هر چند وقت یکبار باید به حمام برویم؟

حمام رفتن و دوش گرفتن باید به شکل منظم انجام شود. این کار می‌تواند از عفونت های باکتریایی و قارچی جلوگیری کند و به سلامت روان شما نیز کمک می‌کند.

به گزارش تکناک، هیچ قانون استانداردی برای اینکه افراد چند وقت یکبار به حمام بروند و دوش بگیرند، وجود ندارد. اینکه چند وقت یکبار دوش بگیرید تصمیمی است که باید به عواملی مانند میزان فعالیت، وضعیت سلامتی، سبک زندگی و ترجیحات شخصی شما بستگی داشته باشد.

اگر اغلب ورزش می کنید یا در محل کار خود کثیف می شوید، ممکن است لازم باشد روزانه به حمام بروید تا کثیفی و عرق را از بین ببرید. افرادی که فعالیت کمتری دارند یا شغلشان آنها را کثیف نمی کند، ممکن است فقط به چند بار دوش در هفته نیاز داشته باشند.

در حالی که هیچ مدرک مشخصی ثابت نمی کند که همه افراد نیاز به استحمام روزانه دارند، یک روز در میان یا هر فاصله زمانی تنظیم شده دیگری، ضروری است. به عبارت دیگر دوش گرفتن باید به شکلی منظم انجام شود، به این دلیل که دوش گرفتن بخش مهمی از بهداشت شخصی است. دوش گرفتن به تمیز نگه داشتن بدن شما کمک می کند، مانند جلوگیری از  عفونت های باکتریایی و قارچی که می توانند روی پوست شما رشد کنند. همچنین دوش گرفتن می تواند به سلامت روان شما کمک کند و به شما کمک کند تا احساس شادابی کنید.

در حالی که هیچ پاسخ واحدی برای تعیین حد هر دوش گرفتن وجود ندارد، می‌توانید با در نظر گرفتن فاکتورهای سلامتی و سبک زندگی خود تعیین کنید که کدام دفعات دوش گرفتن برای شما بهتر است.

چه زمانی باید بیشتر دوش بگیریم؟

عواملی مانند میزان فعالیت، نوع پوست، آب و هوا و سلامتی می تواند بر تعداد دفعات نیاز به دوش گرفتن افراد تأثیر بگذارد. ممکن است درصورت وجود شرایط زیر، نیاز به دوش گرفتن بیشتر باشد:

  • فعالیت بدنی زیاد: پس از یک تمرین سخت یا کاری بدنی، دوش گرفتن، عرق، کثیفی و چربی ( سبوم ) را که روی پوست شما ساخته می‌شود، از بین می‌برد. بنابراین اگر اغلب ورزش می‌کنید یا کار سختی دارید، باید بیشتر دوش بگیرید. اگر نمی توانید بلافاصله دوش بگیرید، حداقل سعی کنید لباس های خود را عوض کنید. عرق کردن و لباس های خیس خطر ابتلا به عفونت های باکتریایی یا قارچی را افزایش می‌دهد.
  • کار شما مرتبط با مواد شیمیایی یا بیماری ها است: افرادی که سرکار خود با مواد شیمیایی خشن یا در حرفه های پزشکی با بیماران ارتباط دارند، باید بعد از هر شیفت دوش بگیرند تا مواد شیمیایی، باکتری ها و ویروس هایی که ممکن است روی بدن خود داشته باشند را بشویند.
  • پوست چرب دارید: افراد دارای پوست چرب می توانند از دوش گرفتن یک بار در روز یا یک روز در میان بهره مند شوند. این کار می تواند به شستن چربی اضافی که ممکن است منافذ را مسدود کرده و منجر به جوش شود، کمک کند.
  • نوجوان هستید: دوش گرفتن روزانه برای نوجوانان ایده آل است زیرا در دوران بلوغ چربی بیشتری تولید می‌شود و اغلب نوجوانان در ورزش های سخت شرکت می کنند.
  • در آب و هوای گرم زندگی می کنید: اگر در آب و هوای گرم و مرطوب زندگی می کنید، احتمال تعریق در شما بیشتر است. دوش گرفتن مکرر می تواند به از بین بردن عرق کمک کند.
  • عفونت پوستی دارید: اگر عفونت پوستی مانند کرم حلقوی (عفونت قارچی) یا سلولیت (عفونت باکتریایی) دارید، ضروری است که پوست خود را تمیز و خشک نگه دارید تا بتواند بهبود یابد. برای تمیز نگه داشتن آن، ممکن است لازم باشد هر روز ناحیه عفونی را بشویید. اگر عفونت یک عفونت قارچی واژینال است ، لزوماً مجبور نیستید بیشتر دوش بگیرید، می‌توانید فرج (ناحیه خارج از واژن) را با آب گرم تمیز کنید.
  • شنا می‌کنید: میکروب‌ها می‌توانند در آب پخش شوند و استخرها می‌توانند بیماری‌هایی را که باعث اسهال، بثورات پوستی و عفونت گوش می‌شوند را پخش کنند. دوش گرفتن بعد از شنا به کاهش خطر ابتلا به بیماری کمک می کند.

