزش باشد.

اما مراقب فعالیت هایی باشید که کارساز نیستند و هرگز برای رهایی از این افکار منفی به هیچ ماده ای روی نیاورید.

کاری را انجام دهید که قبلاً انجام نداده اید

فقدان محرک های جدید، دیدن دوباره و دوباره همان چهار دیوار، همان افراد، همان اخبار یکسان و … اغلب می‌تواند محیطی مناسب برای رشد افکار تکراری باشد.

پس سعی کنید به خودتان محرک های جدیدی بدهید. دکتر آراگام گفت: تغییر محیط می تواند بسیار مفید باشد. مثلا برای این کار می توانید در قسمتی از محله خود که قبلاً نرفته اید، قدم بزنید. در طبیعت پیاده روی کنید. در نظر داشته باشید اگر می‌خواهید به جایی بروید که قبلاً هم رفته اید، به جایی بروید که خاطرات مثبتی در آنجا داشته اید.

روی عادات سالم تمرکز کنید

برنامه منظمی برای خواب خود داشته باشید، خوب غذا بخورید و با دوستان و خانواده خود در ارتباط باشید. در این مورد خواب از اهمیت ویژه ای برخوردار است. دکتر آراگام گفت: وقتی بیشتر استراحت می کنید، کنترل بیشتری بر مغز خود دارید و کمتر در دام بیش از حد فکر کردن، نشخوار فکری و نگرانی می افتید.

دکتر آراگام در نهایت گفت: افکار منفی مانند تلاش برای حل معمایی است که پاسخی ندارد. مهم ترین نکته این است که شما باید افکار خود را از محتوای منفی یا نگران کننده به موضوع دیگری تغییر دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.