در دو موقعیت ممکن است فکر کنید که نیاز به بیشتر دوش گرفتن دارید، اما درواقع ممکن است در این مواقع نیازی به دوش گرفتن نداشته باشید: زمانی که پریود می‌شوید و زمانی که عفونت ویروسی دارید.

اگر پریود هستید، لزوماً نیازی به دوش گرفتن بیشتر ندارید. با این حال، اگر دوش هم نمی‌گیرید، مهم است که فرج خود را تمیز نگه دارید تا از عفونت و تحریک جلوگیری کنید. این بدان معناست که هر روز ناحیه بیرونی واژن خود را با آب و بدون صابون بشویید.

اگر یک عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی دارید، هیچ مدرکی وجود ندارد که به دوش گرفتن بیشتر برای کمک به بهبودی بدنتان کمک کند. آنچه مهم‌تر است، شستن مرتب دست‌ها در طول روز برای کمک به جلوگیری از انتشار ویروس‌ها و باکتری‌ها است. اگر حس می‌کنید با دوش گرفتن حالتان بهتر می‌شود، به خاطر داشته باشید که یک مزیت دوش این است که بخار می تواند به باز شدن سینوس های شما کمک کند و به شما کمک کند موقتاً راحت تر نفس بکشید.

آیا می توان بیش از حد دوش گرفت؟

دوش گرفتن روزانه لزوماً بد نیست و گاهی اوقات سبک زندگی شما آن را ضروری می کند. با این حال، دوش گرفتن بیش از حد می تواند میکروبیوم پوست برخی افراد را مختل کند، که این مسئله می تواند اثرات منفی داشته باشد.

میکروبیوم مجموعه ای از میکروب ها مانند باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها است که به طور طبیعی روی پوست شما زندگی می کنند. میکروبیوم پوست به مبارزه با عوامل بیماری زا کمک می کند و از سد پوستی شما محافظت می کند. سد پوستی یک لایه محافظ آب و سلول ها در لایه بالایی پوست به نام اپیدرم است. از بین بردن میکروبیوم پوست با دوش گرفتن زیاد می تواند شما را در معرض خطر ابتلا به عفونت قرار دهد.

دوش گرفتن بیش از حد به خصوص با آب داغ، می تواند چربی های مورد نیاز پوست را برای حفظ یک سد پوستی سالم از بین ببرد. هنگامی که این سد پوستی رطوبت خود را از دست می دهد، پوست ممکن است خشک، خارش‌دار و پوسته پوسته شود.

مدت طولانی دوش گرفتن می تواند برای بیماری های پوستی که از قبل باعث کمبود رطوبت پوست می شوند، مانند پسوریازیس و اگزما بد باشد. این به این دلیل است که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آب می تواند جریان خون را افزایش دهد و التهاب را بدتر کند.

در حالی که افراد مبتلا به اگزما و پسوریازیس می توانند از دوش گرفتن روزانه بهره مند شوند، زمان دوش گرفتن باید به کمتر از 15 دقیقه محدود شود. استفاده از یک پاک کننده ملایم ، دوش گرفتن با آب ولرم، اجتناب از شستشوی پوست و استفاده از  مرطوب کننده بلافاصله بعد از حمام می تواند با هر گونه آب از دست رفته ناشی از حمام مقابله کند.

چه زمانی نباید زیاد دوش گرفت؟

اگر سبک زندگی ملایمی دارید یا در آب و هوای سردی زندگی می‌کنید که شامل تعریق یا کثیفی زیاد نیست، ممکن است نیازی به دوش گرفتن زیاد نداشته باشید. افرادی که در گروه‌های زیر جای می‌گیرند، می توانند با فواصل زیاد دوش بگیرند:

  • افرادی که پوست خشک و حساس دارند: افرادی که پوست خشک دارند ممکن است کمتر دوش گرفتن برایشان بهتر باشد زیرا دوش گرفتن می تواند رطوبت پوست از قبل خشک آنها را از بین ببرد. در فصل زمستان، دوش گرفتن کمتر ممکن است به پوست شما کمک کند رطوبتی را که از هوای خشک و خنک از دست می دهد، حفظ کند.
  • کودکان: کودکان به اندازه بزرگسالان و نوجوانان نیازی به دوش گرفتن ندارند. کودکان 6 تا 11 ساله فقط یک یا دو بار در هفته نیاز به دوش گرفتن یا حمام دارند. با این حال، اگر آنها شنا ‌کنند یا در بازی کثیف ‌شوند، باید روزانه دوش بگیرند.
  • نوزادان: نیازی به حمام کردن روزانه نوزادان نیست زیرا پوست آنها بسیار حساس است. تا زمانی که ناحیه پوشک کودک تمیز است، فقط باید دو یا سه بار در هفته نوزادان را بشویید.

حتی اگر دوش نمی‌گیرید، مهم است که صورت خود را دو بار در روز بشویید و دست‌های خود را به طور مرتب در طول روز بشویید.

اگر می‌خواهید بدون حمام شاداب شوید، می‌توانید از یک دستمال شستشو برای پاک کردن سریع پوست خود استفاده کنید. سعی کنید روی تمیز کردن نواحی عرق آورتر مانند زیر بغل و کشاله ران، که می توانند عرق و بوی بدن را جمع کنند، تمرکز کنید.

فواید دوش گرفتن

همانطور که روزتان را پیش می برید، بدنتان به طور طبیعی روغن ها، کثیفی ها، آلودگی ها و میکروب ها را جمع می کند. مزیت اصلی دوش گرفتن این است که با شستن این همه کثیف، بدن شما را تمیز نگه می دارد. سایر فواید دوش گرفتن عبارتند از:

  • جلوگیری از آکنه: دوش گرفتن به شستن کثیفی و چربی از منافذ شما کمک می کند که می توانند باعث آکنه شوند.
  • از بین بردن بوی بدن: شستن بدن به از بین بردن باکتری ها و عرق روی پوست کمک می کند که باعث ایجاد بوی بد بدن می شوند.
  • پیشگیری از عفونت های قارچی مرتبط با پا: شستن روزانه پاها می تواند به پیشگیری از عفونت های قارچی مانند قارچ پوستی پای ورزشکار که اغلب بین انگشتان پا رخ می دهد، کمک کند. تمیز و خشک نگه داشتن پاها نیز می تواند به جلوگیری از عفونت قارچی ناخن کمک کند.
  • کاهش خطر ابتلا به عفونت های مرتبط با دیابت: دیابت می تواند به اعصاب آسیب برساند و جریان خون را در پاها محدود کند و خطر عفونت را افزایش دهد. تمیز نگه داشتن بدن و پاها می تواند به کاهش خطر عفونت کمک کند.
  • حفظ سلامت پوست سر: شستن موها در حمام به از بین بردن چربی، کثیفی، عرق و تجمع پوست مرده روی پوست سر کمک می کند. این کار به کاهش بوی ید و خطر عفونت کمک می کند.
  • بهبود سلامت روان: اگر استرس دارید، دوش گرفتن ممکن است به آرامش شما کمک کند. تحقیقات نشان داده است که دوش گرفتن می تواند اضطراب و خستگی را کاهش دهد.

اگر به اندازه کافی دوش نگیرید ممکن است دچار بوی بدن، آکنه یا عفونت های پوستی شوید. افرادی که ماه ها دوش نمی گیرند نیز ممکن است دچار درماتیت پوست شوند. این وضعیت باعث ایجاد لکه های قهوه ای پوست از سلول های مرده، کثیفی و عرق می شود. درماتیت پوست در افرادی که بیماری‌های مرتبط با سلامت روحی یا جسمی دارند که مانع از دوش گرفتن آنها می شود، شایع تر است.

نکاتی برای دوش گرفتن و تمیز نگه داشتن بدن

در ادامه چند نکته بیشتر برای کمک به محافظت از پوست هنگام دوش گرفتن‌ وجود دارد:

  • دوش آب گرم بگیرید: دوش آب گرم می تواند چربی بیشتری را از پوست شما از بین ببرد.
  • کوتاه دوش بگیرید: با دوش گرفتن به مدت 5 تا 15 دقیقه از خشک شدن پوست خود جلوگیری کنید.
  • درب حمام را ببندید: بسته نگه داشتن درب حمام هنگام دوش گرفتن به رطوبت بیشتر هوا کمک می کند تا پوست خشک نشود.
  • بلافاصله بعد از دوش گرفتن مرطوب‌کننده بزنید: چند دقیقه بعد از دوش گرفتن از پمادها، کرم ها یا لوسیون ها استفاده کنید تا رطوبت در پوست شما به دام بیفتد.
  • از صابون ملایم استفاده کنید: صابون های نواری یا پاک کننده های مایع بدن با فرمول های غیر خشک کننده را انتخاب کنید که پوست را بدون از بین بردن رطوبت از سد پوست تمیز می کنند. اگر پوست خشکی دارید، از صابون مرطوب کننده یا آبرسان استفاده کنید.
  • حوله ها خود را تمیز نگه دارید: باکتری ها می توانند روی حوله های مرطوب رشد کنند. برای جلوگیری از افزودن باکتری بیشتر به پوستتان، حوله های خود را بیرون از حمام و ترجیحا در هوای آزاد خشک کنید و مرتباً آن ها را عوض کنید. همچنین باید اجازه دهید حوله ها در بین استفاده ها خشک شوند و حداقل هر هفته حوله خود را عوض کنید.
  • اجتناب از لیف: لیف‌های ساینده پوست، کف بسیار خوبی ایجاد می کنند اما می توانند پوست را تحریک کنند. مطالعات نشان می‌دهد که لیف می‌تواند باعث ایجاد سایش پوست شود که خطر عفونت را افزایش می‌دهد. آنها همچنین باکتری ها را درون خود نگه می دارند.
  • بلافاصله پس از ورزش یا فعالیت های سنکین دوش بگیرید: هر زمان حس کردید پوست شما کثیف شده است یا عرق کردید، دوش بگیرید و لباس های خشک و تمیز بپوشید. این کار نه تنها پوست شما را تمیز می کند و بوی تازگی را به شما می دهد، بلکه به جلوگیری از عفونت های پوستی از قارچ ها و باکتری های ماندگار نیز کمک می کند.
  • همیشه دست های خود را بشویید: حتی اگر روزانه دوش نمی گیرید، باید دست های خود را در طول روز بشویید. شستن دست ها به جلوگیری از انتشار میکروب هایی که می توانند شما و دیگران را بیمار کنند، کمک می کند. دستان خود را حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.